AcasaActualAgenda Economică. Când va fi lansat sistemul de compensații, o nouă destinație de pe Aeroportul Internațional Chișinău și ce reprezintă platforma EUlivrez.md?

Agenda Economică. Când va fi lansat sistemul de compensații, o nouă destinație de pe Aeroportul Internațional Chișinău și ce reprezintă platforma EUlivrez.md?

Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.


Pentru că iarna este tot mai aproape, începem agenda de astăzi cu subiectul ”energetică”.


Așadar, în primul rând, toți cei care doresc să beneficieze de compensații pentru sezonul de încălzire 2024-2025 vor trebui să se înscrie în sistemul de compensații.


Programul va fi lansat la începutul lunii noiembrie, iar în funcție de nivelul veniturilor, componența gospodăriei și familiei, aceștia vor beneficia de compensații.


Anunțul a fost făcut pe 23 octombrie, de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.


”Noi lucrăm intens, suntem pe ultima sută de metri, clarificăm toate aspectele tehnice și, în scurt timp, vom comunica toate detaliile și vom lansa programul. Vreau să asigur toți cetățenii Republicii Moldova că, și în această iarnă, Guvernul va fi alături de ei, pentru a trece cu bine”, a declarat ministrul.


El a menționat că, toți vor avea posibilitatea să se înscrie în sistem pe parcursul lunii noiembrie, iar asistenții sociali comunitari și echipele mobile, vor fi alături de acei cetățeni care nu au acces la internet.


Între timp, compania Moldovagaz a făcut demersurile necesare către Gazprom pentru a afla dacă furnizorul rus este dispus să utilizeze o rută alternativă de livrare a gazelor în cazul în care Ucraina nu va mai permite tranzitul pe teritoriul său. Declarația a fost făcută de Ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei emisiuni.


”Este posibilă, din câte înțeleg eu, și păstrarea tranzitului prin Ucraina. Pentru că nu vizează doar regiunea transnistreană. Este o discuție mult mai largă care vizează state din Uniunea Europeană, Austria, Slovacia, Ungaria. O bună parte din aceste discuții nu se poartă în spațiul deschis și nu se anunță nicăieri, sunt neformale ", a declarat Victor Parlicov.


Referitor la tarifele la gaze, ministrul a precizat că nu vede cum acestea să fie crescute.


În același timp, Parlicov a menționat că Moldovagaz este un jucător cheie anume pentru furnizarea gazelor în regiunea Transnistreană. Cât despre numirea unei noi conduceri la Moldovagaz, Ministrul Energiei a declarat că lipsa unui consiliu de administrare funcțional îngreunează procesul de negociere cu Gazprom.


Să trecem la economia Republicii Moldova.


Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează că economia Republicii Moldova va înregistra o creștere 2,6% în acest an, reafirmând proiecția făcută în aprilie 2024. Potrivit prognozelor FMI din raportul World Economic Outlook, creșterea economică din Republica Moldova va fi sub media regiunii Europa emergentă și în curs de dezvoltare - de 3,2%, regiune ce include 15 state, inclusiv Rusia, Turcia și state UE, precum Polonia, România, Ungaria și Bulgaria. În același timp pentru anul 2026 se estimează o creștere economică de 5%. De notat că anul trecut economia țării a crescut cu 0,7%.


Pe de altă parte, Businessul din Moldova se așteaptă la o relativă stabilitate a activității economice, a veniturilor din vânzări și a numărului de salariați. Cel puțin așa arată datele Biroului Național de Statistică, în baza rezultatelor Anchetei de conjunctură, potrivit opiniei managerilor, în trimestrul IV 2024.


Totodată, ancheta relevă că oamenii de afaceri se așteaptă la creștere moderată a prețurilor produselor și mărfurilor.


Astfel, managerii din industria prelucrătoare estimează pentru trimestrul IV 2024 o creștere moderată a situației economice.


Conform opiniei managerilor, în activitatea de construcții va fi o relativă stabilitate. Și în sectorul comerț cu amănuntul și servicii se estimează o creștere moderată a situației economice.


Potrivit BNS în trimestrul III 2024 din total respondenți, 59% s-au confruntat cu limitări în activitatea economică. Principala cauză de limitare a activității economice este cererea pe piață insuficientă (raportată de 31,4% din respondenți).


De asemenea, activitatea întreprinderilor este influențată negativ de lipsa forței de muncă calificată (23,1%), probleme financiare (19,5%), consecințele crizei provocate de războiul din Ucraina (14,0%), disponibilitatea materiei prime (4,7%).


Și pe scurt despre alte subiecte.


Licitația pentru locațiunea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău a fost anulată după ce la concurs a depus actele un singur participant. Anunțul a fost făcut de către administrația aerogării. “Astfel, în urma întrunirii comisiei de licitație, luni, 21 octombrie, comisia de profil a constatat existența unui singur participant la licitație (lot 1/ lot 2), astfel procesul a fost anulat”, a comunicat administrația Aeroportului.


Compania aeriană low-cost Wizz Air a lansat zborurile directe de pe Aeroportul Internațional Chișinău spre orașul Abu Dhabi, care este capitala Emiratelor Arabe Unite. Zborurile vor fi operate cu o frecvență de trei ori pe săptămână, în zilele de miercuri, vineri și duminică. Compania Wizz Air a anunțat recent că își redeschide baza operațională în Republica Moldova și lansează opt rute noi de pe Aeroportul Internațional Chișinău, spre orașe din Germania, Italia, Franța și Belgia. Acestea le vor completa pe altele opt existente, compania ajungând să opereze zboruri din Chișinău spre 16 orașe din nouă țări.


Subsidiara Poştei Române din Republica Moldova a lansat platforma EUlivrez.md, prin care cetăţenii moldoveni pot comanda produse din magazinele europene, cu livrare direct la uşa lor, indiferent de localitate. Potrivit directorului general al Poştei Române, Valentin Ştefan, platforma EUlivrez.md a fost creată pentru a oferi o experienţă sigură şi eficientă. Pentru înregistrarea pe EUlivrez.md este necesar un cont prin care se va primi o adresă de livrare în România, care poate fi folosită pentru a comanda produsele dorite din toată Uniunea Europeană.


Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat noile prețuri la carburanți. Astfel, mâine, un litru de benzină va costa 23,24 lei, ceea ce este 04 bani mai puțin ca astăzi. Motorina se ieftinește cu 02 bani și va costa 19,47 lei.

Citiți, de asemenea

Vei fi interesat de
img