Vă prezentăm Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.
Agenda noastră de astăzi este marcată de un eveniment important pentru Republica Moldova – alegerile locale generale din 5 noiembrie. Astfel, după numărarea tuturor voturilor, Ion Ceban, liderul Partidului „Mișcarea Alternativa Națională”, câștigă din primul tur. Pentru el au votat 132.802 chișinăuieni sau 50.62% din cetățenii cu drept de vot. Candidatul PAS, Lilian Carp acumulează 28.23% (74.074 de voturi).
Consiliul Municipal Chișinău va fi reprezentat de șapte formațiuni politice, după numărarea tuturor voturilor, arată datele publicate de Comisia Electorală Centrală. Așadar, formațiunile MAN și PAS vor avea cei mai mulți consilieri.
MAN și PAS au obținut câte 20 de mandate. Aceștia sunt urmați de Partidul Socialiștilor cu 6 mandate, Partidul Comuniștilor – 2 mandate și Partidul Renaștere, Platforma DA , Partidul Nostru câte 1 mandat.
Totodată, din cele 11 municipii din Moldova în 7 primarii au fost aleși din primul tur.
Potrivit analizei expertului economic, Veaceslav Ioniță, cel mai bun rezultat a fost înregistrat în mun. Strășeni, unde candidatul independent Valentina Casian a luat 83,47% din voturi.
Potrivit lui, în cel mai mare oraș din țară, capitala Moldovei mun. Chișinău, primarul din partea partidului MAN, Ion Ceban, a câștigat la limită cu 50,62%.
Cel mai mic scor a fost obținut în mun. Bălți, unde favoritul primului Tur, Reprezentantul partidului PPPN, Alexandr Petkov a obținut 22,69% din voturi.
Săptămâna trecută a mai fost marcată și de show-ul ”gaze la preț de 10 lei”. Totul a început atunci când bașcanul Găgăuziei, Eugenia Guțul, a anunțat că locuitorii din autonomie vor primi gaz la un preț de 10 lei pe metru cub, după care aceasta a publicat un contract de furnizare a gazelor naturale în raioanele Găgăuzia, Taraclia și Orhei pentru perioada 1 decembrie 2023 – 1 decembrie 2024. Contractul ar fi fost semnat la 31 octombrie între compania moldovenească Nordgaz Furnizare și o companie turcă.
Astfel, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a calificat drept fals și nerealist de îndeplinit contractul publicat de bașcanul Găgăuziei. „Șor crede că toți sunt proști. Contractul publicat este fals și nu poate fi executat”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă pe 2 noiembrie.
În opinia sa, este evident că acest contract este un PR electoral și nu o livrare reală de gaz.
Acesta a adus mai multe argumente care arată că acest contract este nerealist.
În primul rând, doar transportul din Turcia în Moldova costă 100 de euro pentru o mie de metri cubi, la care se adaugă tarifele de transport și distribuție – prin urmare, chiar și luând în calcul prețul de 160 de euro, gazul nu poate costa 10 lei, ci mai mult de 11,5 lei pe metru cub.
În al doilea rând, contractul specifică o marjă de 5 la sută pentru furnizorul moldovean Nordgaz Furnizare, dar chiar și pentru Moldovagaz este de 2,5 la sută.
În al treilea rând, una dintre cele două companii turcești, cu un nume aproape identic, a negat că ar fi semnat contractul.
În al patrulea rând, nu există o ștampilă pe contract, iar în Turcia acest lucru este obligatoriu.
În plus, ministrul a subliniat că, dacă furnizarea ar fi fost reală, consumatorii din Găgăuzia, Taraclia și raionul Orhei ar fi trebuit deja să scrie cereri la Moldovagaz pentru a schimba furnizorul, deoarece nu este o procedură rapidă.
Mai multe despre sectorul energetic. La 1 noiembrie, furnizorul de energie electrică din nordul Republicii Moldova, FEE Nord, a trimis o cerere către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru a reduce tariful actual cu 30 de bani – până la 2,9 lei pe kWh. Astfel, consumatorii din nordul Moldovei pot plăti mai puțin pentru energia electrică.
Menționăm că, din iulie 2023, tariful pentru consumatorii FEE Nord este de 3,2 lei pentru 1 kWh. Consumatorii din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, plătesc pentru energia electrică 2 lei și 57 de bani pentru 1 kWh.
Energocom va vinde către Moldovagaz, în lunile octombrie-decembrie, gaze cu circa 605 dolari/ 1000 de metri cubi. Decizia a fost aprobată la Consiliul societății.
Potrivit companiei, din luna decembrie anul trecut, consumatorii de pe malul drept al râului Nistru utilizează gaze achiziționate de Energocom de pe piețele internaționale. ”De atunci prețurile oferite de noi Moldovagaz sunt mai mici față de ofertele Gazprom”, precizează Energocom.
Pentru această iarnă, Energocom a făcut suficiente stocuri de gaze pentru a acoperi consumul malului drept al râului Nistru până în luna martie.
Joi, 9 noiembrie, aproximativ 200 de transportatori se vor aduna în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău pentru a protesta împotriva modificărilor la Codul transporturilor rutiere pregătite de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Acest lucru a fost anunțat de către Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto(APOTA).
În scrisoarea trimisă de APOTA către Primărie se precizează că protestul din fața sediului Guvernului va avea loc între orele 10:00 și 13:00.
Asociația a cerut ca două echipaje de poliție să fie prezente pe durata acțiunii pe străzile Pușkin și Bodoni pentru a debloca traficul prin piață.
Biroul Naţional de Statistică informează că, preţurile producătorului la produsele agricole în ianuarie-septembrie 2023 s-au redus cu 14,2% față de ianuarie-septembrie 2022.
S-au majorat preţurile producătorului la cartofi – cu 40,8%, fructe si pomușoare de cultură – cu 23,2%, legume – cu 19,3%, struguri – cu 15,1%.
La produsele animaliere a fost marcată majorarea prețurilor de vânzare la: lapte – cu 7,7%, ouă alimentare – cu 7,0%, animale în greutate vie – cu 3,0%.
Să vorbim despre bani sau mai exact despre gestionarea corectă a banilor. În acest sens, Banca Națională a Moldovei(BNM) a lansat cea mai mare campanie de educație financiară din Republica Moldova, adresată tuturor cetățenilor, indiferent de vârstă și ocupație, care își propune să intensifice eforturile de educație financiară în societate. Campania se va desfășura pe durata unui an, până în toamna anului 2024, și va cuprinde tot teritoriul Republicii Moldova.
În cadrul campaniei de educație financiară, consumatorii vor afla ce posibilități de economisire și investire există în Republica Moldova, care este legătura dintre risc și venituri, cum de comparat corect diferite oferte de creditare, care sunt riscurile asociate criptomonedelor etc. Aceste și multe alte informații utile pentru a lua decizii financiare corecte vor fi prezentate în note explicative, tablete video, infografice și videografice, precum și în cadrul unui modul web ce urmează să fie elaborate respectiv.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată în ultima perioadă o ușoară tendință de descreștere a cotațiilor Platts la produsele petroliere pe bursele internaționale.
În aceste condiții, mâine, 07 noiembrie, un litru de benzină va costa 23,98 lei, ceea ce este cu 9 bani mai puțin ca astăzi. Motorina se ieftinește cu 14 bani și va costa 23,04 lei.