Acasa Actual
Reguli privind exportul. Ce companie moldovenească poate exporta deja carne în UE?

Reguli privind exportul. Ce companie moldovenească poate exporta deja carne în UE?

image

A trecut un an de când Republica Moldova a primit dreptul de a exporta în Uniunea Europeană carne de pasăre procesată și ouă de categoria A, dar nicio companie nu a exportat nici măcar un gram de carne procesată sau ouă în UE.

În același timp, după cum a declarat pentru Business Pages Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), prima companie din Moldova, Axedum, a fost inclusă recent în lista țărilor terțe, care are dreptul de a exporta produse procesate din carne de pasăre sub formă de conserve, prelucrate la o temperatură minimă de 70C.

ANSA primește în prezent cereri de la operatorii economici din acest sector pentru obținerea autorizației sanitar-veterinare cu drept de export în UE. Aceștia sunt consultați și instruiți cu privire la condițiile prealabile care trebuie îndeplinite.

La rândul său, Moldova a prezentat deja autorităților de control ale UE un program de control al salmonellei în găinile de ouat pentru importul de ouă din categoria A în UE. Programul a fost considerat satisfăcător.

ANSA a precizat că o companie care dorește să fie autorizată să exporte în Uniunea Europeană produse prelucrate din carne de pasăre și ouă din categoria A trebuie să respecte, în general, următoarele prevederi:


- să obțină o autorizație de la ANSA; - să îndeplinească condițiile prealabile privind clădirea, spațiile, echipamentele, furnizorii de materii prime, programele de control al igienei, apa, dăunătorii, personalul; - să stabilească și să pună în aplicare proceduri bazate pe principiile HACCP. - să pună în aplicare un program de automonitorizare în conformitate cu legislația națională și cu cerințele UE; - să asigure trasabilitatea pentru a demonstra că produsele alimentare provin din unități autorizate de ANSA.

Respectarea tuturor acestor cerințe este verificată de ANSA și de UE. În cazul în care compania respectă cerințele naționale și ale UE, se depune o cerere scrisă prin intermediul ANSA la Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene pentru exportul în UE.

În cazul în care garanțiile oferite de ANSA sunt considerate suficiente, autoritatea europeană va include compania pe lista celor care au voie să importe produse de origine animală în UE.

Citiți, de asemenea
Vei fi interesat de
img