AcasaActualAgenda Economică. Tiraspolul a refuzat ajutorul UE, BNM a majorat rata de bază, și Moldova va deveni Capitala globală a vinului

Agenda Economică. Tiraspolul a refuzat ajutorul UE, BNM a majorat rata de bază, și Moldova va deveni Capitala globală a vinului

Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.


Premierul Dorin Recean a anunțat astăzi o măsură importantă privind aprovizionarea cu gaz a regiunii transnistrene. În pofida ofertei Uniunii Europene de 60 de milioane de euro pentru a sprijini Transnistria, autoritățile de la Tiraspol au refuzat ajutorul, lăsând regiunea într-o situație incertă pe termen lung.


Soluția găsită de Guvernul Republicii Moldova: Gazul va ajunge în Transnistria printr-un acord cu compania ungară MET Gas and Energy Marketing AG, iar tranzitul va fi acoperit de autoritățile de la Tiraspol.


Atenție! Aceasta nu este o înțelegere între Guvernul RM și Rusia, ci o permisie pentru ca oamenii din regiunea transnistreană să nu înghețe, a subliniat premierul.


În schimbul acestei soluții, Tiraspolul va trebui să facă pași pentru a arăta deschidere, inclusiv eliberarea deținuților politici și rezolvarea altor probleme importante, cum ar fi păstrarea televiziunii publice moldovenești în grilă, rezolvarea problemei liceului din Rîbnița și scoaterea posturilor de control instalate în 2022.


Pe lângă acest subiect, în Moldova se pregătesc schimbări semnificative în domeniul energiei regenerabile. Până la finele anului 2025, în Republica Moldova vor fi construite două centrale electrice fotovoltaice mari care vor mări puterea totală instalată a surselor de energie regenerabilă cu o capacitate de 90 MW.


Centrala fotovoltaică din Negureni va avea o putere instalată de 40 MW, iar centrala din Rădeni - 50 MW. Ambele urmează să fie puse în funcțiune până în decembrie acest an, contribuind astfel semnificativ la creșterea capacităților de producție a energiei electrice din surse regenerabile.


Aceste două centrale vor genera anual peste 100 milioane kWh, ceea ce va contribui la acoperirea unei părți semnificative din necesarul de energie a malului drept al râului Nistru. Iar după darea în exploatare a centralelor fotovoltaice, puterea totală instalată a surselor de energie regenerabilă va crește până la 670 MW în total, comparativ cu 580 MW la finele anului 2024. Ambele parcuri fotovoltaice vor livra energia generată în piața liberă, fără a apela la vreun mecanism de sprijin de stat, aplicate în Moldova.


Trecem la transparența în afaceri. Lista agenților economici cu datorii va fi publicată pe Platforma de interoperabilitate MConnect. Potrivit reprezentanților Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, prin intermediul Agenției de Guvernare Electronică, va fi creată o bază de date a agenților economici care au datorii. Platforma va conține date atât despre datoriile la Serviciul Fiscal de Stat, cât și cele reieșind din hotărârile instanțelor de judecată. Mai mult decât atât, și agenții economici vor putea raporta rău-platnicii cu care au relații comerciale. Aceste informații vor trebui să fie probate, iar persoana raportoare își va asuma răspundere de informațiile prezentate. În acest fel, autoritățile urmăresc să asigure transparență și predictibilitate în procesul de efectuare a plăților în tranzacțiilor comerciale.


Autorii documentului mai propun un termen de plată între profesioniști de cel mult 60 de zile, pentru a asigura un cadru predictibil și echitabil pentru ambele părți. În același timp, în cazul relațiilor contractuale între profesioniști și autoritățile contractante, se propune ca termenul legal de plată să nu depășească 30 de zile.


Inițiativa legislativă conține prevederi referitoare la despăgubirea cheltuielilor de recuperare a creanțelor. Astfel, creditorii vor putea pretinde o despăgubire minimă de 40 de euro pentru fiecare zi de întârziere, aceasta fiind suplimentară altor cheltuieli aferente unei eventuale executări silite.


Alte știri pe scurt.


Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la 6,50% anual (comparativ cu 5,6% anterior).


Motivul acestei decizii:


✅Semnarea unui acord de sprijin european pentru consolidarea rezilienței energetice a Moldovei și pentru a atenua impactul tarifelor la energie; ✅Temperarea efectelor de ajustare a tarifelor la energie asupra inflației și aducerea acestora în intervalul țintei de 5,0% anual; ✅Creșterea incertitudinilor legate de economia globală și fluxurile comerciale.


Ce urmează? BNM va elabora o prognoză a inflației pe termen mediu pentru a ajusta măsurile economice, având în vedere și sprijinul acordat de Uniunea Europeană.


Republica Moldova va deveni Capitala globală a viei și vinului!


În perioada 16-20 iunie 2025, Moldova va găzdui cel de-al 46-lea Congres Mondial al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), un eveniment de renume mondial care va pune în centrul atenției vinurile moldovenești.


Potrivit autorităților, Congresul va contribui la dezvoltarea unui sector vinicol de top, încurajând noi parteneriate și promovând vinurile de calitate pe harta mondială.

Citiți, de asemenea

Vei fi interesat de
img