AcasaActualAgenda Economică. Inflație în creștere, ipoteci record și lapte din import

Agenda Economică. Inflație în creștere, ipoteci record și lapte din import

Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.


Să începem cu inflația – un indicator esențial pentru buzunarul fiecăruia.


În aprilie 2025, prețurile medii de consum din Republica Moldova au crescut cu 0,9% față de martie, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.


Cea mai mare presiune asupra prețurilor a venit, din nou, din partea alimentelor, care s-au scumpit în medie cu 2,0%. Cele mai semnificative creșteri au fost: ▪️ Fructe: +9,3% ▪️ Legume: +5,3% ▪️ Ulei vegetal: +3,2% ▪️ Carne: +1,8% Singura scădere notabilă: ouăle de găină (-5,9%)


În paralel, serviciile prestate populației au crescut cu 0,9%, cele mai afectate fiind: ▪️ Transportul: +4,7% ▪️ Apă și canalizare: +4,5% Pe de altă parte, produsele nealimentare au înregistrat o scădere ușoară (-0,3%), în special datorită ieftinirii carburanților: ▪️ Motorină: -5,8% ▪️ Benzină: -2,4% Totuși, îmbrăcămintea și încălțămintea s-au scumpit ușor.


Privind mai larg, în ultimele 12 luni, inflația anuală s-a situat la 7,8%, susținută în special de: ▪️ Alimente: +9,4% ▪️ Nealimentare: +2,0% ▪️ Servicii: +13,8%


În context internațional, Moldova se aliniază cu țări precum Islanda (0,9%), și rămâne sub nivelul din Turcia (3,0%), Slovenia (1,3%) sau Estonia (1,0%).


Ce urmează?


Banca Națională a Moldovei estimează că inflația va începe să se tempereze din trimestrul II, urmând să intre în intervalul-țintă (5,0% ± 1,5 pp) în trimestrul IV 2025, unde se va menține până la finele perioadei de prognoză.


Totuși, primul trimestru din 2025, inflația a depășit așteptările, urcând la 8,8% în martie, față de 7,0% în decembrie 2024. Creșterea a fost determinată în principal de majorările tarifare la gaz, energie termică și electrică; Scumpiri în sectorul agroalimentar din cauza secetei. În contrapondere, cererea internă slabă a atenuat presiunile inflaționiste.


În ciuda acestor provocări, o altă zonă a economiei surprinde prin reziliență: creditarea ipotecară.


Chiar și cu o piață imobiliară în declin și dobânzi mai mari (BNM a urcat rata la 7%), cererea pentru credite ipotecare a atins un nou record în T1 2025.


Conform unui raport al economistului Veaceslav Ioniță, au fost acordate 2.200 de credite – dublu față de T1 2024. Valoarea totală a creditelor ipotecare acordate a fost de 2,9 miliarde lei. În valoare anuală, se estimează un volum de 9,2 miliarde lei, cu potențial de a depăși 11 miliarde până la sfârșitul anului.


Valoarea medie a unui credit ipotecar rămâne ridicată – 69.600 EUR – în timp ce numărul total de tranzacții imobiliare este în scădere, la aproximativ 23.000 în 2025, față de 40.000 în anii de vârf.


Cu toate acestea, procentul tranzacțiilor finanțate prin credite ipotecare a atins un maxim istoric, ceea ce sugerează o dependență tot mai mare a pieței imobiliare de finanțarea bancară.


Veaceslav Ioniță subliniază că piața devine tot mai dependentă de sistemul bancar, fapt ce impune o atenție sporită din partea autorităților în privința calității creditelor și educației financiare.


Schimbăm registrul, dar rămânem tot la capitolul presiuni economice structurale.


În 2024, Republica Moldova a înregistrat cel mai scăzut nivel de producție de lapte din ultimele 7 decenii – doar 232,9 mii tone, potrivit lui Veaceslav Ioniță.


Declinul este alimentat de renunțarea gospodăriilor la vaci pentru lapte, în timp ce fermele nu reușesc să recupereze diferența.


Datele arată un declin constant: în 1990 producția de lapte era de 1,5 milioane de tone, iar în 2024 a scăzut la 232,9 mii tone. În același timp, importurile de lactate au crescut de peste 5 ori în ultimii 10 ani.


În prezent, peste 45% din piața lactatelor este acoperită prin importuri, în special de: ▪️ Unt ▪️ Brânzeturi ▪️ Lapte ▪️ Produse fermentate Majoritatea provin din Ucraina, Polonia, Germania, dar și alte țări europene.


Efectivul de bovine pentru lapte a scăzut drastic în ultimele decenii: de la 453 mii capete în 1985 la doar 63,1 mii în 2025. Dintre acestea, 52,6 mii se află în gospodăriile individuale și doar 10,5 mii în ferme.


Deși fermele și-au dublat producția din 2020 încoace, acest avans nu compensează pierderile din sectorul gospodăriilor individuale. Astfel, dependența de piața externă este tot mai mare, a concluzionat Veaceslav Ioniță.


Și spre final: Ministerul Finanțelor a deschis perioada de subscriere pentru valorile mobiliare de stat (VMS), în perioada 19–28 mai 2025, pe platforma www.eVMS.md.


În cadrul acestei sesiuni, investitorii persoane fizice, pot opta pentru obligațiuni de stat cu maturități de: 2 ani, cu rata anuală a dobânzii de 7,6 %; 3 ani (în premieră) cu rata anuală a dobânzii de 7,8%. Dobânda este fixă și achitată semianual, direct în contul bancar al investitorului.


Începând cu luna aprilie 2025, Ministerul Finanțelor a trecut la o frecvență lunară a emisiunilor de VMS, oferind astfel acces continuu la oportunități de investiție și o mai mare flexibilitate în planificarea financiară.


În urma subscrierii precedente, din aprilie 2025, Ministerul Finanțelor a înregistrat investiții totale de 74,1 milioane de lei, realizate prin 644 de tranzacții efectuate de 500 de investitori.

Citiți, de asemenea

Vei fi interesat de
img