Acasa Actual
Gaz american în loc de gaz rusesc și de unde îl vom cumpăra de la 1 mai. Analiza BP

Gaz american în loc de gaz rusesc și de unde îl vom cumpăra de la 1 mai. Analiza BP

image

Moldovagaz a anunțat prețul de achiziție a gazelor naturale pentru luna aprilie - 327 de dolari pentru o mie de metri cubi, care sunt furnizate de Gazprom și care sunt redirecționate integral către Transnistria. La rândul său, Ministerul Energiei a anunțat primele livrări test de gaz lichefiat american în Moldova, dar nu a menționat prețul exact, remarcând doar atractivitatea acestuia. Acest lucru a provocat acuzații și întrebări la adresa autorităților: de ce Moldova nu cumpără gaz rusesc mai ieftin pentru a reduce tariful și de ce avem nevoie de gaz american.


Business Pages a făcut o analiză ca să înțelegem care gaz este mai ieftin și dacă este adevărat că de la 1 mai Moldovagaz va trece în cele din urmă la cumpărarea gazului rusesc.


Ministerul Energiei a explicat că prețul gazului lichefiat din SUA este un secret comercial, o condiție a traderului grec DEPA. Ministerul a adăugat că livrările de gaze de la comercianți sunt adesea însoțite de condiții similare - de a nu dezvălui prețul sau chiar furnizorul. În orice caz, chiar și o astfel de livrare de două zile este importantă pentru ca Moldova să testeze toate alternativele.


La jumătatea lunii ianuarie a acestui an, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că prețul gazului nu va depăși 30 de euro pe MWh, aproximativ 340 de dolari pe 1000 de metri cubi.

Rețineți că, în prezent, în SUA, gazul costă 50-60 de dolari pentru 1 000 de metri cubi, dar, odată cu lichefierea și livrarea, prețul final crește.


De asemenea, ministerul a explicat de ce malul drept al Nistrului nu cumpără gaze de la Gazprom.


"În primul rând, concernul rus nu furnizează volume suficiente pentru a acoperi ambele maluri. În cazul în care chiar și o parte din gaz, 20-30%, va rămâne pentru livrarea pe malul drept, furnizarea de energie electrică de la moldGRES poate scădea, iar noi vom fi nevoiți să cumpărăm energie electrică mai scumpă din România. S-au făcut calcule - dacă luăm energie electrică de pe piața românească și consumăm gazul de la Gazprom, nu va fi mai ieftin decât este acum. În al doilea rând, redirecționarea livrărilor către Transnistria ne permite să menținem stabilitatea socială acolo, precum și plata salariilor și a pensiilor", a precizat ministerul.


În ceea ce privește declarațiile unor politicieni că de la 1 mai Moldova va cumpăra din nou doar gaze rusești, acestea sunt cel puțin premature. De la 1 mai, va fi posibilă cumpărarea de gaze prin intermediul filialei moldovenești a Bursei Române de Mărfuri, iar de la 1 ianuarie 2025 aceasta va deveni o obligație. În plus, la 1 mai expiră decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, care a obligat Moldovagaz să cumpere gaze doar de la Energocom. Acum, compania va putea merge la bursă și va putea cumpăra gaze de la orice furnizor.


"Un trader de la Gazprom, care poate oferi cel mai mic preț, poate, de asemenea, să devină participant la bursă, dar acest lucru va viza mai degrabă contractele pe termen scurt pentru volume mici de gaz", a declarat ministerul.


Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, a explicat pentru BP că compania are un contract valabil cu Gazprom, astfel încât Moldovagaz are obligații contractuale și dreptul de a cumpăra gaze de la principalul furnizor în condițiile în care o parte din volum nu va fi solicitată de Tiraspoltransgaz.


"În același timp, în cazul în care avem nevoie de un volum suplimentar de gaze, îl putem achiziționa de pe piață, inclusiv prin intermediul platformei de bursă. Energocom poate participa la acest proces în condiții generale. Din punct de vedere economic, vom ține cont de preț și de stabilitatea (garanția) aprovizionării. Din punct de vedere tehnic, tranzacționarea pe bursă este posibilă, dar deocamdată doar tranzacții la termen pentru o săptămână, o lună și un trimestru înainte", a subliniat Ceban.

Citiți, de asemenea
Vei fi interesat de
img