Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.
Începem cu o privire asupra inflației din Moldova. În luna iunie, rata inflației a atins 3,8%, marcând o creștere față de aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la mărfurile nealimentare, care au înregistrat o majorare de 6,8%. Produsele alimentare au urmat cu o creștere de 3,8%, în timp ce serviciile prestate populației au înregistrat o scădere ușoară de 1,2%.
Printre produsele alimentare, ouăle de găină au înregistrat cea mai mare creștere de preț, cu 23,5%, urmate de fructe cu 22,6% și legume cu 3%. În contrast, uleiul vegetal a înregistrat o scădere de 11,5%, iar prețul zahărului a scăzut cu 5,6%.
La mărfurile nealimentare, prețurile medii de consum au crescut semnificativ la încălțăminte cu 11,6%, confecții cu 6,9%, medicamente cu 5,4% și materiale de construcție cu 5,2%.
În sectorul serviciilor, tarifele pentru apă potabilă și canalizare au crescut cu 9,7%, iar transportul de pasageri s-a scumpit cu 13,3%. În schimb, tarifele pentru încălzirea centralizată au înregistrat o scădere notabilă de 39,5%, gaze naturale cu 36,6% și energia electrică cu 21,2%.
Republica Moldova a fost sub nivelul inflației înregistrate în Turcia (1,6%), Islanda (0,5%), Slovenia și Estonia (câte 0,4%), Spania (0,3%), Belgia și Austria (0,2%), Polonia, Italia, Germania, Franța (0,1%), Elveția, Portugalia, Croația (0,0%) și la același nivel a deflației înregistrate în Cipru (-0,1%).
Trecem la tema recensământului național. În perioada 8 aprilie - 7 iulie, au fost recenzate peste 2,4 milioane de persoane și peste 1,6 milioane de locuințe. Dar lucrurile nu se termină aici. Directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, a menționat că, după recenzare, urmează a doua etapă a recensământului, care presupune utilizarea datelor administrative și private.
Așadar, în continuare, de astăzi până pe 11 august, va fi realizată ancheta postrecenzare, pentru a estima gradul de acoperire, erorile de conținut și evaluarea procedurilor recensământului.
Datele preliminare vor fi diseminate la sfârșitul acestui an, iar cele detaliate - în decembrie 2025.
În același timp, Uniunea Europeană va acorda suport Biroului Național de Statistică în vederea efectuării Recensământului general agricol, runda 2030. Decizia a fost luată la data de 12 iulie, în cadrul unei întrevederi a conducerii Biroului Național de Statistică (BNS) cu reprezentanții Uniunii Europene în Republica Moldova. Astfel, în cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte legate de pregătirea către Recensământul general agricol, inclusiv necesitățile, datele disponibile, perioada favorabilă pentru desfășurare și altele.
BNS informează că, realizarea lucrărilor de pregătire către Recensământul general agricol (RGA) runda 2030 sunt acțiuni menționate în Programul de dezvoltare a sistemului statistic național pentru anii 2023-2026 și Planului național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pe anii 2024-2027. Realizarea RGA cât mai curând posibil este o condiție privind integrarea țării noastre la comunitatea europeană, acesta fiind parte a Regulamentului UE pe Capitolul 11 – Agricultura.
În continuare discutăm despre locațiuni imobiliare și fiscalitate. În primele 6 luni ale anului 2024, încasările la impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile au atins 34,5 milioane lei, în creștere cu 32,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Serviciul Fiscal de Stat informează că, datorită acțiunilor de conformare voluntară și informare, au fost identificate 1 236 de persoane fizice care dau în locațiune bunuri imobile în lunile ianuarie-iunie 2024.
De asemenea, au fost efectuate controale la 164 de persoane fizice, soldate cu suplimentarea bugetului cu plăți de bază în sumă de 317,9 mii lei, majorare de întârziere de 49,2 mii lei și amendă în valoare de 13,4 mii lei.
În plus, numărul contractelor înregistrate pentru dare în locațiune a crescut cu 10,5%, ajungând la 12 406 în prima jumătate a anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
SFS subliniază importanța respectării obligațiunilor fiscale pentru persoanele fizice care transmit în posesie și/sau în folosință proprietăți imobiliare altor persoane fizice, inclusiv prin intermediul platformelor precum Booking sau Airbnb.
Și contribuabilii care desfășoară activitate în domeniul prestării serviciilor de agrement vor fi monitorizați de către Serviciul Fiscal.
Acțiunile vor fi desfășurate în perioada iulie-august 2024 pentru a preveni posibile cazuri de neconformare fiscală. SFS a precizat că scopul acțiunilor este asigurarea unei administrări eficiente a contribuabililor, stabilirea și prevenirea cazurilor de încălcare a prevederilor legislației prin neeliberarea bonurilor fiscale, care implicit prejudiciază obligațiile ce urmează a fi încasate la buget.
Schimbăm registrul și discutăm despre creșterea continuă a plăților fără numerar în Moldova. În ultimii ani, numărul de plăți fără numerar pe cap de locuitor a crescut semnificativ, reflectând o adoptare rapidă a tehnologiilor de plată moderne. La sfârșitul anului 2023, aproximativ 91% din piața cardurilor de plată din Moldova era dominată de patru bănci majore: Moldindcondbnak (39,2%), Maib (35,6%), Victoriabank (12,3%) și OTP Bank (5%).
BNM raportează că, din totalul cardurilor emise, 95,7% erau carduri de proximitate (contactless) în 2023, reflectând o creștere semnificativă față de ani anteriori și o înlocuire treptată a cardurilor cu bandă magnetică.
Spre final, despre lansarea aplicației EVO la Moldova Digital Summit. Această aplicație a fost descărcată de peste 40 000 de ori pe platformele Apple și Google. Ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, a declarat că o mie de oameni pe zi instalează EVO. Totodată, el cerut sprijinul cetățenilor în implementarea lor în diverse sectoare ale administrației publice. ”Ce să faci când vreun funcționar nu acceptă actele electronice? Spuneți-le că încalcă legea”, a menționat ministrul.
Carburanții se ieftinesc nesemnificativ. Mâine, un litru de benzină va costa 25,27 lei, ceea ce este cu 01 ban mai puțin ca astăzi. Și motorina se ieftinește cu 04 bani și va costa 21,83 lei/litru.