AcasaActualAgenda Economică. Schimbări în echipa guvernamentală, discuțiile cu Gazprom și prețul corect al unei chirii în Chișinău?

Agenda Economică. Schimbări în echipa guvernamentală, discuțiile cu Gazprom și prețul corect al unei chirii în Chișinău?

Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.


Săptămâna trecută a început cu schimbări în echipa guvernamentală. Schimbările vizează conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Astfel, Vladimir Bolea a plecat de la conducerea ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare. În locul acestuia a venit Ludmila Catlabuga, antreprenoare din Soroca, care deține în prezent funcția de director executiv al Asociației Fermierilor Producători de Lapte din Republica Moldova.


Totodată, Vladimir Bolea a obținut o altă funcție în Guvern. Acesta conduce Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Decizia a fost luată după ce Andrei Spînu, care a ocupat funcția de ministru al Infrastructurii și-a anunțat retragerea din Guvern.


Pentru funcția de ministru al Afacerilor Interne a fost propusă Daniela Misail-Nichitin, actualul secretar de stat al Ministerului de Interne. Daniela Misail-Nichitin la înlocuit în această funcție pe Adrian Efros.


În același timp, Ministerul Energiei a pregătit un plan de iarnă cu 44 de măsuri, aplicabile aprovizionării cu energie și gaze în timpul sezonului rece. Declarația a fost făcută de Ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul întrevederii cu experți internaționali. În context, Victor Parlicov a menționat că planul prevede, de asemenea, două scenarii majore, unul fiind refuzul Gazprom de a livra gaze către regiunea transnistreană pe rute alternative după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina la 1 ianuarie 2025. Pe de altă parte, Ministrul urmează să participe la discuții cu Gazprom în Sankt-Petersburg, în contextul riscului ca stânga Nistrului să rămână fără gaze după 1 ianuarie 2025.


Parlicov a asigurat că autoritățile vor face tot ce este posibil pentru a menține fluxurile de gaze stabile, garantând că toți consumatorii vor fi aprovizionați corespunzător, inclusiv în regiunea transnistreană.


Totodată, Republica Moldova şi Turcia au semnat sâmbătă, 23 noiembrie, un Memorandum de Cooperare în domeniul energetic. Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, acordul vizează schimbul de cunoștințe și experiență, dezvoltarea proiectelor comune, atragerea investițiilor și consolidarea securității energetice. De asemenea, Parlicov a discutat cu omologul său despre oportunitățile de aprovizionare cu gaze naturale, energie regenerabilă, eficiență energetică, comerț cu energie electrică și tehnologii de rețea inteligentă.


În plan economic, antreprenorii locali vor putea accesa piețe externe de capital! Un proiect de lege care va oferi această posibilitate a fost votat în a doua lectură de 58 de deputați.


Această inițiativă a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării va permite antreprenorilor moldoveni să atragă investiții și să beneficieze de o bază mai largă de investitori, oferind un acces mai ușor la finanțare și creșterea transparenței în raportarea financiară.


Printre schimbările esențiale se numără: Introducerea conceptului „dată de referință”; Transmiterea de informații prin sisteme electronice; Modificări în legislația privind piața de capital și societățile de asigurare.


Aceste măsuri vor facilita tranzacțiile și vor alinia legislația națională la standardele internaționale, menționează autoritățile.


De asemenea, un anunț important pentru agenții economici!


Serviciul Fiscal de Stat (SFS) organizează un concurs de comercializare a bunurilor confiscate pe 29 noiembrie 2024, la ora 11:00. Vor fi disponibile 5 loturi pentru vânzare!


Cine poate participa? Agenții economici înregistrați în Republica Moldova, care au rețea comercială, unități de producere sau depozitare.


Prin depunerea unei cereri în cancelaria SFS, agenții economici interesați de participare la concurs, sunt în drept de a examina bunurile expuse la concurs.


În altă ordine de idei, expertul economic Veaceslav Ioniță a dezvăluit un truc simplu pentru a determina prețul corect al chiriei pentru un apartament din capitală.


„Astăzi, proprietarii își pot recupera banii din chiria unui apartament în 15 ani. Asta înseamnă 180 de luni,” a declarat Ioniță. Ioniță explică că prețul corect al unei chirii poate fi calculat astfel: împarte prețul aproximativ al apartamentului la 180. Un apartament de 50 mp în Chișinău, nou, valorează aproximativ 100.000 de euro. Costul chiriei? 550 de euro pe lună! (100.000 ÷ 180 = 550 euro)


Alt exemplu: Un apartament de 50 mp mai vechi, de vreo 10 ani, costă în jur de 1.400 de euro pe metru pătrat. Chiria corectă: 390 de euro pe lună!


Cum aplici? Dacă locuiești în chirie, află valoarea aproximativă a apartamentului tău și împarte la 180 pentru a descoperi prețul corect al chiriei.


Nu în ultimul rând, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noile prețuri la carburanți. Astfel, un litru de benzină va costa 22,86 lei, ceea ce este cu 6 bani mai mult ca astăzi. Motorina se scumpește cu 9 bani și va costa 20,03 lei.

Citiți, de asemenea

Vei fi interesat de
img