Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.
Începem cu o veste importantă: Inflația în Moldova a ajuns la 9,1%. Un salt de 2,8% în luna ianuarie ne aduce aminte de scumpirile record din aprilie 2022, explică expertul Veaceslav Ioniță. Dar ce anume a dus la această creștere rapidă a prețurilor? Ioniță subliniază că majorarea tarifelor la energie, creșterea prețurilor alimentelor și serviciilor medicale sunt principalele cauze. Printre cele mai mari scumpiri se numără: Energia electrică: +50% într-un an; Încălzirea centralizată: +58,4%; Serviciile comunale: +36%; Legumele: +30,9%; Serviciile medicale: +21%.
Aceste scumpiri afectează direct familiile cu venituri mici, iar pensiile vor fi indexate doar cu 6,1%, insuficiente pentru a acoperi întreaga inflație. Astfel, și pensionarii vor simți o putere de cumpărare mai scăzută față de anul trecut.
În pofida acestui context economic dificil, Ioniță estimează că inflația se va stabiliza în jurul valorii de 10% și va începe să scadă treptat din primăvară. Până la finalul anului 2025, aceasta ar putea ajunge la aproximativ 5%.
La nivel internațional, Republica Moldova a înregistrat a doua cea mai mare creștere lunară a prețurilor de consum în ianuarie 2025, depășită doar de Turcia. Creșteri mari ale prețurilor s-au înregistrat în Estonia (1,5%), Belgia (1,4%), Cehia (1,3%), Ucraina (1,2%), Austria (1,0%), Danemarca, Italia și Letonia (cu câte 0,6%). Potrivit TradingEconomics, Republica Moldova cu nivelul de 9,1% este în prezent pe locul patru în Europa la capitolul rata anuală a inflației, fiind întrecută de Turcia - cu 42,12%, Ucraina - cu 12,9% şi Rusia - cu 9,5%. La polul opus se află țări bogate precum: Liechtenstein, Elveţia, Finlanda şi Suedia, cu rate anuale a inflației mai mici de 1%.
Începând cu martie 2025, compensația pentru creșterea tarifelor la electricitate va fi aplicată direct în facturile de energie. Fără cereri și fără înscriere. Totul va fi automat.
Ce înseamnă acest lucru pentru consumatori? Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, din februarie până în decembrie 2025, toate gospodăriile vor beneficia de compensarea costurilor pentru primii 110 kWh de energie consumată pe lună. Programul este susținut de Uniunea Europeană și va dura 11 luni.
Peste 750.000 de gospodării au primit deja ajutor pentru facturile la lumină și încălzire.
Beneficiarii care au un card bancar au fost notificați, iar cei care nu dispun de acesta își pot ridica banii de la oficiile poștale.
Serviciul Fiscal de Stat anunță o nouă schimbare importantă pentru operatorii din domeniul HORECA. Începând cu data de 14 februarie 2025, se va aplica cota TVA de 8%, urmare a expirării la data de 13 februarie 2025 a stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Potrivit SFS, cota de 8% va fi aplicată la serviciile de cazare, indiferent de categoria de confort, în hotel, hotel-apartament, motel, vilă turistică, bungalou, pensiune turistică, pensiune agroturistică, camping, sat de vacanţă sau tabără de vacanţă, care se atribuie la secţiunea I a Clasificatorului activităţilor din economia Moldovei și la produsele alimentare şi/sau băuturi.
Excepție face producţia alcoolică, preparată sau nepreparată, pentru consumul uman, însoţită de servicii conexe care să permită consumul imediat al acestora, realizate în cadrul activităţilor care se atribuie la secţiunea I a Clasificatorului activităţilor din economia Moldovei.
În context, agenții economici sunt obligați să se adreseze la furnizorii/ centrele de asistență tehnică, și să programeze echipamentul de casă și de control cu nivel de cota TVA de 8% pentru serviciile și mărfurile menționate.
Totodată, în perioada de până la programarea echipamentului de casă și de control cu nivel de cota TVA de 8%, la completarea Registrului echipamentului de casă și de control sau în documentația de evidență, se va înscrie suma TVA recalculată.
Alte știri e scurt.
Pe 20 februarie 2025, Ministerul Energiei organizează o sesiune de instruire pentru antreprenori și inovatori în domeniul energiei, dedicată Sandboxului - un program inovativ care va facilita testarea noilor tehnologii în energie.
Potrivit Ministerului Energiei, la instruire vor fi prezentate care sunt normele legale de funcționare a Sandboxului în energie, cum pot fi depuse dosarele de înregistrare, care sunt criteriile de selecție și care sunt pașii care urmează să fie întreprinși după înregistrare Și, nu în ultimul rând, în anul 2024, numărul vizitatorilor străini în Republica Moldova a crescut cu 55,1% față de anul 2023, ajungând la 67,6 mii de turiști.
Majoritatea acestora (95,4%) au venit pentru odihnă, recreere și agrement, iar cei mai mulți vizitatori au fost din România (67,2%) și Italia (13,5%).
În același timp, moldovenii au continuat să călătorească în străinătate, cu o creștere de 9,5% față de anul 2023. 396,9 mii de persoane au plecat prin agenții de turism, majoritatea pentru vacanțe în Turcia (45,9%), Bulgaria (19%), Egipt (12,1%), România (9,6%) și Grecia (5,2%).
Cu toate acestea, turismul intern a scăzut cu 6,5% față de anul 2023 și a totalizat 91,3 mii vizitatori care au ales să exploreze destinații interne.
În anul 2024, încasările agențiilor de turism și turoperatorilor au totalizat 4,62 miliarde lei, cu 10,4% mai mult față de anul 2023.
Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică.