AcasaActualAgenda Economică. Moldova Digital Summit, o nouă investiție în Moldova și Parcul Viitorului

Agenda Economică. Moldova Digital Summit, o nouă investiție în Moldova și Parcul Viitorului

Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.


Săptămână trecută, în zilele de 6 ,7, 8 iunie, a avut loc Moldova Digital Summit 2024.


Astfel, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a anunțat oficial lansarea aplicației EVO. Așadar, potrivit ministrului, nu mai este nevoie să țineți minte o sută de M-uri(MCloud , MConnect, Mdocs etc.). Trebuie doar să aveți în telefon aplicația EVO.


Astfel, în aplicația EVO, potrivit lui Alaiba, găsim buletinul de identitate, permisul de conducere și pașaportul mașinii. Totodată, acest produs este cunoscut și ca MCabinet – tot ce știe statul despre tine va fi în telefonul tău, asta înseamnă informație fiscală, număr de imobile, automobile etc.


Un alt lucru important: Aplicația ne permite să avem acces direct la e-rețete, istoricul vaccinărilor sau medic de familie. Toto acolo mai găsim plăți de stat, servicii publice, procuri, programări, servicii consulare și altele.


A doua zi, în cadrul evenimentului Banca Națională a Moldovei a prezentat MIA Plăți Instant pentru afaceri, o soluție care facilitează tranzacțiile rapide și sigure - acceptarea plăților prin QR.


Astfel, potrivit BNM, din luna iulie 2024 vor fi accesibile mai multe tipuri de QR code: - QR code static - pentru afacerile care au cost pentru produsele fixe(parc, muzeu sau popcorn). Poate fi scanat prin orice aplicație mobilă: vedeți prețul, vedeți pentru cine plătiți și nimic mai mult; - QR code static fără sumă - acest QR code poate fi printat de exemplu la Piața Centrală. Atunci când va fi scanat va trebui indicată suma. Este foarte ușor să fie utilizat pentru businessul care nu are integrarea cu sisteme de casă pentru a genera QR code-uri de alte tipuri; - QR code dynamic - generarea unui QR code cu suma indicată, cu timp de viață limitat și cu o singură posibilitate de plată. Este comod pentru serviciul livrări. Acest QR code poate fi printat, iar clientul poate achita comanda utilizând acest QR; - Achită online. Este o posibilitate utilă pentru e-comerț. Va trebui de adăugat butonul ”Achită cu MIA” pe site-ul web sau doar în messenger.


La rândul său, Premierul Dorin Recean a anunțat că a prelungit garanțiile pentru parcul IT până în anul 2035. În curând vor demara și lucrările de proiectare și dezvoltare a Parcului Viitorului.


”Acesta va fi un orășel care va reuni companiile și instituțiile de învățământ din domeniul tehnologiilor avansate, nu doar în spațiul virtual, ci și într-un ecosistem fizic modern, competitiv și scalabil”, a declarat Prim-ministrul.


El a mai spus că din 2025, va fi lansat fondul de investiții pentru start-upuri, ”prin care vom finanța viitorii unicorni împreună cu investitorii privați”.


De la summit la dezvoltare economică. Executivul a aprobat Strategia Națională de Dezvoltare Economică 2030, un document esențial care va ghida Republica Moldova spre o economie prosperă pentru cetățeni, stimularea inovației și crearea unui mediu cât mai optim dezvoltării afacerilor.


Documentul prevede redefinirea politicii naționale în domeniul dezvoltării economice pentru a eficientiza utilizarea resurselor și oportunităților existente în contextul procesului de aderare la UE, pentru a realiza o creștere economică mai rapidă, mai incluzivă și mai durabilă.


Strategia conține mai multe obiective, printre care: Crearea unui mediu prietenos pentru antreprenori și investitori; Dezvoltarea sectorului de servicii; Stimularea industriei inovatoare; Transformarea unui stat cu o economie puternică și verde și digitalizare.


”Toate acestea vor crea oportunități pentru oameni de a-și găsi un loc de muncă bine plătit, veniturile vor crește, îmbunătățind calității vieții. Republica Moldova se va transforma într-un stat cu o economie robustă, incluzivă, verde, digitalizată, rezilientă la crize și plenar pregătită pentru aderarea la UE”, se menționează la ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.


O altă noutate privind investițiile a fost anunțată de Dumitru Alaiba. Compania germană Knauf va construi o nouă fabrică la Bălți unde va produce gips-carton, țintind piețele Ucrainei și României. Investiție inițială estimată de 7 milioane de Euro. Potrivit Ministrului Dezvoltării Economice, compania Knauf este unul din cei mai vechi investitori din Republica Moldova. Produc materiale de construcții în Bălți încă din anii 90.


Ministrul a precizat că industria materialelor de construcții a crescut cu 11,5% în primele trei luni ale anului 2024. Republica Moldova a înregistrat îmbunătățiri semnificative privind accesul public la informațiile bugetare, conform Sondajului privind Bugetul Deschis 2023, prezentat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Scorul a crescut de la 65 de puncte în anul 2021 până la 81 de puncte în 2023 din totalul de 100.


Aceasta înseamnă că cetățenii au obținut un acces mai mare la informațiile de care au nevoie pentru a se implica în procesul decizional și cel de responsabilizare a Guvernului. Rezultatul plasează Republica Moldova pe locul 5 din 125 de țări care au fost incluse în evaluare. Scorul obținut este apropiat de rezultatele obținute de țări ca Bulgaria, Slovacia, Ucraina, România și Republica Cehă.


Compania HiSky, după o pauză de peste 20 de ani, a operat primul zbor lung-curier cu ruta Aeroportul Internațional Chișinău (RMO) – București (OTP) – New York (JFK).


„Pasagerii din Chișinău vor putea ajunge în Statele Unite ale Americii cu doar o scurtă oprire la București de 1 oră și 10 minute”, a anunțat Aeroportul Internațional Chișinău. Totodată, compania aeriană FLYONE va lansa zborul direct de pe Aeroportul Chișinău spre Manchester, Marea Britanie. Acesta va fi lansat pe 20 decembrie. Zborul va fi săptămânal, în fiecare zi de vineri.


Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată că trendul general care a început în a doua jumătate a lunii aprilie, manifestat printr-o scădere constantă a prețurilor la carburanți, ajunge să aducă cele mai mici prețuri din acest an.


În total, valul de ieftiniri, început în luna aprilie, a generat o scădere a prețurilor atât la benzină, cât și la motorină, de aproximativ 2 lei/litru.


Astfel, mâine, un litru de benzină va costa 24,26 lei, ceea ce este cu 06 bani mai puțin ca astăzi. Motorina se ieftinește cu 03 bani și va costa 20,35 lei.


Citiți, de asemenea

Vei fi interesat de
img