AcasaActualAgenda Economică. Moldova a fost acceptată în Zona Unică de Plăți în Euro, serviciul ”Contul unic” și camerele agricole

Agenda Economică. Moldova a fost acceptată în Zona Unică de Plăți în Euro, serviciul ”Contul unic” și camerele agricole

Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.


Începem cu Banca Națională a Moldovei care a anunțat că Republica Moldova a fost acceptată în Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA).


Potrivit BNM, apartenența la SEPA va facilita plăți internaționale în euro mai rapide, mai sigure și mai accesibile pentru cetățenii și mediul de afaceri din Moldova.


Astfel, pentru moldovenii care lucrează în UE și trimit bani acasă, SEPA înseamnă transferuri mai rapide, mai ieftine și mai eficiente. Nu vor mai trebui să plătească taxe exagerate doar pentru a-și ajuta familia.


De exemplu, astăzi, un transfer internațional în euro pentru moldoveni costă între 20 și 200 de euro, însă după aderarea la SEPA, același transfer ar putea costa doar 1-2 euro sau chiar 50 de cenți.


Potrivit BNM, prin aderarea la aderarea la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA), Republica Moldova va economisi imediat circa 12 milioane de euro anual, iar pe termen mediu - până la 20 de milioane de euro anual, bani care vor rămâne în economia națională și vor sprijini dezvoltarea afacerilor. Cifrele au fost prezentate de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, după ce la Bruxelles a fost luată decizia privind acceptarea Republicii Moldova în Zona Unică de Plăți în Euro. Guvernatoarea BNM a precizat că după decizia anunțată la Bruxelles, urmează ca în lunile următoare, băncile din Moldova să își adapteze infrastructura pentru integrarea completă în SEPA.


Continuăm cu FMI: O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Alina Iancu va vizita Republica Moldova în perioada 10 – 14 martie 2025. Potrivit unui comunicat, scopul vizitei de lucru este de a colecta informații privind evoluțiile economice recente, a analiza cadrul macroeconomic și a discuta politicile promovate și progresul atins în implementarea măsurilor prevăzute de programul autorităților susținut de FMI.


În același timp, pe plan legislativ, deputatul Radu Marian a anunțat că a înregistrat un proiect de lege care vizează facilitarea plăților fără numerar în tranzacțiile de vânzare/cumpărare a locuințelor.


Astfel, tranzacțiile între persoane fizice în domeniul imobiliar vor putea fi realizate și în valută străină o dată la 3 ani. Totodată, se va reduce semnificativ cheltuielile de conversie valutară și simplificarea procedurii pentru cetățenii care vor face aceste tranzacții în format electronic.


Un alt aspect important este că începând cu 1 aprilie 2025, tranzacțiile în numerar pentru imobile vor fi permise doar până la 80.000 euro (100 salarii medii).


Marian a menționat că acest prin acest proiect se reduce riscul de spălare de bani și utilizare a numerarului în activități ilegale. Totodată, deputatul a subliniat că costurile pentru transferurile bancare în interiorul Republicii Moldova sunt minime, de câțiva lei.


Trecem la sectorul agricol. În Republica Moldova vor fi create camere agricole, care vor reprezenta interesele fermierilor. Deputații au adoptat în lectura a doua inițiativa legislativă privind organizarea și funcționarea camerelor agricole.


Ce sunt camerele agricole?


✅ Organizații ce vor instituționaliza dialogul între fermieri și autoritățile publice, dar și între autoritățile centrale și locale în domeniul agricol. ✅ Fermierii vor avea acces la resurse, informații, programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe.


Vor fi zece camere agricole regionale și Camera Agricolă Națională. Fermierii care dețin cel puțin două hectare de teren agricol sau un număr suficient de animale vor putea deveni membri. Atenție: Fermierul poate fi membru doar al unei camere agricole regionale

Vor fi finanțate din cotizațiile membrilor, din servicii de consultanță și asistență plătite, din subvenții și din donații.


Proiectul intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2026.


Și spre final, Serviciul Fiscal de Stat a anunțat că, contribuabilii pot achita impozitele și taxele la buget printr-o procedură simplificată, utilizând serviciul „Contul unic”. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, acesta permite comasarea mai multor plăți într-una singură, având ca avantaj principal achitarea directă prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay.


Trezoreria de Stat descifrează suma totală achitată pe tipuri de impozite, taxe și alte plăți la buget în baza notei de plată perfectate de contribuabil.


Prin utilizarea „Contului unic”, contribuabilii pot economisi timp și resurse, evitând întocmirea unui număr mare de documente de plată și reducând erorile la efectuarea transferurilor. În plus, procesul de plată este mai rapid, iar comisioanele bancare pentru transferurile efectuate sunt mai mici.


Un alt beneficiu important al acestui serviciu este reducerea majorărilor de întârziere calculate.


Serviciul „Contul unic” este disponibil tuturor contribuabililor care au acces la serviciile fiscale electronice, inclusiv la sistemul „Contul curent al contribuabilului”.

Citiți, de asemenea

Vei fi interesat de
img