Acasa Actual
Astăzi a demarat construcția unei noi linii electrice aeriene care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României

Astăzi a demarat construcția unei noi linii electrice aeriene care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României

image

Astăzi, la Congaz, începe construcția Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești - Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României. Linia electrică va traversa 8 raioane din țară, pe o distanță de 158 de km. Construcția este programată să fie finalizată în 2025.


Potrivit Guvernului, de asemenea, se lucrează la următoarele trei linii de interconectare cu România și Ucraina: Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești - Arciz, din regiunea Odesa.


”Pentru că guvernările precedente nu voiau să dezlege Moldova de șantaj și dependență energetică, acest proiect a fost amânat timp de decenii”, a spus președintele Maia Sandu la lansarea construcției LEA.


Menționăm că construcția liniei ar fi trebuit să înceapă acum un an - în primăvara anului 2023. Contractul în valoare de 27 de milioane de euro a fost semnat cu compania indiană KEC International.


Prima fundație pentru suporturile liniei de transport a început să fie construită în noiembrie 2023 în regiunea comunei Bacioi. Costul total al proiectului este de 61 de milioane de euro.

Citiți, de asemenea
Vei fi interesat de
img