AcasaActualAgenda Economică. Prognoza privind economia Moldovei, un nou grant din partea UE și un secret al Băncii Naționale

Agenda Economică. Prognoza privind economia Moldovei, un nou grant din partea UE și un secret al Băncii Naționale

Vă prezentăm Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.


Agenda de astăzi începe cu o veste bună pentru țara noastră. Republica Moldova a primit din nou o sumă consistentă de bani — 105 milioane de euro vor fi transferați în Fondul de reducere a vulnerabilității energetice până la sfârșitul acestui an. Banii sunt alocați de Comisia Europeană sub formă de grant. Nu este nici mult, nici puțin — mai mult de 2 miliarde de lei, care vor fi cheltuite pentru depășirea crizei energetice, adică pentru compensații, eco-vouchere și eficiență energetică.


Acordul privind grantul a fost semnat joi, în timpul vizitei șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care, de altfel, face parte din asistența macrofinanciară de 250 de milioane de euro, anunțată încă din noiembrie 2022.


Ursula von der Leyen a fost generoasă în a felicita autoritățile moldovenești. Ea a spus că Moldova înregistrează progrese remarcabile și că este impresionată de efortul Moldovei de a merge înainte. Ea a spus că, la începutul lunii noiembrie, Comisia va prezenta raportul său anual privind extinderea UE și va evalua progresele înregistrate de Moldova în calitate de țară candidată. În decembrie, raportul va fi discutat în cadrul summitului Consiliului European, iar discuțiile vor avea un impact direct asupra viitorului Moldovei ca țară membră a UE.


Între timp, să trecem la alte subiecte.


În luna octombrie, toate organizațiile financiare internaționale își actualizează de obicei previziunile privind creșterea sau declinul economiei mondiale. Astfel, a fost actualizată și prognoza privind economia Moldovei.


Așadar, Banca Mondială a menținut prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei în 2023 la nivelul de 1,8 la sută. În plus, a lăsat neschimbată prognoza de creștere economică în 2024 la nivelul de 4,2%, iar în 2025 — 4,1%.


La rândul său, BERD a îmbunătățit prognoza privind PIB-ul Moldovei pentru anul curent. Cu toate acestea, banca a fost mai pesimistă. Ea a prezis o scădere de minus 1,3%, dar acum crede că creșterea va fi zero. În același timp, banca a menținut prognoza de creștere pentru anul viitor și se așteaptă ca în 2024 economia moldovenească să crească cu 3,5%.


Pe de altă parte, Fondul Monetar Internațional este cel mai optimist: a prognozat inițial o creștere de 2% și și-a păstrat această prognoză. Anul viitor, ei se așteaptă la o creștere de 4,3%.


Iar inflația în Moldova continuă să scadă. Prețurile cresc, dar din ce în ce mai încet – timp de un an au ajuns la 8,6 la sută. Astfel, au crescut prețurile la serviciile comunale, combustibil, fructe și legume, zahăr, carne și chiar pâine.


Dar există și bunuri care în septembrie s-au ieftinit, de exemplu, față de decembrie anul trecut — ulei vegetal, ouă și chiar unele tipuri de legume.


Să continuăm cu tema produselor. În Moldova, exporturile de struguri din recolta 2023 au crescut cu 20%. În total, au fost exportate aproximativ 15 mii de tone, cu o valoare totală de aproximativ 9 milioane de dolari. Aproape jumătate din struguri au mers pe piața CSI și aproape aceeași cantitate în UE, alte 5% — în alte țări.


Principalele destinații de export ale strugurilor moldovenești sunt România și Rusia. În același timp, România a cumpărat strugurii mai scump — 64 de cenți pe kilogram, iar Rusia — 40 de cenți.


În același timp, Vinul Moldovei a participat la evenimentul „Vinexpo Meetings 2023”, desfășurat la Seoul, Coreea de Sud, în perioada 5- 6 Octombrie. Evenimentul a fost dedicat rețelei de afaceri vinicole și a întrunit cumpărătorii, importatorii și distribuitorii de vinuri.


Oficiul Național al Viei și Vinului a susținut 5 producători de vinuri din Moldova pentru a participa la eveniment. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, aceștia au avut posibilitatea să identifice importatori noi și oportunități extraordinare pentru dezvoltarea afacerilor.


Autoritățile luptă în continuare cu birocrația. Anularea registrului de reclamații, introducerea obținerii semnături electronice la distanță, recunoașterea mărfurilor autorizate în statele membre ale Uniunii Europene. Sunt câteva dintre prevederile unui nou proiect de lege privind modificarea unor acte normative în domeniul facilitării activității mediului de afaceri în Republica Moldova, prezentat de către Viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.


Potrivit lui, modificările vor contribui la eliminarea birocrației, limitând corupția și mita, ajutând  antreprenorii să se concentreze pe dezvoltare și pe crearea locurilor de muncă bine plătite. ”Antreprenorii au nevoie de susținere și încurajare, iar pachetul IV de reducere a birocrației este destinat facilitării activității mediului de afaceri”, a menționat vicepremierul Dumitru Alaiba.


În ultimele trei luni, numărul de servicii publice digitalizate pentru antreprenori a crescut cu 8%, ajungând la 47,8%. Potrivit ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, această accelerare a fost posibilă datorită eforturilor depuse de ANSA, INSP, CNAS, INM, AGEPI, MOLDAC, ARFC. Totodată, din cele 251 de servicii digitale disponibile la moment, circa 33% n-au avut nici o solicitare online de la început de an. Doar la ghișeu.


În acest context, Alaiba a îndemnat toate instituțiile și angajații să promoveze serviciile digitale și să descurajeze prezența la ghișee.


Și spre final vin cu un secret din partea Băncii Naționale – și anume cum stabilește cursul oficial al leului în raport cu alte valute.


Astfel, directorul Departamentului piețe financiare a Băncii Naționale a Moldovei, Daniel Savin, a declarat că cursul oficial reflectă cursul real al pieței, ca urmare a cererii și ofertei de valută. De exemplu, există tranzacții ale băncilor pe parcursul zilei, iar aici avem două piețe: piața băncilor cu clienții și piața băncilor între ele, sau interbancară. Toate aceste operațiuni se raportează Băncii Naționale și se face un calcul al cursului mediu ponderat.


Formula de calcul este cât se poate de simplă. Se ia cursul mediu ponderat de cumpărare, cursul mediu ponderat de vânzare și media simplă între aceste două rate și se obține cursul oficial leu-dolar. De exemplu, dacă toată lumea a vândut dolarul la 18 și a cumpărat la 18,50, cursul oficial ar fi de 18,25.


Cursul de schimb al leului față de alte monede se calculează prin înmulțirea cursului de schimb al leului față de dolar cu cursul de schimb al dolarului față de alte monede de pe piețele internaționale.


Savin a adăugat că leul moldovenesc este rezistent la crize, deoarece Banca Națională are un nivel suficient de rezerve și este gata să intervină pe piață atunci când este necesar.


Prețurile stabilite de ANRE la carburanți continuă să scadă. Pe parcursul ultimei perioade cotațiile Platts au scăzut, ajungând sub nivelul de 800 $/tona la benzină și în jur de 900 $/tona la motorină, fapt care a permis o reducere esențială a prețului la pompă pentru ambele tipuri de carburanți.


Astfel, mâine un litru de benzină va costa 23,94 lei, cu 12 de bani mai puțin ca astăzi. Motorina va costa cu 11 bani mai puțin ca astăzi și va fi de 23,60 lei.


Citiți, de asemenea

Vei fi interesat de
img