Acasa Actual
Refuzul de a participa la recensământ se pedepsește cu o amendă de până la 2.500 de lei. Cum se va desfășura recensământul în Republica Moldova?

Refuzul de a participa la recensământ se pedepsește cu o amendă de până la 2.500 de lei. Cum se va desfășura recensământul în Republica Moldova?

Cetățenii moldoveni care vor refuza să participe la recensământul populației și al locuințelor vor fi sancționați cu amendă de până la 2.500 de lei, participarea la recensământ fiind obligatorie prin lege. Totodată, sancțiunile vor fi aplicate în cazuri excepționale, dar mai întâi se va încerca negocierea.

Șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, a declarat acest lucru la o conferință de presă privind donația de Tablete PC pentru BNS în vederea efectuării Recensământului Populației și Locuințelor 2024.

Potrivit acestuia, peste 4.000 de recenzori vor participa la colectarea datelor și vor efectua recensământul timp de trei luni - de la 8 aprilie până la 7 iulie.

Pentru cei care nu vor fi acasă, recenzorii vor fi obligați să revină de cel puțin cinci ori. Va exista o linie verde pentru ca cetățenii să obțină informații despre recenzor și întrebările de recensământ.

Principala inovație a recensământului din 2024 va fi utilizarea de noi tehnologii - colectarea electronică a datelor cu ajutorul tabletelor, care va accelera semnificativ procesul, precum și îl va face calitativ și sigur.

Cheltuielile pentru recensământ se vor ridica la aproape 245 de milioane de lei.

Citiți, de asemenea
Vei fi interesat de
img