Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.
Săptămâna trecută a fost marcată de o nouă demisie. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a demisionat. Anunțul fusese făcut de premierul Dorin Recean. Mai târziu, Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a înaintat parlamentului propunerea de numire a ministrului finanțelor, Petru Rotaru, în funcția de viceguvernator al băncii centrale. Menționăm că, Petru Rotaru a deținut funcția de ministru al Finanțelor din luna septembrie 2023.
Totodată, săptămâna precedentă s-a încheiat cu o discuție între Conducerea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) cu reprezentanții Asociației profesionale „Forța Fermierilor”. Principalele puncte abordate s-au referit la procesul de colectare a datelor privind pagubele suferite de agricultori, accesul la finanțare, relațiile cu băncile comerciale și alți creditori etc. În cadrul ședinței, agricultorii prezenți au propus declararea unei stări de urgență în sectorul agricol, ca măsură pentru a negocia condiții mai favorabile cu creditorii. Această propunere va fi analizată, inclusiv în cadrul discuțiilor cu reprezentanții băncilor comerciale și cu alți creditori, pentru a fi evaluat impactul economic. Potrivit ministrului, în zilele următoare va fi organizată o ședință cu șefii direcțiilor agricole raionale.
Între timp, Energocom a demarat procedurile de pregătire pentru sezonul rece, fiind întreprinși mai mulți pași pentru a asigura securitatea energetică a țării în următoarea iarnă. Vorba ceea: ”Pregătește sania vara”. În acest sens, Energocom a anunțat că discută cu mai mulți operatori din regiune pentru a obține prețuri bune pentru consumatorii finali, fiind semnat totodată contractul și graficul de injectare cu depozitul de gaze din România, Depogaz. O ală acțiune desfășurată de Energocom vizează pregătirea licitațiilor la care să participe cât mai multe companii. Conform cadrului legal, SA Energocom este entitatea responsabilă de crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale, care constituie circa 47 milioane de metri cubi (sau echivalentul consumului a 10 zile de iarnă). Aceste stocuri de securitate sunt prevăzute pentru situații excepționale.
Tot la acest subiect. În jur de 150 de mii de familii vulnerabile din întreaga țară vor beneficia, în următorii trei ani, de suport din partea Guvernului pentru a-și înlocui electrocasnicele vechi cu altele noi și eficiente energetic. Cabinetul de miniștri a aprobat, Regulamentul Programului de vouchere pentru electrocasnice, elaborat de Ministrul Energiei. Documentul reglementează modul de acordare a voucherelor, care vor acoperi până la 70% din costul echipamentelor electrocasnice. Acestea vor fi oferite consumatorilor înregistrați în programul guvernamental “Ajutor la contor” în baza criteriilor privind gradul de vulnerabilitate energetică atribuită gospodăriei casnice pentru anul precedent, consumul mediu lunar de energie electrică, precum și componența familiilor care solicită suport financiar pentru înlocuirea electrocasnicelor.
Să vorbim un pic despre bani. În prima jumătate a anului, persoanele fizice și juridice s-au împrumutat cu 5,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă de peste două ori mai mult în comparație cu tot anul trecut. Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că cifrele denotă o problemă gravă pentru economie - avem companii cu depozite în bănci și fără inițiativă de a mai investi în dezvoltare. Potrivit lui, deși ne credem săraci, economiile moldovenilor păstrate în bănci sunt cu mult peste volumul creditelor acordate de aceleași instituții bancare. În timp ce portofoliul de credite este de aproape 70 de miliarde, depozitele au depășit cifra de 120 de miliarde.
De la credite la exporturi. În primele șase luni ale anului 2024, exporturile de vinuri îmbuteliate din Republica Moldova au înregistrat o creștere remarcabilă, atât în volum, cât și în valoare. Potrivit Ministerului Agriculturii, față de aceeași perioadă a anului 2023, volumul exporturilor a crescut cu peste 9 milioane de litri, ceea ce reprezintă o creștere impresionantă de 51,7%. În termeni valorici, această creștere s-a reflectat într-o majorare cu peste 22 de milioane de dolari, ceea ce indică o creștere semnificativă de 56,6%. Vinurile moldovenești au ajuns la consumatorii din 56 de țări, cu cele mai mari creșteri în Statele Unite ale Americii, Germania, China, Olanda ș.a.
Totodată, în primul semestru al anului 2024, peste 80% din exporturi și 53% din importurile agenților economici din regiunea transnistreană au vizat Uniunea Europeană. Principalele destinații din UE, alese de agenții economici din regiunea transnistreană, în mod tradițional, au rămas: România, Polonia, Cehia, Italia, Bulgaria, Germania, Slovacia, Franța, Letonia, Austria.
”Suspendarea activității tuturor punctelor de trecere de pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene au determinat schimbarea lanțurilor logistice și o reorientare semnificativă a activității comerciale din regiune către piețele din UE”, precizează Biroul politici de reitegrare. Carburanții continuă să se ieftinească. Mâine, un litru de benzină va costa 24,68 lei, ceea ce este cu 05 bani mai puțin ca astăzi. Și motorina se ieftinește cu 07 bani și va costa 21,03 lei/litru.