Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.
Săptămâna trecută, Președinta Maia Sandu a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Republica Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene. Astfel, la doi ani de la obținerea statutului de țară candidată, va avea loc prima Conferință Interguvernamentală Moldova - UE, la 25 iunie, care fixează începerea negocierilor de aderare.
Potrivit președintei, la referendumul din toamnă, poporul RM va decide dacă anume aceasta este direcția de dezvoltare a țării și moștenirea pe care o lăsăm generațiilor următoare.
Banca Națională menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 3,6 la sută anual. De asemenea, rămân neschimbate ratele de dobândă la creditele overnight - 5,60 la sută, la operațiunile repo - 3,85 la sută și la depozitele overnight - 1,60 la sută anual. Potrivit BNM, decizia vine în contextul propagării măsurilor stimulative de politică monetară adoptate anterior, care vor produce efecte în perioadele următoare, din cauza decalajelor în transmisia acestora.
Între timp, Revolut Lite anunță că s-ar retrage de pe piața din Republica Moldova. Decizia a fost comunicată utilizatorilor printr-un mesaj.
Totodată, Revolut a precizat că retragerea nu este definitivă și că intenționează să se întoarcă pe piața din Moldova.
„Am luat o decizie strategică pentru a ne concentra pe întreaga gamă de servicii atunci când lansăm produsul pe o piață nouă. Așa că, atunci când ne întoarcem, așteptați-vă la și mai mult din ceea ce Revolut are de oferit”, se arată în notificare. Menționăm că, aplicația financiară globală Revolut a intrat pe piața din Republica Moldova în iunie 2023, cu o versiune adaptată denumită Revolut Lite.
Comisia de licitație din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău a suspendat procesul de licitație pentru închirierea spațiilor comerciale din incinta aerogării. Decizia a fost luată urmare a hotărârii Curții Constituționale din 20 iunie curent, prin care au fost declarate neconstituționale prevederile legislative privind extinderea termenului contractului de locațiune a spațiilor de la Aeroport. Decizia de reluare a licitației publice va interveni odată cu adoptarea modificărilor în Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice „Modificările sunt necesare pentru a crea condiții de transmitere în locațiune a spațiilor comerciale pe un termen mai mare de trei ani, rezonabil pentru un parteneriat internațional”, menționează responsabilii.
Autoritățile vor să facă ordine pe piața agenților imobiliari. Deputații PAS, Radu Marian și Marina Morozova au prezentat un proiect de lege prin care se propune reglementarea activității agenților imobiliari.
Radu Marian a declarat că în ultima perioadă a primit foarte multe adresări de la cetățeni care se plâng pe activitatea unor agenți imobiliari, mai ales pentru comisioane exagerate.
În acest sens, deputatul a menționat că un prim aspect al legii ține de procedura de autorizare a agenților imobiliari. Aceștia vor trebui să urmeze un curs de pregătire profesională în vederea obținerii calității de agent imobiliar profesionist. Agentul imobiliar va obține o autorizație de prestare a serviciilor de intermediere imobiliară în baza căreia va putea activa.
Totodată, se propune crearea registrului electronic de stat al agenților imobiliari în care va fi înregistrat fiecare agent imobiliar profesionist. Astfel, fiecare cetățean va putea verifica dacă persoana este autorizată. Persoana care nu va fi înregistrată în registru nu va putea activa în calitate de agent imobiliar.
Agentul imobiliar va fi obligat de a presta servicii exclusiv în baza unui contract cu clientul încheiat în formă scrisă. În același timp, agenții vor fi obligați să furnizeze bon fiscal pentru toate serviciile prestate de agent.
Se intenționează și crearea registrului electronic al tranzacțiilor imobiliare disponibil public. Astfel, fiecare tranzacție imobiliară care se va înfăptui cu ajutorul unui agent imobiliar va trebui inclusă în acest registru, iar fiecare agent va trebui să introducă în cabinetul lui personal fiscal informații referitor la adresa, Nr. cadastral, prețul imobilului, dar și valoarea comisionului;
De asemenea, agenții imobiliari vor fi trași la răspundere pentru încălcări: sancționare, suspendare și încetare a calității de agent imobiliar.
Potrivit autorilor, proiectul urmează să treacă prin procedura clasică de consultare și avizare a guvernului și ulterior să vină la parlament spre aprobare.
Moldovenii, pentru a fi fericiți au nevoie de 16300 de lei, iar dacă ar primi un salariu de 17500 lei nu ar pleca peste hotare. Moldovenii, dacă ar câștiga cu 70% mai mult decât câștigă în prezent, nu ar pleca din țară. În prezent, salariul care se plătește în Republica Moldova se apropie de așteptările oamenilor. Sunt declarații făcute de către analistul Veaceslav Ioniță, în cadrul unei analize unde a prezentat datele unui sondaj de opinie, realizat în luna mai.
Astfel, moldovenii, fiind întrebați, lunar, de câți bani ar avea nevoie ca să fie fericiți, 23,6% au răspuns că le trebuie între 5 și 10 mii de lei, fiind vorba în mare parte de pensionari, care au dintre cele mai mici venituri. Alții 20,3% au menționat suma de 10-15 mii de lei; 18,4% – 15-20 de mii de lei; 13,5% – 20-25 de mii de lei; 10,9% – peste 30 de mii de lei; 5,7% – nu au știut ce să răspundă; 4,1% – până la 5 mii de lei, iar 3,4% – 25-30 de mii de lei. „Acești 4,1% dintre oameni cred că sunt într-o situație extrem de proastă dacă ei spun că dacă vor avea 5 mii de lei ar fi fericiți”, a spus Veaceslav Ioniță.
În funcție de gen, bărbații au menționat că ar avea nevoie de 18 mii de lei lunar pentru a fi fericiți, iar femeile – de 14900 de lei. O diferență de 20%. Media națională fiind de 16300 de lei.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noile prețuri la carburanți. Astfel, mâine, un litru de benzină va costa 24,54 lei, ceea ce este cu 10 bani mai mult ca astăzi. Motorina se scumpește cu 15 bani și va costa mâine 21,25 lei.