Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.
Comisia pentru Situații Excepționale a acceptat propunerea Ministerului Energiei de a institui stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale.
Membrii CSE au constatat că, în prezent, nu există întreruperi sau riscuri pentru întreruperi imediate în livrarea de gaze naturale.
„La moment, nu există risc iminent de stopare a furnizării gazelor pentru malul stâng, dar avem nevoie de timp de reacție, pentru a gestiona situația, dacă intervine ceva. Sunt lucruri care nu depind de noi și pe care nu le putem controla, în localități unde au loc operațiuni militare, astfel trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt este menținută la nivelul de 3,6% anual. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) cu unanimitate de voturi. Totodată, au fost păstrate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight, operațiunile repo, precum și normele rezervelor obligatorii. Potrivit BNM, „deși există riscuri la adresa evoluției ratei anuale a inflației, aceasta se va menține în limitele intervalului de variație în perioada intervalului de prognoză”.
Între timp, inflația din iulie în Moldova a fost de 4,8%. Din produsele alimentare cel mai mult s-au scumpit ouăle de găină cu 23%, fructele cu 18,1% și legumele cu 16,2%. Totodată, s-a ieftinit uleiul vegetal cu 11,1% și zahărul - cu 5%. La mărfurile nealimentare, au crescut prețurile medii de consum la încălțăminte – cu 11,3%, confecții – cu 6,7%, medicamente – cu 5,9%, materiale de construcție - cu 4,9%.
Pentru serviciile prestate populaţiei au fost înregistrate creșteri de tarife la apa potabilă și canalizare cu 18,5%. Transportul de pasageri s-a scumpit cu 12,1%, iar serviciile medicale s-au scumpit cu 22,4%. În schimb, tarifele la încălzirea centralizată au scăzut cu 34,1%, gaze naturale - cu 27,3% și energia electrică - cu 12,3%.
Cu toate acestea, trei companii străine și-au anunțat intenția de a intra pe piața din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, care a menționat că luna iulie a fost o lună roditoare pentru domeniul investițiilor.
Astfel, potrivit lui, este vorba de compania românească „Sterileco”. ”Deja a făcut primul pas oficial în această direcție: compania a fost înregistrată la ASP. Au 30 ani de experiență în domeniul colectării și neutralizării deșeurilor medicale și chimice”, a spus ministrul.
Despre Schneider Group, Alaiba a precizat că este o companie care asistă alte companii să intre pe piețele în care sunt prezenți și ei. Asta presupune servicii de analiză a pieței, consultanță juridică și fiscală, etc. Compania deja e înregistrată la Agenția Servicii Publice, a adăugat el.
A treia companie este „Sundoogiup” din Coreea de Sud. Întreprinderea intenționează să deschidă o fabrică de producere a îngrășămintelor minerale bio. Investiții de peste 5 mln USD.
Totodată, peste 81% din investițiile străine directe în economie vin din UE. Conform datelor Agenției Servicii Publice din 2023, în țara noastră sunt 4900 companii cu capital din state membre ale UE, cu o valoare totală a investițiilor de 20 miliarde lei. Potrivit ministrului Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, principalele țări investitoare sunt România, Cipru, Olanda, Italia, Germania. În același timp, peste 65% din exporturile noastre ajung în Uniunea Europeană.
Să trecem la exporturi.
Exportul de struguri proaspeți în UE a crescut de 2,5 ori în primele 7 luni ale lui 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Dacă în primele 7 luni ale anului trecut, pe piața UE au ajuns 5 015 tone de struguri moldovenești, atunci în aceeași perioadă a anului curent avem o creștere exponențială - 12 527 tone. Potrivit lui Dumitru Alaiba, asta înseamnă că în 2024, agricultorii noștri au avut vânzări de peste 324 milioane lei. Principalele țări în care ajung strugurii moldovenești: România și Polonia.
Exporturile moldovenești de fructe uscate au crescut cu 65% în primele șase luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. De la 4 mii tone la 6,6 mii tone. Potrivit Ministerului Agriculturii, exporturile de semințe și fructe oleaginoase au crescut de 1,6 ori, evidențiind o cerere sporită pentru aceste produse pe piețele internaționale. În aceeași perioadă, exporturile de legume și fructe au înregistrat o creștere de 24,3%. De asemenea, sectorul băuturilor alcoolice și nealcoolice a cunoscut o creștere de 13,0% în exporturi.
Înghețata moldovenească este savurată și cerută tot mai mult pe piețele internaționale. Potrivit Ministerului Agriculturii, în perioada ianuarie-mai 2024, exporturile de înghețată din Republica Moldova au înregistrat o creștere semnificativă, fiind cu 65% mai mari față de aceeași perioadă a anului 2023.
Cantitatea de înghețată exportată a crescut de la 1 milion de kilograme în perioada ianuarie-mai 2023 la 1,7 milioane de kilograme în 2024.
De la exporturi la cultivarea cânepii industriale, care va fi posibilă curând în Republica Moldova. Cadrul normativ care va reglementa cultivarea cânepii industriale (Cannabis sativa, subspecia Sativa) a fost subiect de discuție la ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Reprezentanții MAIA au anunțat progresele privind simplificarea procedurilor de autorizare pentru cultivarea cânepii industriale. Astfel, toți cultivatorii de cânepă industrială vor trebui să obțină autorizație de la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Obținerea autorizației este condiționată de deținerea unui certificat de procesare și a unui contract cu un procesator autorizat.
Carburanții continuă să se ieftinească. Pe parcursul ultimelor 5 săptămâni, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată ieftiniri continue ale carburanților.
Ieftinirile se explică prin micșorarea cotațiilor Platts la produsele derivate din petrol și, parțial, printr-o ușoară apreciere a monedei naționale în raport cu dolarul SUA. În același timp, și cotația țițeiului de referință pentru Europa, de marca Brent, pe parcursul săptămânii curente a coborât până la 76 $/baril, nivel comparabil cu cel înregistrat încă la începutul acestui an.
Astfel, mâine un litru de benzină va costa 24,21 lei, ceea ce este cu 4 bani mai puțin ca astăzi. Un litru de motorină se ieftinește cu 5 bani și va costa 20,41 lei.
Și la final: alertă din partea Ministerului Muncii. Așadar, Ministerul Muncii anunță că a fost alertat despre o înșelăciune asociată Programului guvernamental „Ajutor la contor”, în care cetățenii prin mesaje parvenite de la numerele de telefon ale escrocilor sunt îndemnați să acceseze link-uri frauduloase pentru a beneficia de surse financiare din partea statului. Dacă primiți asemenea mesaje - NU accesați link-uri și NU furnizați datele personale. Ministerul îndeamnă cetățenii să fie vigilenți în privința informațiilor care circulă în spațiul online. Reamintim că toate programele Guvernului sunt anunțate oficial pe pagina ministerului social.gov.md și pe alte site-uri guvernamentale.