Acasa Actual
Un nou episod al serialului «Gaze la preț de 10 lei». Continuarea urmează

Un nou episod al serialului «Gaze la preț de 10 lei». Continuarea urmează

Compania moldovenească Nordgaz Furnizare, care a semnat un contract cu o companie turcească pentru a furniza gaze ieftine în Găgăuzia, promite acum să furnizeze gaze în toată țara. Dar nu cu 10 lei, ci cu aproape 12 lei pe cub, a declarat șeful companiei, Alexandru Grosu, în cadrul unei conferințe de presă pe 10 noiembrie. Însă, Grosu nu a putut explica de la cine ar putea obține compania asemenea volume de gaz la un preț atât de mic.


«Vrem să furnizăm gaze naturale consumatorilor casnici și non-casnici din toată țara. Vom începe proiectul pilot cu regiunea de sud — Găgăuzia. Pregătim o ofertă comercială, care va fi publicată pe site-ul nostru, «la un preț comercial corect în preajma a 11 lei, fără TVA», a declarat Grosu. Cu TVA inclus, prețul final va fi de aproximativ 12 lei pe metrul cub de gaz.


El a adăugat că un contract a fost deja încheiat cu o companie de distribuție și că vor fi încheiate contracte similare cu altele. Au fost trimise proiecte de astfel de contracte la Chișinău-Gaz, Bălți-Gaz, Edineț-Gaz, Ungheni-Gaz.


Grosu a declarat că Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret Limited Sirketi din Turcia a transferat deja un avans de 3,5 milioane de euro către Gas and Electricity Trading Gmbh din Germania, ceea ce confirmă seriozitatea intențiilor.


Potrivit lui Grosu, compania intenționează să semneze săptămâna viitoare un contract cu operatorul de stocare a gazelor Ukrtransgaz. «Nu există nicio urmă rusească, iar manipularea din presă potrivit căreia gazul este obținut din alte surse nu este de încredere. Contractul cu Ukrtransgaz ne va permite să folosim capacitatea instalațiilor ucrainene de depozitare subterană a gazelor pentru a stoca resursele noastre de gaze, ceea ce va optimiza costurile. Nu există nicio îndoială că vom primi gaze din Turcia, a declarat Grosu. — Îl vom primi mult mai aproape”.


De asemenea, el a precizat că întreprinderea are trei contracte preliminare cu companii europene pentru furnizarea de gaze, dar nu le-a numit.


Vorbind despre realitatea prețurilor mici, Grosu a adus ca exemplu tarifele din Ucraina vecină, unde un metru cub de gaz costă circa 8 lei pentru persoanele juridice și 3,8 lei pentru persoanele fizice, astfel că 10-11 lei pe metru cub este un preț real și transparent, a spus el. Potrivit informațiilor sale, în luna iunie, prețul la bursă a fost de circa 230 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. «Partenerii noștri din Turcia au luat gaze la cel mai mic preț din acest an», a spus Grosu.


Grosu a adăugat că operatorii au o practică prin care compania poate furniza gaze pentru o perioadă de până la un an la un preț convenit anterior.


«În momentul în care vom primi solicitări din partea consumatorilor de a trece la un alt furnizor, și sunt deja multe apeluri, vom continua să informăm despre acest lucru, pentru că este încă un know-how, mai ales pentru persoanele fizice. Poate vor fi identificate puncte slabe și vom face o solicitare la ANRE pentru a îmbunătăți procedura. Consumatorul nu trebuie să fie împovărat cu «biletul de ieșire». Nimeni nu poate fi îngrădit în alegerea furnizorului de gaze, iar în UE consumatorul nu plătește un «bilet de ieșire» sau un profit nerealizat atunci când își schimbă furnizorul», a subliniat el.


După conferința de presă de la Nordgaz Furnizare, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că, din cauza declarațiilor recente ale reprezentanților companiilor private furnizoare de gaze naturale, Moldovagaz va solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și Consiliului Concurenței să investigheze aceste acțiuni de manipulare a pieței de gaze naturale.


Menționăm că, în conformitate cu legislația europeană și cu prevederile Comunității Energetice, din care face parte și Republica Moldova, în cazul în care gazul destinat uneia dintre țări sau regiuni este vândut la un preț mai mic de 20 la sută din prețul pieței, agențiile antimonopol au dreptul de a iniția o investigație.


La rândul lor, autoritățile moldovenești consideră că furnizarea de gaze la prețuri atât de mici este nerealistă și că «este vorba de furnizarea de știri, nu de gaze», iar declarațiile autorităților găgăuze și ale deputatului fugar Ilan Șor sunt promisiuni false și manipulări ale consumatorilor.


Citiți, de asemenea
Vei fi interesat de
img