Acasa Business și guvernare
A fost aprobat raportul la proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere

A fost aprobat raportul la proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a aprobat, în ședința de astăzi, raportul asupra Proiectului de modificare a Legii privind piața produselor petroliere, pentru lectura a doua. În cea de-a doua lectură, se propune introducerea unui amendament pentru îmbunătățirea proiectului de lege.


Amendamentul prevede că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va stabili prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard în fiecare zi lucrătoare. Acestea vor fi valabile cu începere de la ora 00:01 pentru ziua/zilele următoare celei/celora în care au fost stabilite. Prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se vor publica pe pagina web oficială a ANRE.


În conformitate cu amendamentul înaintat, se interzice comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la un preț ce depășește prețul maxim stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Totodată, Agenția va elabora Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere în conformitate cu Normele generale de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard.


De asemenea, se propune ca produsele importate din Uniunea Europeană să nu necesite raporturi de verificare la introducerea în Republica Moldova, în termen de șase luni urmând să fi elaborată metodologa de aplicare a acestei prevederi. Proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere mai prevede micșorarea de 5 ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator, și anume de la 5 mii m3 la 1 000 m3.


O altă prevedere a proiectului se referă la eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin 8 milioane lei capital propriu, întrucât acest cuantum minim împiedică apariția pe piață a mai multor agenți economici, consideră autorii documentului.


Acesta a fost elaborat în vederea înlăturării carențelor existente în legislația în vigoare care generează situații de risc pe piața produselor petroliere. Proiectul urmează a fi votat în lectura finală, în ședința plenară a Parlamentului, pe 24 august.


Foto: Parlament Sursa: moldpres.md


Citiți, de asemenea
Vei fi interesat de
img