Acasa Actual
Cum sunt jefuiți deținătorii de carduri bancare în Moldova? În 2023, aproape 29 de milioane de lei au fost furate de pe cardurile bancare ale moldovenilor

Cum sunt jefuiți deținătorii de carduri bancare în Moldova? În 2023, aproape 29 de milioane de lei au fost furate de pe cardurile bancare ale moldovenilor

În 2023, aproape 29 de milioane de lei au fost furate de pe cardurile bancare ale cetățenilor moldoveni prin diverse mijloace frauduloase. Această sumă este de trei ori mai mare decât în 2022, când au fost sustrase din conturi 10,7 milioane de lei.


Potrivit directorului Departamentului Sisteme de Plăți din cadrul BNM, Victor Șușu, 75% din bani, adică 21 de milioane de lei, au fost retrași din conturi prin metode de inginerie socială, când escrocii folosesc tehnici psihologice pentru a profita de încrederea deținătorului de card și a-l forța să le ofere datele personale sau să transfere bani.


În timp ce în 2022 au fost depistate 7700 de carduri bancare contrafăcute, în 2023 nu a fost depistat niciunul.


"Escrocii și-au dat seama că nu are rost să elaboreze proceduri complicate pentru a crea carduri bancare, deoarece psihologia funcționează bine și funcționează datorită naivității și nivelului scăzut de educație financiară a multor deținători de carduri bancare", a explicat el.


Șușu a subliniat că nimeni, niciun angajat al unei bănci, al unui serviciu poștal, al unei organizații de microfinanțare etc. nu poate suna la telefon și cere datele cardului, aceasta înseamnă imediat fraudă.


În cele mai multe cazuri, banca nu vă va putea ajuta. Banca este obligată să faciliteze returnarea banilor dacă suma retrasă din cont depășește 2500 de lei, dar numai dacă utilizatorul însuși nu este vinovat de pierderea banilor - nu și-a indicat PIN-ul, nu a accesat un link fals etc.


Pentru a întări securitatea tranzacțiilor, din 2025 Banca Națională va obliga toate băncile să treacă la autentificarea cu doi factori în aplicațiile de plată, iar în plus, după a cincea plată contactless, banca va cere din nou codul PIN sau autentificarea repetată. Autentificarea va fi necesară și pentru plățile mai mari de 600 de lei.


Iată câteva sfaturi de la specialiști pentru utilizatorii de carduri bancare:

- citiți contractele bancare - acestea descriu modul în care puteți contacta banca în orice situație;

- schimbați periodic codurile PIN, nu le păstrați pe o bucată de hârtie în portofel;

- activați serviciul de alertă prin SMS pentru a afla despre tranzacții chiar și atunci când nu există acces la internet;

- citiți notificările primite de la bănci;

- închideți imediat dacă vă sună un presupus angajat al băncii și vă cere orice date;

- verificați site-urile de pe care faceți cumpărături;- asociați un card separat cumpărăturilor dumneavoastră și puneți acolo exact suma pe care doriți să o cheltuiți.

Citiți, de asemenea
Vei fi interesat de
img