Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.
Începem agenda noastră cu sectorul energetic. Din 23 august, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova SRL „Vestmoldtransgaz” este certificat definitiv în corespundere cu cerințele Uniunii Europene.
Astfel, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al ANRE a fost emisă Decizia finală cu privire la certificarea operatorului sistemului de transport (OST) SRL „Vestmoldtransgaz” în corespundere cu modelul Operatorului de Sistem Independent.
”Prin această decizie, Republica Moldova marchează finalizarea procesului de certificare a operatorilor de transport în sectoarele electroenergetic și al gazelor naturale, aliniindu-se astfel cerințelor de integrare în piața energetică a Uniunii Europene, care oferă țării noastre noi oportunități de comerț transfrontalier cu produse energetice angro, prețuri competitive, siguranță în alimentare și o dezvoltare durabilă a întregului sector energetic”, a menționat ANRE.
Continuăm cu agricultorii. Săptămâna trecută, Prim-ministrul, Dorin Recean a anunțat că Guvernul va aloca 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție în agricultură pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli. Potrivit lui, sunt căutate resurse suplimentare financiare și non-financiare pentru sprijinirea fermierilor, sub formă de compensare a pierderilor, majorare a subvențiilor sau garantare a împrumuturilor de către stat.
Pe de altă parte, Asociația Forța Fermierilor anunță că este dezamăgită de rezultatul întâlnirii cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean. În acest context, cere o întâlnire în cel mult șapte zile cu Președinta țării, Maia Sandu și cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu. În caz contrar, agricultorii susțin că vor ieși la proteste. Au mai rămas două zile până se face o săptămână de la acest anunț. Rămâne să vedem ce se va întâmpla în continuare.
Totodată, Forța Fermierilor declară că, ajutorul anunțat de Guvern de 100 mln lei reprezintă o sumă mare de bani pentru un cetățean de rând, însă divizată la miile de agricultori aflați în pragul falimentului constituie un suport financiar foarte mic și ineficient.
În același timp, în Republica Moldova va fi creat un Sistem integrat de administrare și control destinat gestionării și monitorizării intervențiilor și a beneficiarilor de subvenții din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, precum și a mijloacelor financiare provenite din partea partenerilor de dezvoltare. Ca parte a acestuia, va fi creat și subsisitemul „Registrul Fermierilor”.
Potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Agriculturii, „Registrul Fermierilor” va fi un sistem de identificare a aplicanților și beneficiarilor intervențiilor și măsurilor de sprijin din partea statului. Acesta va include o totalitate sistematizată de date despre fermieri, forma lor organizatorică, bunurile acestora și alte date conexe. Proiectul urmează să fie examinat la ședința Guvernului din 28 august.
Să trecem la sectorul bancar. Acționarii Victoriabank și BCR Chișinău au aprobat fuziunea dintre cele două bănci. Astfel, pe 21 august, acționarii Victoriabank au aprobat reorganizarea Victoriabank prin fuziune (prin absorbție) cu BCR Chișinău, în cadrul Adunării Generale Extraordinare care a avut loc la Chișinău.
Ulterior, în 22 august, acționarii Băncii Comerciale Române Chișinău au aprobat reorganizarea BCR Chișinău prin fuziune (absorbție) cu Victoriabank (societate absorbantă).
Potrivit unui comunicat, Victoriabank și BCR Chișinău vor fuziona în primul semestru din 2025, sub brandul Victoriabank. Integrarea BCR Chișinău în Victoriabank este coordonată de Vasile Donica, Președinte Executiv al BCR Chișinău. Informații suplimentare referitoare la hotărârile Adunărilor Generale vor fi prezentate pe site-urile celor două bănci și în Monitorul Oficial din 30 august.
Prima emisiune de VMS prin intermediul platformei eVMS.md este programată pentru data de 26 septembrie 2024.
Declarațiile au fost făcute de secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, în cadrul „Diaspora Business Forum 2024”. Potrivit lui, cu 10 zile înainte de a începe perioada de subscriere, adică pe 6 septembrie, Ministerul Finanțelor va emite un comunicat prin care toți utilizatorii vor fi informați despre perioada de subscriere, volumul VMS emise, maturitatea și rata dobânzii, care va fi una fixă.
Ulterior, începând cu 16 septembrie, timp de 10 zile, toți doritorii pot participa la subscriere, indicând volumul de VMS pe care ar fi gata să-l procure, respectiv, suma pe care o vor investi.
În final, pe 26 septembrie, fiecare utilizator va fi informat că suma de bani a fost decontată din contul său și că deține un anumit volum de VMS.
La fel, Gumene a comunicat că actualmente instrumentul este disponibil și prin metoda clasică, care necesită ca cetățeanul să meargă fizic la o bancă comercială care are rol de dealer primar.
Ministerul Energiei anunță organizarea unui electromaraton “Fast and green: 1000 km”, care se va desfășura pe 7 și 8 septembrie, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Participanții la electromaraton vor fi împărțiți pe echipe, care vor parcurge împreună 1000 km prin țară în maxim 24 ore, încărcând cât mai puțin posibil, doar la stații de încărcare fast charge. La eveniment pot participa deținătorii de mașini electrice ce pot accepta încărcare de tip fast charge și care au, preferabil, dar nu obligatoriu, cel puțin 200 km de autonomie reală.
Mâine, 27 august, Republica Moldova marchează 33 de ani de independență. În acest an, Ziua Independenței va fi marcată prin trei zile de spectacole, în Piața Marii Adunări Naționale, cu participarea artiștilor de renume atât locali, cât și internaționali. În toate cele trei zile, concertele vor începe la ora 18.00. Seria de concerte va costa visteria statului aproape 10 milioane de lei, cel puțin asta reiese din informațiile publice de pe portalul achizițiilor publice.
Accesul transportului public și privat în Piața Marii Adunări Naționale va fi restricționat pe parcursul zilelor de 26, 27 și 28 august curent. Circulația transportului va fi redirecționată pe rute alternative, care vor fi comunicate în timp util de către Poliția Republicii Moldova și Primăria municipiului Chișinău.
Totodată, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noile prețuri la carburanți. Astfel, mâine și poimâine un litru de benzină va costa 23,74 lei, ceea ce este cu 10 bani mai puțin ca astăzi. Și motorina se ieftinește cu 06 bani și va costa 20,05 lei.