Acasa Actual
”Astfel de discuții constructive nu au fost de când mă știu eu”. Agricultorii ar putea primi credite de până la 2 milioane de lei

”Astfel de discuții constructive nu au fost de când mă știu eu”. Agricultorii ar putea primi credite de până la 2 milioane de lei

image

În cadrul ședinței de lucru de astăzi, 27 februarie, de la Ministerul Agriculturii cu fermierii, s-a discutat în mare parte despre creditul care trebuie să fie cu un plafon de până la 2 milioane de lei pentru mjloace circulante agricultorilor aflați în dificultate. Declarația a fost făcută de agricultorul Sergiu Stefanco, după ședință, care a mai adăugat că ”la un numitor comun e departe de spus că s-a ajuns”.

”Urmează mâine să avem o ședință cu reprezentanții băncilor, să vedem dacă ei acceptă propunerile, poate au unele impedimente, să mergem exact cum s-a mers pe creditul de 500 de mii, să accepte toate punctele și să vedem cât de repede se poate implementa acest mecanism, ca agricultorii să primească acești bani de la băncile comerciale și să-i bage în economia națională, în așa fel ca beneficiarul final să fie tot Bugetul de stat. S-a discutat despre rambursarea TVA necondiționat, s-a pus accent pe compensațiile de la UE, să fie deblocați cât mai rapid acești bani și să vină spre agricultură, dar și spre sectorul real al economiei”, a menționat agricultorul. 

Întrebat dacă tractoarele vor rămâne pe trasee, pentru a continua protestul, Stefanco a spus: „Urmează să facem o ședință scurtă, să vedem ce o să decidem împreună cu agricultorii, pentru că nu decid eu. Dar presiunea este destul de mare, se întinde și noi mizăm foarte mult pe faptul că această comisie va fi lucrativă, nu ca cele de până acum. Interesul major este să suplinim Bugetul de stat și supraviețuirea agricultorilor, nu să scoatem bani de la stat”.

Între timp un alt agricultor a spus că ”astfel de discuții aparent constructive nu au fost de când mă știu eu. Dacă se dorește, se face”. Totodată, el a menționat că pentru unii agricultori e mult prea târziu, iar cineva va răspunde pentru asta. ”Sperăm să-i putem salva pe ceilalți și să pornim roata economiei”, a conchis acesta.  

La rândul său, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că ședință a fost una lucrativă, s-au trasat niște obiective pentru fiecare instituție a statului, inclusiv Ministerul Finanțelor. ”ODA urmează să transmită așa-numitele proiecte cu necesități băncilor, apoi, dacă se va reuși, este programată pe mâine o altă ședință. Urmează să ne întâlnim și cu Ministerul Finanțelor, și cu Ministerul Economiei, pentru că vorbim în primul rând despre întreprinderi mici și mijlocii, IMM-uri. Se funcționează la cel mai înalt nivel, pentru a soluționa problemele agricultorilor”, a precizat ministrul.

Menționăm că, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare s-a desfășurat o ședință de constituire a unui grup de lucru, format din agricultori, reprezentanți ai MAIA, Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Digitalizării, precum și Inspectoratului Fiscal de Stat. Rolul grupului de lucru este identificarea soluțiilor pentru problemele enumerate de agricultori și producătorii de cereale.

Citiți, de asemenea
Vei fi interesat de
img