Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.
Săptămâna trecută, Consiliul Concurenței a amendat șase companii petroliere cu peste 480 milioane de lei pentru acord anticoncurențial. Este vorba despre companiile Bemol Retail, Datario, Lukoil Moldova, Petrom Moldova, Tirex Petrol și Rompetrol Moldova, care a avut de suferit cel mai mult. Întreprinderea a fost amendată cu 191,8 milioane de lei.
Potrivit Consiliului Concurenței, în urma investigației inițiate în anul 2021 și finalizate cu decizia sus-menționată, s-a constatat că șase companii prezente pe piața de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere au încheiat un acord anticoncurențial cu scopul de a coordona prețurile de comercializare a acestor produse.
Perioada investigată a cuprins intervalul martie 2019 – ianuarie 2021, timp în care cele șase companii vizate au efectuat mai multe runde de modificări ale prețurilor la produsele comercializate cu aceleași valori. Aceste modificări au avut loc atât consecutiv, cât și concomitent.
Întreprinderile vizate în investigație au negat existența unei înțelegeri sau a unei practici concertate între ele și au motivat comportamentul pe piață și modificările paralele ale prețurilor prin diferite argumente, printre care adaptarea inteligentă a întreprinderilor în condițiile unei piețe transparente. Argumentele invocate de către companii nu au fost reținute de Consiliul Concurenței, deoarece justificările aduse de către acestea nu au putut explica în mod plauzibil comportamentul similar la mai multe întreprinderi. Prin urmare, Consiliul a constatat că un astfel de comportament ar fi fost imposibil în lipsa unei înțelegeri între concurenți.
În același timp, prim-ministrul Dorin Recean, a declarat în cadrul unei emisiuni că „așteaptă ca Consiliul Concurenței să-și susțină această poziție și în instanță, și cât mai curând să meargă și peste alte sectoare care sunt la fel de importante, cum ar fi, de exemplu, colectarea și comercializarea cerealelor sau, de exemplu, comercializarea fertilizanților sau la fel piața media. Abuzurile trebuie constatate. Există mai multe dosare, mai multe domenii, unde Consiliul Concurenței trebuie să se miște cât mai rapid, a spus premierul.
În cadrul aceleiași emisiuni, Dorin Recean a desființat unele falsuri lansate în spațiul public. El a menționat că circulă un fals precum că Guvernul ar opri indexarea pensiilor: ”Este o minciună rușinoasă menită să sperie vârstnicii”. Potrivit lui, Guvernul va continua indexarea pensiilor și va crește pensiile ori de câte ori va avea posibilitatea. Pe de altă parte, începând cu 1 iulie 2024, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 61 ani, iar stagiul complet de cotizare - 34 ani. Totodată, pentru bărbați vârsta de pensionare rămâne neschimbată, constituind 63 ani, iar stagiul de cotizare - 34 ani, condițiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019.
Un alt fals care circulă este că Guvernul va opri subvențiile la litru de lapte. ”Guvernul subvenționează și va continua ofere subvenții la litru de lapte. Vom continua să încurajăm investițiile în agricultură cu valoare adăugată înaltă”, a declarat Recean.
Totodată, el a menționat că speculațiile cu privire la medicamentele compensate trebuie să înceteze. ”Lista medicamentelor compensate a crescut cu 40% și este important ca oamenii să cunoască acest lucru. Încurajăm cetățenii să meargă la medicii de familie și să afle care sunt aceste medicamente oferite gratuit sau mult mai ieftin de către stat”, a subliniat premierul. Cu același îndemn a venit și Președinta Maia Sandu la întrevederea pe care a avut-o cu ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
Sandu a mai avut o întrevedere similară și cu ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul căreia a subliniat importanța accelerării proiectelor strategice în domeniul energiei. În contextul pregătirii pentru iarnă, șefa statului a subliniat importanța asigurării stocurilor de securitate de gaze, echivalente cu 15% din consumul anual.
În context, clădirile instituțiilor publice, dar și construcțiile noi vor fi obligatoriu conectate la sistemele centralizate de alimentare cu energie termică (SACET), care vor fi dezvoltate și eficientizate. O serie de modificări legislative în acest sens au fost aprobate astăzi, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, având ca scop dezvoltarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică și a instalațiilor de cogenerare de înaltă eficiență.
În această săptămână, Chișinăul devine centrul financiar internațional. În jur de 100 de reprezentanți ai băncilor centrale și ai ministerelor de finanțe din țările-membre ale Constituenței Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale (BM), condusă de Belgia și Regatul Țărilor de Jos, se vor reuni la Chișinău în perioada 10-12 iulie 2024. Participanții vor discuta subiecte ce țin de evoluțiile economice globale, provocările regionale, precum și modalitățile de preluare din experiențele și politicile FMI și ale Băncii Mondiale.
La eveniment vor participa oficiali de rang înalt de la cele doua organizații internaționale. De asemenea, în cadrul reuniunii din 11 iulie 2024, vor veni cu un cuvânt de salut președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și prim-ministrul, Dorin Recean.
Șefa statului va fi prezentă pe 13 iulie și la a doua ediție a „Moldova Women Forum 2024”, un eveniment emblematic dedicat promovării rolului femeilor în societate și consolidării drepturilor acestora. Forumul va aduna peste 250 de participante și peste 15 paneliști de marcă, atât din Moldova, cât și din afara țării.
Obiectivul principal al Forumului este de a crea un spaţiu de colaborare şi schimb de cunoștințe și experienţe, unde participantele și participanții vor putea discuta, dezvolta strategii și iniția reţele de colaborare și parteneriate pentru promovarea drepturilor femeilor și creşterea implicării lor în procesul decizional.
Carburanții continuă să se scumpească. Mâine, un litru de benzină va costa 25,26 lei, ceea ce este cu 05 bani mai mult ca astăzi. Și motorina se scumpește cu 04 bani și va costa 21,96 lei/litru.