Acasa Actual
"Reputația este pe primul loc". Ce face Guvernatoarea BNM pentru a "întoarce miliardul"?

"Reputația este pe primul loc". Ce face Guvernatoarea BNM pentru a "întoarce miliardul"?

Angajații Băncii Naționale a Moldovei, Ion Ropot și Ruslan Grate, care sunt judecați în dosarul penal pentru "furtul miliardului", au fost suspendați din funcție. Iată cum a răspuns Anca Dragu, șefa BNM, la o întrebare a Business Pages.

Ea a precizat că, începând cu data de 31 ianuarie, aceste persoane au contractele suspendate conform Codului Muncii.

Întrebată ce acțiuni concrete va întreprinde în următoarele șase luni pentru a recupera miliardul furat, Dragu a spus, că deja se face o evaluare a cadrului legal pentru a modifica legislația în vigoare astfel încât să fie posibilă protejarea martorilor, protejarea avertizărilor de integritate, dar și, clar, eliminarea celor care aduc atingere reputației sectorului bancar.

”Și aici punctul meu de vedere a fost unul foarte clar, nu fac decât să exprim abordarea europeană, abordarea internațională: când vine vorba despre sectorul bancar, despre o bancă, Banca Națională, contează foarte mult pe principiul de reputație. Adică și legea este făcută așa încât nu aștepți decizia finală a instanței, ci din momentul în care o persoană ajunge să fie inculpată, mai ales într-un caz atât de răsunător, trebuie izolată, cel puțin suspendarea contractului. Și, da, și în Moldova cadrul legal permitea acest lucru. Și eu l-am aplicat”, a subliniat Dragu.

Amintim că subiectul demiterii lui Ropot și Grate a fost abordat și la audierile parlamentare, după care fostul șef al BNM, Octavian Armașu, a fost demis. Acesta a insistat că demiterea acestor angajați este imposibilă până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive.

Deputatul Radu Marian, comentând răspunsul Ancăi Dragu, a spus că "nu-i vine să creadă cum fostul șef a permis un asemenea risc reputațional și nu și-a dat seama cât de gravă era problema".

Citiți, de asemenea
Vei fi interesat de
img