Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.
Business Pages a realizat un sondaj printre urmăritorii săi pentru a afla provocările cu care se confruntă mediul de afaceri din Moldova. Astfel, una dintre principalele probleme identificate este logistica. După pandemia de COVID-19 și izbucnirea războiului în Ucraina, lanțurile de aprovizionare au fost puternic afectate, determinând întârzieri semnificative și o creștere abruptă a costurilor de transport. Comparativ cu țările din Uniunea Europeană, Moldova se confruntă cu costuri de transport mult mai mari, ceea ce diminuează competitivitatea întreprinderilor locale.
O altă provocare majoră o constituie piața gri și practicile de dumping. Sectoare precum cel al dispozitivelor medicale sunt afectate de prezența unor piețe ilegale care subminează concurența loială. Și practicile neloiale de dumping creează dificultăți pentru întreprinderile legitime, care sunt forțate să reducă prețurile și să piardă profituri. Activitatea slabă a statului de a aduce banii din umbră în domeniul legal afectează în mod negativ întreprinderile legitime și sperie investitorii, deoarece aceștia își dau seama că vor fi inițial dezavantajați în comparație cu concurenții care practică evaziunea fiscală.
Politica fiscală imprevizibilă la nivel local. Politica fiscală imprevizibilă creează dificultăți, descurajând investițiile în localități. Antreprenorii, asociațiile de afaceri și autoritățile centrale au semnalat în mod repetat aceste probleme, însă sunt dificil de rezolvat deoarece autoritățile locale, folosind principiul autonomiei locale, nu sunt foarte flexibile în această privință.
Accesați canalul nostru de Telegram Business Pages, dacă sunteți curioși care sunt toate problemele cu care se confruntă mediul de afaceri.
Între timp, autoritățile susțin că mai mulți moldoveni vor avea acces la finanțare pentru cumpărarea de locuințe. În acest sens, Parlamentul a votat în prima lectură un PROIECT de modificare a Legii privind unele măsuri în vederea implementării Programului de stat „Prima casă”.
Astfel, programul ”Prima Casă Plus” va putea fi accesat și de către persoanele care nu au statut de angajat în Republica Moldova, precum liber profesioniști, avocați, executori judecătorești, mediatori, taximetriști, artiști. Totodată, a fost majorată valoarea maximă a locuințelor ce pot fi achiziționate, de la 1 mil. de lei până la 2,5 mil. de lei. Perioada maximă a creditului a crescut de la 25 la 30 de ani.
Cota de garantare a creditelor solicitate pentru locuințele din afara municipiului Chișinău va spori de la 50% la 65% sau 70%, în funcție de localitate, astfel fiind facilitat accesul la locuințe decente pentru familiile din zonele rurale și susținută dezvoltarea regională.
În același timp, cei care sunt deja beneficiari ai programului vor putea să-și schimbe banca creditoare și să negocieze condiții mai avantajoase. Persoanele care au o locuință de până la 50 de metri pătrați vor putea participa repetat la program, pentru a procura o locuință mai mare.
Au fost aprobate modificări și la bugetul de stat 2024 în a doua lectură. Potrivit deputatului, Radu Marian, vor fi alocate aproximativ 500 milioane lei pentru a începe în acest an construcția a 300 kilometri de drumuri regionale, care vor conecta zeci de localități și sute de mii de cetățeni.
De asemenea, el a menționat că, la lectura a doua au fost alocate fonduri suficiente pentru construcția unui complex de stadioane, inclusiv unul mai mare (72x52 metri) pentru școala sportivă nr. 1 din Chișinău. Potrivit lui, acest stadion va trebui finalizat până la finalul acestui an.
Și terenul fostului Stadion Republican din capitală va fi reabilitat. Acolo va fi construit noul sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii, precum și un parc public. Deputații au ratificat în prima lectură, Acordul cu Guvernul SUA privind achiziționarea proprietății pentru noul sediu al misiunii diplomatice.
Respectiv, pe terenul de pe strada Tighina 12, care are o suprafață de circa 5,2 hectare, va fi construit campusul diplomatic al SUA. Autoritățile americane își asumă să creeze și parcuri sau spații deschise publicului larg, iar investițiile anunțate vor fi de aproximativ 240 de milioane de dolari. Terenul, care se află de 17 ani în paragină, va fi revitalizat cu susținerea financiară a SUA, urmând a fi restaurate porțile istorice ale fostului stadion, amenajate instalații de artă publică și un nou parc.
Prețul de achiziționare a proprietății pentru noul sediu al Ambasadei SUA în Republica Moldova constituie 18 milioane de euro. Banii respectivi vor fi alocați de autorități pentru realizarea unor proiecte importante, precum reparația mai multor școli sportive, proiectarea viitorului stadion național și crearea Centrului de cultură și artă contemporană „Universul”.
Proiectul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.
Un nou investitor vine în Republica Moldova. Este vorba despre compania românească „Sterileco”. Ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, a menționat că compania are 30 ani de experiență în domeniul colectării și neutralizării deșeurilor medicale și chimice. În prezent, operează 8 fabrici în România.
Potrivit lui, România deține locul 1 printre principalii investitori ai Republicii Moldova. La moment sunt înregistrate 1600 de întreprinderi cu capital românesc, iar investițiile în capitalul social au însumat circa 6,74 mlrd. MDL.
Și spre final despre încălcări și amenzi. Serviciul Fiscal de Stat a fost cu ochii pe taximetriști. În urma acțiunilor întreprinse față de operatori de transport în regim de taxi au fost identificate riscuri de administrare fiscală ce țin de: neutilizarea echipamentelor de casă; ne(sub)declararea veniturilor real obținute; utilizarea muncii ne(sub)declarate și achitarea „salariilor în plic” și altele. Astfel, în primele 6 luni ale anului curent au fost supuși controalelor fiscale 109 de contribuabili.
În consecință, au fost calculate suplimentar la Bugetul public național impozite și taxe în sumă totală de 14,6 milioane lei, majorare de întârziere în sumă totală de 8,8 milioane lei și sancțiuni fiscale în sumă totală de 5,4 milioane lei.
Și Consiliul Concurenței a prezentat în plenul Parlamentului Raportul de activitate pentru anul 2023, Astfel, 15 investigații privind practicile anticoncurențiale și acțiuni de concurență neloială au fost finalizate. Drept urmare, plenul Consiliului Concurenței a adoptat decizii de aplicare a amenzilor în sumă de 37,216 milioane de lei. De menționat că, pe parcursul anului 2023 au fost examinate și achitate amenzi în sumă de peste 10 milioane de lei.
Carburanții continuă să se ieftinească. Mâine, un litru de benzină va costa 24,93 lei, ceea ce este cu 11 bani mai puțin ca astăzi. Și motorina se ieftinește cu 12 bani și va costa 21,38 lei/litru.