Acasa Actual
Producţia globală agricolă a crescut cu 27,5% în primele nouă luni ale anului 2023. În special s-a majorat recolta de culturi cerealiere

Producţia globală agricolă a crescut cu 27,5% în primele nouă luni ale anului 2023. În special s-a majorat recolta de culturi cerealiere

image

Biroul Naţional de Statistică informează că, conform estimărilor, în ianuarie-septembrie 2023 comparativ cu perioada respectivă a anului 2022, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile s-a majorat cu 27,5% (în preţuri comparabile). Totodată, producţia vegetală a crescut cu 46,1%, iar producţia animalieră a scăzut cu 4,2%.

Biroul Național de Statistică menționează că, recolta anului curent în comparație cu anul precedent se caracterizează prin majorarea semnificativă a recoltei globale a culturilor agricole, în special a culturilor cerealiere. Conform estimărilor prealabile, recolta globală a culturilor cerealiere şi leguminoase boabe (fără porumb) în gospodăriile de toate categoriile a constituit circa 1,8 milioane tone (cu 76% mai mult față de perioada similară a anului precedent), din care recolta grâului a constituit circa 1,5 milioane tone (cu 77% mai mult), a orzului – 238 mii tone (cu 80% mai mult), a leguminoaselor boabe – 37 mii tone (cu 41% mai mult).

Mersul recoltării în întreprinderile agricole, gospodăriile țărănești (de fermier) cu suprafaţa terenurilor agricole de 50 ha şi peste indică majorarea recoltei medii la culturile agricole principale, cu excepția cartofilor.

Totodată, potrivit BNS, producția animalelor în gospodăriile de toate categoriile în ianuarie-septembrie 2023 față de ianuarie-septembrie 2022 s-a micșorat cu 4,5%. Micșorarea producției a fost generată de descreșterea producției în gospodăriile populației (-5,5%) și în întreprinderile agricole (-3,6%).

În pofida faptului că în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 16,0%, în gospodăriile de toate categoriile producţia a scăzut nesemnificativ – cu 0,1% în rezultatul micşorării acesteia în gospodăriile populației cu 2,5%.

Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 3,3% din cauza micșorării producţiei în gospodăriile populației cu 9,0%. Totodată, în întreprinderile agricole producția de ouă a crescut cu 5,2%.

Conform stării la 1 octombrie 2023 față de 1 octombrie 2022 a fost înregistrată micșorarea efectivului de animale de toate speciile în gospodăriile de toate categoriile (cu excepția efectivului de de bovine, de ovine şi caprine în întreprinderile agricole).

Citiți, de asemenea
Vei fi interesat de
img