AcasaActualAgenda Economică. Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Recean, ”În roaming, ca acasă” și cine au fost desemnați Oamenii Vinului?

Agenda Economică. Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Recean, ”În roaming, ca acasă” și cine au fost desemnați Oamenii Vinului?

Vă prezentăm Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.


Așadar, generozitatea autorităților despre care v-am vorbit săptămâna trecută, a fost formalizată în lege. Amendamentele la buget și la legea privind salarizarea unificată în sectorul public au fost aprobate de guvern și de parlament în primă lectură.


Vă reamintesc că este vorba despre creșterea salariilor medicilor cu 15%, a celor din cultură cu 15%, precum și acordarea unui spor unic de 5 mii de lei profesorilor și forțelor de ordine.


Pentru a face posibilă această generozitate fără precedent, în valoare de 847 de milioane de lei, a fost nevoie de o rectificare bugetară, care însă a fost criticată de opoziție.


De altfel, experții Băncii Mondiale, care au menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova pentru acest an — plus 1,8%, consideră că tocmai stimularea consumului va da roade.


Însă expertul moldovean Veaceslav Ioniță susține că situația din economia moldovenească este tristă. El menționează că, din 2015, creditarea netă a mediului de afaceri din Moldova nu face decât să scadă.


Volumul total al creditelor din toate sursele de finanțare este mai mic decât volumul depozitelor. În esență, nu băncile sunt cele care finanțează economia, ci economia este cea care susține băncile, a spus Ioniță.


Potrivit lui, creditarea netă este cea care arată cât de vie și sănătoasă este activitatea economică din țară, dacă antreprenorii investesc în economia țării. «În Republica Moldova, însă, economia are de suferit pentru că businessul se teme să investească, să demareze proiecte investiționale, pune bani în bănci, dar nu ia credite noi pentru afaceri și dezvoltare. Avem o economie care generează anual exodul a 30 de mii de oameni din țară», a spus expertul.


Opoziția spune, de asemenea, că economia este bolnavă. Dar dă vina doar pe Guvern. Și chiar a înaintat o moțiune de cenzură împotriva guvernului lui Dorin Recean. Aceasta ar trebui să fie examinată în termen de 14 zile.


Pentru a trimite guvernul în demisie, 51 de deputați trebuie să voteze în favoarea moțiunii. Dar acest lucru nu are cum să se întâmple.


Să trecem la subiecte mai pozitive. Secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice, Vadim Gumene, și colegul său european, Marco Durkop, au semnat un acord ”În roaming, ca acasă”. Adică, nu doar companiile de telefonie mobilă sunt de acord, ci și la nivelul conducerii Republicii Moldova și a UE au convenit ca cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de tarife ca acasă aflându-se în roaming în statele UE. Mai mult, tarifele de roaming vor fi reduse destul de rapid, începând cu ianuarie 2024.


O altă noutate bună este că, băncile moldovenești vor aplica o abordare individuală pentru fiecare agricultor în parte în ceea ce privește restructurarea creditelor. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, și reprezentanții instituțiilor bancare au convenit asupra acestui lucru în cadrul unei ședințe.


Nu am uitat nici de sărbătoarea care a acaparat capitala în weekend. În cadrul ceremoniei de inaugurare a celei de-a XXII-a ediții a Zilei Naționale a Vinului au fost premiați Oamenii Vinului, cei care dezvoltă și susțin cu dedicare industria vitivinicolă a Moldovei și promovarea acesteia la nivel internațional. La înmânarea premiilor au participat președinta țării, Maia Sandu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, directoarea Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahna, precum și șeful misiunii USAID în Moldova, Jeff Bryan.


Premiul Mare a ajuns la vinăria „Chateau Vartely”, pentru excelența în producerea vinurilor de calitate și promovarea imaginii Moldovei pe plan internațional ca țară vitivinicolă.


În același timp, Poșta Moldovei a lansat un plic și un timbru personalizat cu logo-ul „Vinul Moldovei. O legendă Vie”.


De la vin la topul piraților. Moldova se află pe locul doi în Europa în ceea ce privește utilizarea de software ilegal. Astfel, 77% din cantitatea totală de software instalat este software piratat. Lista celor mai solicitate soluții piratate include Windows, Windows Server și MS Office. Astfel de date au fost publicate de Forscope, un broker de software din Europa Centrală și de Est, specializat în furnizarea de produse software către companiile second-hand.


Armenia a ocupat primul loc în topul «piraților», cu o cotă de 79%. Acolo, valoarea de piață a software-ului piratat este estimată la peste 190 de milioane de euro.


Știați că numărul total de debitori ai organizațiilor de creditare nebancară la 30 iunie 2023 era de peste 370 de mii de persoane? Aceasta înseamnă că fiecare al șaptelea locuitor al Republicii Moldova are un împrumut de la o organizație de creditare nebancară.


Mai mult, aceste 370 de mii de organizații de microfinanțare au obținut un profit net de 607 milioane de lei pentru șase luni, cu 23,7% mai mult, apropo, decât anul trecut. Cele mai profitabile organizații de creditare nebancară sunt Microinvest, Easy Credit, Sebo Credit, Iute Credit și Express Leasing & Microcredit. În general, portofoliul de credite al tuturor OCN-urilor a totalizat 12 miliarde de lei.


Prețul carburanților continuă să scadă. Mâine, 10 octombrie, un litru de benzină va costa 25,15 lei, ceea ce este cu 32 de bani mai puțin ca astăzi. Motorina se ieftinește cu 21 de bani și va  costa mâine 24,43 lei.


Citiți, de asemenea

Vei fi interesat de
img