Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe comune cu Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari că, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale(CSE) a fost simplificată procedura de import a ajutoarelor umanitare venite în adresa Guvernului RM pentru refugiații din Ucraina.
”Procedura simplificată se aplică doar în cazurile în care ajutoarele sunt recepționate de către una dintre autoritățile publice centrale, în special, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Sănătății. Serviciul Vamal va autoriza importul acestui tip de ajutoare fără avizul prealabil al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, dar și fără aplicarea altor măsuri de politică economică”, a precizat premierul.
Totodată, ea a spus că, Guvernul întreprinde măsuri pentru a facilita circulația refugiaților care au intrat în Republica Moldova din Ucraina. Autoritatea Aeronautică Civilă va asigura organizarea curselor aeriene neregulate.
Potrivit ei, există deja solicitări pentru primele curse care ar putea fi efectuate spre Germania și Turcia.
În același timp, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari a spus că astăzi, în centrele de plasament din țară sunt plasați în jur de 8 200 de refugiați din Ucraina.
”Au fost identificate capacități pentru a găzdui în jur de 13 000 mii de refugiați din Ucraina. RM este țara care a găzduit cei mai mulți refugiați pe cap de locuitor. 78 de centre de plasament temporar pentru refugiați au fost autorizate de Agenția Națională de Asistență Socială, cu o capacitate totală de 6478 de locuri. În acest moment sunt ocupate în jur de 5100 de locuri. 2800 de locuri de plasament sunt la Chișinău și alte peste 3000 de locuri sunt în restul țării. 51 de centre sunt acreditate în raioane. Cele mai mari centre de plasament sunt la Hâncești, Cahul și Ialoveni”, a declarat Spatari.