AcasaActualAgenda Economică. De ce se scumpesc carburanții, cât costă un apartament în Chișinău și de ce PIB-ul țării este în descreștere

Agenda Economică. De ce se scumpesc carburanții, cât costă un apartament în Chișinău și de ce PIB-ul țării este în descreștere

Vă prezentăm Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.


Săptămâna trecută a fost despre prețuri. În Moldova a început un nou val de majorări de prețuri la produsele petroliere. Motivul este creșterea cererii de carburanți în regiune, scăderea stocurilor globale și capacitatea tot mai limitată a rafinăriilor. Astfel, pentru prima dată în 2023, cotațiile Platts pentru benzină au depășit brusc 1000 de dolari pe tonă, în timp ce cele pentru motorină au ajuns la 1400 de dolari pe tonă în weekend.


Ultima dată când s-a înregistrat un asemenea nivel al cotațiilor la motorină a fost în noiembrie 2022, când prețurile maxime stabilite de ANRE au oscilat între 25-26 lei/litru.


Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei a precizat că, în a doua jumătate a anului 2023, rezervele mondiale de petrol ar putea scădea cu aproape o jumătate de milion de barili pe zi, ceea ce ar duce la creșterea prețurilor petrolului pe burse.


Și pentru ziua de mâine se înregistrează scumpiri la carburanți. Un litru de benzină va costa 26,76 lei, ceea ce este cu 9 bani mai scump ca astăzi. Motorina se scumpește cu 17 bani și va costa 24,50 lei.


În afară de combustibil, cresc prețurile și la apartamente. În luna august, apartamentele din Chișinău s-au scumpit cu circa 4% față de iulie. Acesta este cel mai înalt nivel de creștere a prețurilor din ultimul an. Astfel de date au fost prezentate de către bursa imobiliară Lara.


«Motivul acestei creșteri de prețuri se explică nu doar prin venirea diasporei și creșterea prețurilor la materialele de construcție, dar și prin reducerea ofertei de spații. În plus, impactul inflației, care s-a accelerat puternic în 2022, continuă», a declarat Lara.


În prezent, valoarea medie de piață pe metru pătrat a apartamentelor de pe piața secundară a crescut cu 27 de euro, ajungând la 695 de euro.


În acest sector, cele mai scumpe sunt în continuare apartamentele cu o odaie din sectoarele Centru, Botanica și Albișoara — aproximativ 900 de euro pe metru pătrat. În același timp, cele mai ieftine sunt apartamentele cu patru camere de la Ciocana (Otovaska) — 471 de euro pe metru pătrat și la Sculeanca — 520 de euro.


Prețurile pentru apartamentele din blocurile noi au ajuns la 826 de euro. Este cu 32 de euro mai mult decât în perioada martie-iulie a acestui an, când prețurile nu s-au modificat. Cu toate acestea, în comparație cu luna august a anului trecut, prețurile au crescut cu aproximativ 2,6%.


Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat noi decizii. Astfel, în contextul stabilizării situației pe piața gazelor naturale, scăderii prețului pentru achiziționarea acestora, dar și ținând cont de rezervele suficiente acumulate pentru sezonul rece 2023 – 2024, SA „Energocom” va restitui în bugetul de stat mijloace financiare în valoare de 1 miliard de lei. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.


O altă decizie ține de majorarea capacității de transportare a gazelor către depozitele de stocare din Ucraina. Operatorul sistemului de transport va pune la dispoziția SA „Energocom”, pentru perioada de până la 1 noiembrie 2023, capacități suplimentare create pe parcursul întregii perioade la toate punctele de interconectare.


Biroul Național de Statistică informează că, conform estimărilor preliminare, Produsul Intern Brut (PIB) în trimestrul II 2023, a însumat 70,2 miliarde de lei, prețuri curente de piață, în descreștere – în termeni reali – cu 2,2% față de trimestrul II 2022 pe seria brută.


Impact negativ asupra evoluției PIB în trimestrul II 2023 față de trimestrul II 2022 au avut în special următoarele activități: comerțul cu ridicata și cu amănuntul(a cauzat scăderea PIB cu 1,6%); construcțiile (-1,0%); industria prelucrătoare (-0,9%);


Influență pozitivă asupra evoluției PIB au avut următoarele activități: sănătate și asistență socială (+1,2%); învățământ (+1,2%); informații și comunicații (+0,8%); agricultură, silvicultură și pescuit (+0,5%).


În ianuarie-iulie 2023, exporturile de mărfuri au însumat 2,34 miliarde dolari SUA, valoare mai mică cu 10,8%, comparativ cu cea înregistrată în perioada corespunzătoare din anul 2022. Exporturile de mărfuri autohtone au constituit 1,58 miliarde dolari SUA (67,4% din total exporturi), fiind în scădere cu 17,1% față de perioada similară din anul 2022. Reexporturile de mărfuri străine (după prelucrare și clasice) s-au cifrat la 763,9 milioane dolari SUA (32,6% din total exporturi), sau cu 6,0% mai mult comparativ cu aceeași perioadă din anul 2022.


Principalele țări de destinație a exporturilor de mărfuri au fost: România (32,4% din total exporturi), Ucraina (16,9%, în creștere accentuată – cu 4,4 puncte procentuale față de ianuarie-iulie 2022), Italia (7,0%), Germania (5,3%), Federația Rusă și Cehia (câte 3,9%), Turcia (3,7%), Polonia (2,8%), Belarus (2,3%), Spania (1,8%), etc.


Importurile de mărfuri au însumat 5,01 miliarde dolari SUA, nivel inferior celui realizat în perioada similară din anul 2022 cu 2,0%. În topul țărilor de origine a importurilor de mărfuri s-au regăsit: România (15,6% din total importuri), Ucraina (12,5%), China (10,9%), Turcia (8,7%), Germania (7,1%), Italia (5,5%), Federația Rusă (4,3%), Polonia (3,5%), Franța (2,5%), India (2,4%), Ungaria (2,2%), Cehia (1,8%), etc.


Administrația Aeroportului Internațional Chișinău speră că în curând mai multe companii aeriene vor fi predispuse să vină în Republica Moldova. Și asta pentru că  securitatea aeronautică a țării a fost supusă unui audit internațional ICAO (Organizația Aviației Civile Internațională), care s-a finalizat cu succes. Astfel, nivelul de siguranță aeriană a crescut atât pentru pasageri, cât și pentru echipajele aeronavelor. Potrivit administrației aerogării, rezultatele sunt încurajatoare, nivelul de implementare a normelor este de peste 80%, în creștere cu 10% racordat la auditul precedent, un rezultat foarte bun la nivel mondial.


”Experții au analizat cât de bine asigură aeroportul siguranța pasagerilor, modul în care se procesează documentele, procedurile de control al accesului în zonele aeroportuare restricționate, supravegherea sistemului de securitate la bordul aeronavelor, verificarea documentelor și a echipamentelor personalului de bord, cooperarea și coordonarea între autoritățile responsabile de securitatea aeronautică”, se menționează în comunicat.


Mâine, 19 septembrie, Biroul Național de Statistică va prezenta evoluția indicilor prețurilor producției industriale.


Guvernul se va întruni miercuri, 20 septembrie, ora 11:00. Printre altele, Ministrul Finanțelor Veronica Sirețeanu va prezenta Proiectul de Hotărâre Pentru aprobarea Raportului semianual privind executarea bugetului  public național și a componentelor acestuia pe anul 2023.


Vineri, 22 septembrie 2023, Parlamentul Republicii Moldova își deschide ușile pentru toate persoanele care vor să cunoască mai multe despre activitatea instituției parlamentare. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și alți deputați vor fi ghizii oamenilor care vor veni să viziteze Parlamentul.


Citiți, de asemenea

Vei fi interesat de
img