AcasaActualAgenda Economică. Ce a discutat Sandu cu agricultorii, cât de solicitat este Programul ”Prima Casă Plus” și cât de multă cafea beau moldovenii?

Agenda Economică. Ce a discutat Sandu cu agricultorii, cât de solicitat este Programul ”Prima Casă Plus” și cât de multă cafea beau moldovenii?

Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.


Agricultorii au cerut, Maia Sandu a făcut. Mai exact, pe data de 25 septembrie, președinta s-a întâlnit cu reprezentanții mai multor asociații de producători de cereale din diferite regiuni ale țării, dar și cu reprezentanții unor furnizori de inputuri pentru sectorul agricol. Prin urmare, Sandu a declarat că a ascultat precizările fermierilor și au încercat să găsească împreună soluții pornind de la realitatea existentă. Însă, potrivit președintei, soluții miraculoase și ușoare pentru o problemă de lungă durată în sectorul agricol nu există.


”Cu toții am fost de acord că problemele din sectorul cerealier sunt complicate și că această situație dificilă se repetă an de an, mai ales din cauza tendinței accentuate de secetă și arșiță. Guvernul și Parlamentul au elaborat în ritm accelerat o lege, adoptată cu vot unanim în Parlament, care să permită fermierilor reeșalonarea creditelor, dar mai ales să oprească procesul de executare timp de 6 luni”, a menționat Sandu.


Totodată, ea a declarat că, opiniile prezentate de fermieri și furnizorii de inputuri cu privire la această lege sunt împărțite - unii cer suspendarea ei și analiza individuală a fiecărui caz în parte, alții cer modificarea prevederilor din lege. În același timp, președinta a precizat că schimbarea climei este inevitabilă și e nevoie de transformări substanțiale în sectorul agricol pe termen lung, ca să nu apară aceeași problemă an de an.


Între timp, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a semnat scrisorile oficiale adresate celor 27 de miniștri ai Agriculturii din Uniunea Europeană, SUA, Canada, Japonia și Norvegia, solicitând sprijin pentru instituirea unui Fond de Dezvoltare și Solidaritate pentru agricultura moldovenească, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).


Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor a anunțat închiderea perioadei de subscriere pentru prima emisiunea de VMS prin platforma eVMS.md. Astfel, în perioada de subscriere de zece zile, care s-a încheiat pe 25 septembrie curent au fost înregistrate 815 tranzacții directe în valoare totală 78.712.900,00 lei.


Potrivit MF, persoanele care au investit în obligațiuni de stat pe termen de 2 ani beneficiază de o rată competitivă a dobânzii de 6% și sunt scutite de impozitul pe profitul obținut din aceste investiții. După perioada de subscriere, valorile mobiliare vor fi decontate fiecărui investitor în portofoliul său. La fiecare 6 luni, investitorii vor primi un cupon cu dobânda calculată, care va fi transferată direct în contul de plăți înregistrat pe platforma eVMS.md, iar scadența celor 2 ani, investitorii vor primi răscumpărarea VMS la valoarea lor nominală.


Și programul „Prima Casă Plus” devine tot mai solicitat. Un număr de 240 de cetățeni au depus cereri de accesare a unui credit imobiliar pentru a procura o locuință prin programul „Prima Casă Plus”, în circa o lună de la lansarea acestuia. Informațiile au fost prezentate de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice. Programul „Prima casă plus” a fost aprobat de Parlament în lectura a doua pe 31 iulie curent și a intrat în vigoare pe 5 august, odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.


Trecem și la sectorul energetic. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că Republica Moldova este asigurată din punct de vedere energetic şi că moldovenii pot sta liniştiţi întrucât „sistemul funcţionează, iar noi avem energie din stânga Nistrului şi putem aduce energie şi din Uniunea Europeană”. Totuși, Victor Parlicov susține că, deși cetățenii speră la tarife mai mici, costurile „nu depind în totalitate de Guvern”.


O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de dna Alina Iancu se va afla în vizită la Chișinău în perioada 1-11 octombrie 2024.


Misiunea FMI va purta discuții în contextul a celei de-a șasea evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și evaluării a doua a programului susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF).


Potrivit unui comunicat de presă al Fondului Monetar, scopul principal al experților FMI este de a analiza evoluțiile recente din economie, a evalua perspectivele și riscurile la nivel macroeconomic și a se informa despre progresul atins în implementarea acțiunilor convenite în cadrul programului susținut de FMI.


Spre final câteva statistici mai gustoase. În ultimii 10 ani, consumul de cafea în Moldova a crescut cu 18% anual per adult. Dacă în 2000, un moldovean consuma în medie o singură ceașcă pe an, în 2024 cifra a ajuns la 167 de cești. Cu ocazia Zilei Mondiale a Cafelei pe 1 octombrie, analistul economic Veaceslav Ioniță a prezentat câteva date statistice. Potrivit lui, deși prognozele indică o temperare a creșterii, Moldova se îndreaptă spre un consum mediu global, care ar putea depăși 277 de cești pe an până în 2028.


Însă, Ioniță menționează mai avem mult de parcurs până la media UE, unde fiecare adult consumă astăzi 1170 de cești pe an – de 7 ori mai mult decât un moldovean.


Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noile prețuri la carburanți. Astfel, mâine un litru de benzină va costa 22,66 lei, ceea ce este cu 01 ban mai mult ca astăzi. Motorina se ieftinește cu 01 ban și va costa 19,21 lei.

Citiți, de asemenea

Vei fi interesat de
img