Acasa Actual
AIPA a recepționat în total 589 de cereri pentru subvențiile post-investiție și în avans. Când este ultima zi de înregistrare a dosarelor?

AIPA a recepționat în total 589 de cereri pentru subvențiile post-investiție și în avans. Când este ultima zi de înregistrare a dosarelor?

Până la ziua de astăzi, 30 octombrie 2023, AIPA a recepționat 581 de cereri pentru subvențiile post-investiție și 8 cereri în sumă de 13,6 milioane pentru plăți în avans. Aceste date au fost prezentate în cadrul briefing-ului de presă susținut de vicepremierul, Vladimir Bolea și directorul adjunct al AIPA, Diana Coșalîc. Agricultorilor li se reamintește că, apelul I de depunere a cererilor de subvenționare pentru forma de subvenționare în avans și post investiție se desfășoară până la 16 noiembrie 2023.


Astfel, producătorii micro și mici, persoanele juridice sau fizice (altele decât fermierul), care desfășoară activități în mediul rural sau activități agricole, unitățile administrativ-teritoriale, organizațiile din domeniul cercetării și inovării, precum și instituțiile de învățământ cu profil agroindustrial pot apele pentru  următoarele măsuri de subvenționare: Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice rurale; Dezvoltarea infrastructurii exploatației agricole; Diversificarea activităților economice rurale; Stimularea producerii pe teren protejat; Înființarea plantațiilor de arbuști fructiferi, aromatice, medicinale și condimentare; Modernizarea exploatațiilor zootehnice; Transferul de cunoștințe, inovare și formare.


Potrivit Ministerului Agriculturii, în cadrul acestei forme de subvenționare plafonul anual pentru un solicitant nu va depăși valoarea de 4,0 milioane lei, iar tinerii fermieri, femeile-fermiere și migranții reveniți sau fermieri-gospodării țărănești vor beneficia de subvenții majorate cu 10-15%.


De asemenea, în perioada 18 septembrie — 16 noiembrie 2023 se desfășoară apelul I de depunere cererilor de subvenționare pentru forma de subvenționare plați post investiție pentru următoarele masuri de subvenționare: Investiții în producere pe teren protejat; Investiții în sisteme și echipamente pentru irigare; Investiții în bazine de acumulare a apei pentru irigare; Investiții în exploatații din sectorul vegetal; Investiții în exploatații din sectorul viticol; Investiții în exploatații zootehnice; Investiții în infrastructura de producere, prelucrare sau comercializare in sectorul vitivinicol; Investiții în infrastructura de producere, prelucrare sau comercializare in sectorul vegetal; Investiții în infrastructura de producere, prelucrare sau comercializare a produselor de origine animală; Investiții in tehnologii de lucrare a solului; Dezvoltarea infrastructurii aferente exploatației; Stimularea dezvoltării turismului în mediul rural.


Ministerul Agriculturii menționează că, eligibili pentru acest tip de plăți  sunt fermierii și Asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare. Plafonul anual per beneficiar nu va depăși valoarea de 7 milioane lei.


Totodată, 10 milioane lei se oferă  pentru fermierii din sectorul zootehnic, 12,5 milioane lei pentru fermierii din sectorul zootehnic producători de lapte și 15 milioane lei pentru grupurile de producători agricoli, cooperativele de întreprinzător sau asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare.


De asemenea, de subvenții majorate vor beneficiatinerii fermieri, migranții reveniți și femeile fermiere cu 10% din valoarea subvenției autorizate și 20% din valoarea subvenției autorizate se oferă pentru utilaje sau echipamente fabricate în Republica Moldova.


Citiți, de asemenea
Vei fi interesat de
img