Acasa Actual
Companiile moldovenești au noi oportunități de export

Companiile moldovenești au noi oportunități de export

image

Parlamentul a votat ratificarea Acordului de comerț liber între Republica Moldova și statele membre EFTA (Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană). Astfel, Ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, a estimat potențialul de export al piețelor acestor țări la 134 milioane de dolari.


El crede că exporturile de vin ar putea crește de la 0,03 milioane de dolari la 5,93 milioane de dolari, adică de 197 de ori mai mult. Ministrul vede și un mare potențial pentru creșterea exporturilor de uleiuri din semințe - de la 0,01 milioane de dolari la 1,98 milioane de dolari, adică de 198 de ori. De asemenea, exporturile de fructe fără sâmburi pot crește de 18 ori - de la 0,07 milioane de dolari la 1,29 milioane de dolari.


De asemenea, ministrul a menționat exportul de servicii - transporturi, turism și IT. Volumul acestora se ridică acum la câteva zeci de milioane de dolari, dar ar putea crește de mai multe ori.


În plus, EFTA a eliminat taxele vamale la importurile de produse industriale moldovenești și a îmbunătățit accesul pe piață atât pentru produsele agricole de bază, cât și pentru cele prelucrate, eliminând 85% din tarifele la importul produselor agricole din Moldova. 


Totodată, acordul acoperă: exportul de servicii, drepturile de proprietate intelectuală, concurența, achizițiile publice, dezvoltarea durabilă și comerțul electronic, oferind un cadru robust pentru dezvoltarea relațiilor economice și facilitând accesul pe aceste piețe.


”Deschidem piețe cu venituri mari, unde produsele noastre, de la nuci și miere până la vinuri excepționale și tehnologie, vor fi apreciate. Și nu este doar despre bunuri. Acordul deschide calea pentru servicii, de la IT la turism, promovând o cooperare reciproc avantajoasă”, a subliniat Alaiba.

Citiți, de asemenea
Vei fi interesat de
img