AcasaActualAgenda Economică. De ce trebuie să participăm la recensământ, când vom avea tarife de sub 10 lei la gaze și câte milioane de lei au fost furate de pe cardurile bancare în 2023?

Agenda Economică. De ce trebuie să participăm la recensământ, când vom avea tarife de sub 10 lei la gaze și câte milioane de lei au fost furate de pe cardurile bancare în 2023?

Vă prezentăm Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.


Începând cu ziua de astăzi, 08 aprilie, timp de 3 luni, în Republica Moldova se va desfășura Recensământul populației și locuințelor (RPL). Recensământul este o cercetare de amploare națională care are loc o dată la 10 ani. Scopul recensământului este obținerea de date statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației și locuințelor țării.


În cadrul recensământului, sunt colectate date cu privire la fiecare persoană din gospodărie (de exemplu: anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația ș.a.), cât și date despre locuință (cum ar fi dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața și materialele de construcție a locuinței ș.a.).


În această perioadă, un  recenzor va vizita locuința dumneavoastră și va adresa câteva întrebări din chestionarul de recensământ, iar răspunsurile le va înregistra pe tabletă. Recenzorul va prezenta obligatoriu legitimația de recenzor și vor purta însemne de identitate a RPL, inclusiv: vestă, chipiu, tricou, rucsac, tabletă, toate cu logoul Recensământului 2024.


Fiecare persoană trebuie să participe la recensământ și să răspundă în întregime și corect la chestionarul de recenzare. Astfel, conform Legii privind recensământul populației și locuințelor, participarea la recensământ este obligatorie.


Datele pe care le veți oferi la Recensământ sunt confidențiale și protejate, la fel, conform legii. Aceste date se vor utiliza doar în scopuri statistice pentru elaborarea și diseminarea sub formă generalizată a rezultatelor recensământului pe diverse caracteristici ale populației, fără a fi posibilă identificarea datelor personale.


Participând la recensământ, contribuim la o mai bună înțelegere a comunității. Răspunsurile vor fi utilizate pentru a produce statistici care vor oferi o imagine a vieții în Republica Moldova și a modului în care aceasta se schimbă.


Gazele rămân la ordinea săptămânii. Așadar, până la sfârșitul anului, tariful la gazele naturale ar putea scădea sub 10 lei pentru consumatorii casnici. Declarația a fost făcută de Ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei emisuni de la Moldova 1. Potrivit lui, dacă prețurile pe piețele internaționale se vor menține la nivelul actual, acest lucru ne-ar permite o reducere în continuare a tarifelor.


El a mai menționat că dacă se va ajunge la o înțelegere cu Ucraina, iar capacitatea pe coridorul vertical va crește, pentru ca prin Republica Moldova și Ucraina să treacă mai mult gaz, țara noastră va avea și în continuare o reducere a prețului la transportul gazelor naturale.


”Eu sunt optimist în privința acestui an. Eu cred că în timpul apropiat nu vom discuta despre scumpiri”, a conchis ministrul.


Tot săptămâna trecută, membrul Consiliului de supraveghere al Energocom, Alexandr Slusari, a menționat că regretă enorm că Moldova nu a avut Ministerul Energiei și ministrul Parlicov din anul 2021. ”Sunt sigur că multe greșeli nu ar fi fost comise și costul independenței energetice era mult mai mic pentru țară”, a declarat Alexandr Slusari, pe facebook. Tot el a precizat că pe data de 04 aprilie, compania Energocom a organizat o licitație privind achiziționarea gazelor naturale, care urmează să fie furnizate către Moldovagaz în luna aprilie, în cadrul căreia nouă traideri internaționali au prezentat ofertele, care au fost deschise în prezența tuturor observatorilor.


Prin urmare, Slusari susține că Energocom a procurat un volum de gaz de circa 30 milioane de metri cubi cu preț semnificativ mai mic față de prețul oferit de Gazprom.  El a spus că nu are dreptul să publice prețul exact fără acordul Energocom, dar poate informa că acesta a fost sub 300 de dolari pe mia de metri cubi.


Unul dintre cele mai mediatizate evenimente ale săptămânii trecute a fost schema de corupție a vameșilor din Aeroportul Chișinău. Ei luau de la pasageri între $50 și $1000 pentru permisiunea de a importa sau exporta bunuri din Moldova fără a plăti taxe vamale.


Centrul Național Anticorupție a efectuat 16 percheziții și a reținut trei angajați ai Serviciului Vamal. Alți patru ofițeri sunt suspectați, dar sunt încă în libertate.


Printre cei reținuți se numără și fiica deputatului PAS Victoria Cazacu. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a cerut lui Cazacu să-și depună mandatul.


Câteva zile mai târziu, șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan, și-a anunțat demisia.


El a declarat că își asumă responsabilitatea atât pentru succesele, cât și pentru eșecurile sale și consideră că, ca lider al instituției, este necesar să-și dea demisia ca un semn de respect pentru onoare.


Potrivit lui, Serviciul Vamal mai are mult de lucru în domeniul asigurării integrității și eticii profesionale, pentru aceasta fiind necesară o nouă energie și un nou lider.


40 de milioane de lei în 20 de zile. Este vorba despre banii transferați de moldoveni prin sistemul de plăți instant MIA. Reprezentanții BNM au recunoscut că nu se așteptau la un interes atât de mare pentru plățile instantanee, deoarece 80% din transferurile de la card la card (P2P) sunt efectuate în aceeași bancă, adică fără plata unui comision.


Potrivit lui Victor Șușu, șeful Departamentului Sisteme de Plăți al BNM, în 3-4 luni sistemul se va extinde spre plățile în bază de cod QR, plățile cu Link-uri în magazinele online, transferurile între persoane juridice (B2B), plățile către guvern (P2G), M2M transferuri.


Aceasta va fi o alternativă mai ieftină la plata bunurilor și serviciilor cu cardul bancar, deoarece comisioanele sunt de câteva ori mai mici - în loc de 1,1%-3%, comisionul va fi de 0,5%-0,8%, în funcție de categoriile de afaceri.


Dacă tot vorbim despre transferuri. Un locuitor al Republicii Moldova efectuează în medie o plată online pe lună, iar costul mediu al acesteia este de 764 de lei. În 2023, numărul platformelor de comerț electronic (magazine online) din Moldova a crescut de la 764 la 1199, sau cu 57%.


Numărul achizițiilor prin magazinele online a crescut cu 15%. De asemenea, a crescut și valoarea acestor achiziții - până la 10,6 miliarde de lei. O mare parte din acestea - 7 miliarde de lei - reprezintă achiziții online din străinătate.


Potrivit prognozelor, până în 2026, fiecare a patra achiziție va fi făcută online, ceea ce va consolida pozițiile sectorului de comerț electronic în economia mondială.


Însă, trebuie să fim atenți unde și cum folosim datele cardurilor bancare. În 2023, aproape 29 de milioane de lei au fost furate de pe cardurile bancare ale cetățenilor moldoveni prin diverse mijloace frauduloase. Această sumă este de trei ori mai mare decât în 2022, când au fost sustrase din conturi 10,7 milioane de lei.


Potrivit directorului Departamentului Sisteme de Plăți din cadrul BNM, Victor Șușu, 75% din bani, adică 21 de milioane de lei, au fost retrași din conturi prin metode de inginerie socială, când escrocii folosesc tehnici psihologice pentru a profita de încrederea deținătorului de card și a-l forța să le ofere datele personale sau să transfere bani.


Șușu a subliniat că nimeni, niciun angajat al unei bănci, al unui serviciu poștal, al unei organizații de microfinanțare etc. nu poate suna la telefon și cere datele cardului, aceasta înseamnă imediat fraudă.


În cele mai multe cazuri, banca nu vă va putea ajuta.


Însă, pentru a întări securitatea tranzacțiilor, din 2025 Banca Națională va obliga toate băncile să treacă la autentificarea cu doi factori în aplicațiile de plată, iar în plus, după a cincea plată contactless, banca va cere din nou codul PIN sau autentificarea repetată. Autentificarea va fi necesară și pentru plățile mai mari de 600 de lei.


Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noile prețuri la carburanți. Astfel, mâine, un litru de benzină va costa 26,05 lei, ceea ce este cu 7 bani mai mult ca astăzi. Motorina se scumpește cu 11 bani și va costa 22,12 lei.

Citiți, de asemenea

Vei fi interesat de
img