Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.
Republica Moldova are un ministru al Energiei. Dorin Junghietu a depus jurământul de învestire în funcția de ministru al Energiei, în fața președintei Maia Sandu și a prim-ministrului Dorin Recean.
Sub conducerea noului ministru, principalele priorități ale Ministerului Energiei sunt: 1️⃣ Asigurarea continuității aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică pentru cetățeni; 2️⃣ Finalizarea Liniei Vulcănești-Chișinău conform termenelor stabilite; 3️⃣ Accelerarea implementării proiectelor de energie regenerabilă și eficiență energetică.
Președinta Maia Sandu a subliniat necesitatea finalizării proiectelor mari de infrastructură energetică pentru a proteja Republica Moldova de șantajul energetic și pentru a garanta prețuri accesibile la energie pentru toți cetățenii.
Dorin Junghietu are o experiență internațională de peste 16 ani în domeniul gazelor și energiei, fiind expert în coordonarea unor proiecte energetice de amploare.
În același timp, Guvernul va continua să compenseze 50% din creșterea tarifelor la energia electrică pentru agenții economici. Odată cu expirarea stării de urgență, Cabinetul de miniștri a aprobat noi măsuri care vor asigura continuitatea Programului de compensații la energia electrică pentru antreprenori.
Sprijinul va fi acordat pentru o perioadă de 12 luni - anterior compensațiile au fost prevăzute doar pentru lunile ianuarie, februarie și martie. De asemenea, termenul-limită pentru depunerea solicitării va fi prelungit de la 10 la 30 de zile de la data emiterii facturii. În același timp, va fi eliminat criteriul care prevedea că, pentru a putea beneficia de sprijin, cheltuielile pentru energia electrică trebuie să constituie cel puțin 3% din veniturile întreprinderii.
Programul de compensare a creșterii prețului la energia electrică pentru întreprinderi are un buget total de 300 de milioane de lei, fonduri care vor fi asigurate de Uniunea Europeană.
Totodată, pentru a sprijini inițiativele de dezvoltare economică, Uniunea Europeană a aprobat un pachet de ajutor economic record de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan, a anunțat că primele 200 de milioane de euro, prefinanțare suplimentară, vor ajunge în Moldova până la finalul lunii aprilie. Eurodeputatul a menționat că acest pachet de ajutor economic este cel mai mare propus vreodată de Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.
În plus, autoritățile anunță despre oportunitatea cetățenilor de a sprijini organizațiile non-guvernamentale. Până pe 30 aprilie, cetățenii din Republica Moldova pot direcționa 2% din impozitul pe venit către organizațiile non-guvernamentale (ONG-uri).
Acest mecanism nu implică niciun cost suplimentar pentru contribuabili, fiind vorba despre o sumă pe care statul deja o colectează. Oricine plătește impozit pe venit și nu are datorii la stat poate contribui. Beneficiari sunt ONG-urile eligibile, înregistrate oficial și care nu desfășoară activități politice.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a explicat cum se face acest lucru: Completează formularul fiscal. Alege organizația dorită din lista oficială. Depune declarația până pe 30 aprilie.
Potrivit lui, în anul trecut, 35.175 de contribuabili au direcționat 14,5 milioane de lei către către organizații care schimbă vieți.
Să trecem la amenzi.
În 2024, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a aplicat amenzi de 4,7 milioane de lei pentru activități economice ilicite de întreprinzător. 2.740 de cazuri de activități ilegale au fost descoperite, o creștere de 13,31% față de anul trecut.
Activitățile ilicite s-au găsit în comerțul de bunuri, pe platformele online, în prestarea de servicii și în transportul de pasageri în regim taxi.
În ianuarie 2025, SFS deja a aplicat 245 de sancțiuni în valoare de 412,9 mii lei. În plus, 5 controale fiscale au estimat venituri nedeclarate de 19,5 milioane de lei și impozite nedeclarate de 2,36 milioane de lei.
Autoritatea fiscală reamintește tuturor persoanelor fizice care desfășoară activități economice că este obligatorie înregistrarea acestora într-o formă organizatorico-juridică legală și respectarea cerințelor fiscale.
În același timp, Serviciul Fiscal de Stat stă cu ochii și pe influenceri, bloggeri și vloggeri!
Astfel, pe parcursul perioadelor 2023-2024, SFS a verificat activitatea a 27 de influenceri, bloggeri și vloggeri care muncesc în mediul online.
În urma controalelor, 18 dintre aceștia au declarat venituri suplimentare în valoare totală de 20,3 milioane lei și au achitat taxe de 2,8 milioane lei.
În total, influencerii și bloggerii au declarat 45,07 milioane lei ca venituri și au plătit 6 milioane lei impozite. Asta înseamnă că 45% din veniturile lor au fost declarate datorită acțiunilor fiscale ale autorităților.
Conform datelor din Sistemul Informațional al Serviciului Fiscal de Stat, sursele principale de venit ale acestora sunt royalty și salariul.
Serviciul Fiscal de Stat încurajează toți contribuabilii să își declare veniturile conform legislației fiscale. Termenul pentru depunerea Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru 2024 este 30 aprilie 2025.