AcasaActualAgenda Economică. Maia Sandu câștigă un nou mandat de președinte, de când pot fi depuse cererile pentru compensații și câte credite iau moldovenii?

Agenda Economică. Maia Sandu câștigă un nou mandat de președinte, de când pot fi depuse cererile pentru compensații și câte credite iau moldovenii?

Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.


Începem cu cel mai important eveniment al săptămânii. Maia Sandu câștigă un nou mandat de președinte al Republicii Moldova, potrivit datelor Comisie Electorale Centrale (CEC) prezentate astăzi în cadrul unui briefing. Potrivit șefei CEC, la acest scrutin au participat peste 1,6 milioane de alegători sau 54,31% dintre alegătorii incluși în listele electorale. Astfel, candidații au obținut următoarele rezultate: Maia Sandu - peste 930.000 de voturi sau 55,41%, Alexandr Stoianoglo - peste 748.000 de voturi sau 44,59%.


„Aceste informații au un caracter preliminar până la prezentarea la CEC a documentelor în original”, a precizat Caraman.


Să trecem la compensații. Pentru al treilea an consecutiv, Guvernul oferă compensații la energie gospodăriilor vulnerabile prin programul „Ajutor la contor”. Cetățenii care vor să beneficieze de suport, se pot înregistra, începând cu ziua de astăzi, pe platforma compensații.gov.md. Compensațiile pentru energie se acordă sub formă monetară direct fiecărei gospodării eligibile pe cardul bancar al solicitantului sau la poștă.


Pentru a primi ajutor, consumatorii casnici trebuie să completeze cererea online sau la asistentul social până pe 28 noiembrie 2024, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în sistem anul trecut. Compensațiile vor fi achitate în luna următoare înregistrării în sistem. De exemplu, dacă v-ați înregistrat în perioada 4-28 noiembrie, veți beneficia de compensație în luna decembrie. Consumatorii pot beneficia de compensații dacă încălzesc gospodăria utilizând gaze naturale, energie termică, energie electrică sau combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, brichete). Compensațiile se oferă pentru perioada rece a anului, care include lunile noiembrie-martie.


La atribuirea compensațiilor pentru sezonul rece 2024-2025 nu se mai utilizează categoriile de vulnerabilitate. Valoarea compensației se calculează individual de către sistemul informațional „Vulnerabilitatea Energetică”. Aceasta variază pentru fiecare gospodărie în funcție de venituri, numărul de persoane care locuiesc împreună, statutul acestora (persoană cu dizabilitate severă, copil, pensionar, student cu frecvența la zi, șomer), tipul sursei principale de încălzire a locuinței etc.


De la compensații, la credite. Anul 2024 va putea fi caracterizat printr-o explozie a creditelor de consum în Moldova, cu estimări că până la sfârșitul anului vor fi contractate credite de cel puțin 14 miliarde de lei. În primele trei trimestre ale anului, moldovenii au împrumutat deja aproximativ 10 miliarde de lei, o creștere semnificativă față de anii anteriori.


Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”, a declarat că în prezent moldovenii se împrumută de trei ori mai mult decât în urmă cu doi ani. Aceasta se datorează încrederii în sistemul bancar, care s-a consolidat după criza prețurilor din 2022 și 2023. „Rata dobânzilor scade și oamenii încep să uite de prețurile ridicate”, a adăugat Ioniță.


Potrivit lui Ioniță, pe parcursul ultimilor 15 ani, moldovenii au accesat credite mai ales în lunile calde ale anului, cu cele mai mari solicitări în iunie, iulie și august.


În ceea ce privește volumul creditelor, în 2015 acesta era de 2,3 miliarde de lei, ajungând la 9,5 miliarde de lei în 2023 și estimându-se o continuare a creșterii în 2024. Ioniță estimează că datoria totală a moldovenilor față de bănci va atinge 15 miliarde de lei până la sfârșitul anului.


Ioniță subliniază că, după o perioadă de constrângeri din cauza politicilor monetare, se observă o revenire a fenomenului creditării. „Moldovenii utilizează creditele de consum ca un mecanism de finanțare a necesităților casnice”, a conchis economistul.


Un nou investitor vine în țara noastră! Potrivit ministrului Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, este vorba despre compania românească „EBS Electric Group”, specializată în producția și asamblarea de componente electronice pentru sectoarele industrial și rezidențial.


Estimările inițiale indică o investiție totală de aproximativ 5 milioane de euro în următorii patru ani, cu o primă tranșă de 500.000 de euro alocată în 2025.


Această investiție va crea 100 de locuri de muncă bine plătite pentru inginerii noștri.


În prima etapă, va fi deschisă o linie de asamblare a plăcilor de circuit imprimat, cu o capacitate de 14.000 de componente pe oră. În anii următori, producția va fi extinsă la patru linii, atingând o capacitate de 100.000 de componente pe oră.


Și un pic pe arena internațională. Compania Google a primit de la Rusia o amendă de nu mai puțin de 2,5 decilioane de dolari (adică 2,5 urmat de 36 de zerouri), o sumă mai mare decât tot PIB-ul global, după ce YouTube a interzis mai multe canale de propagandă. Decizia a fost luată de un tribunal rus, marți, 29 octombrie.


Potrivit euronews.com, pentru a pune asta în perspectivă, PIB-ul global ajunge la o estimare de 110 mii miliarde de dolari (o sumă de 12 cifre), conform FMI.


Experții internaționali spun că Google „cu siguranță nu va plăti această amendă, iar Federația Rusă nu va putea recupera acești bani de la companie.”


Un calcul simplu arată că au dreptate. Societatea holding a Google, Alphabet, are o capitalizare de piață de puțin peste 2 trilioane de dolari. Chiar și cu venituri de 80,54 miliarde de dolari (73,96 miliarde de euro) din ultimul trimestru, gigantul tehnologic nu pare capabil să plătească amenda.


La final: Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat noile prețuri la carburanți. Astfel, mâine, un litru de benzină va costa 22,99 lei, ceea ce este 01 ban mai mult ca astăzi. Motorina se scumpește cu 09 bani și va costa 19,53 lei.


Citiți, de asemenea

Vei fi interesat de
img