AcasaActualAgenda Economică. Un nou tip de semnătură electronică, lansarea tehnologiei 5G în Moldova și vor scădea tarifele la gazele naturale?

Agenda Economică. Un nou tip de semnătură electronică, lansarea tehnologiei 5G în Moldova și vor scădea tarifele la gazele naturale?

Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.


Ieri, 28 aprilie, Republica Moldova a marcat cea de-a zecea aniversare a liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană, fiind prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care a obținut regimul fără vize cu UE. Institutul pentru Politici și Reforme Europene a calculat că moldovenii au economisit peste 270 de milioane de euro după liberalizarea regimului de vize cu UE. Vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, a declarat că, în această perioadă, 2,54 milioane de cetățeni moldoveni au efectuat peste 31 de milioane de călătorii în statele din spațiul Schengen.


Pe data de 02 mai vom afla dacă vor scădea tarifele la gazele naturale. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că, la data de 26 aprilie 2024, furnizorul de gaze naturale SA „Moldovagaz” a depus solicitarea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, în contextul obligației de serviciu public.


Specialiștii din cadrul Agenției examinează și analizează corectitudinea calculelor prezentate, pentru a elabora și înainta Consiliului de Administrație al ANRE un proiect de hotărâre.


Astfel, proiectul de Hotărâre privind ajustarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale va fi discutat și propus spre aprobare în cadrul ședinței publice care va avea loc joi, 2 mai 2024, ora 10:00.


Menționăm că, potrivit proiectului de calcul, tariful mediu ponderat pentru furnizarea gazelor naturale se propune să fie redus până la 10 095 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 9,3% mai puțin decât cel în vigoare.


În 2023, Republica Moldova a înregistrat o producţie de circa 1,8 milioane de hectolitri de vin, aflându-se pe locul 19 în lume între producătorii de vin. Potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), producția acestei băuturi în Republica Moldova a crescut cu circa 27%.


Astfel, Republica Moldova a înregistrat cea mai mare creştere a producţiei de vin între cei mai mari 20 producători de vin. Totodată, o creştere de 21,2% a înregistrat România (care se află pe locul 11 în lume), cu peste 12% a crescut producţia în Brazilia(locul 14), cu circa 10% – Portugalia(locul 10) și cu 8,5% - Statele Unite ale Americii(locul 4). Între timp, Franţa, cel mai mare producător din lume a reuşit o creştere cu 4,4%.


În schimb, producţia de vinuri în Italia(care se află pe locul 2 în lume) şi Argentina(locul8) a scăzut în 2023 cu 23%, în Spania(locul3) – cu circa 21%.


Scăderi semnificative înregistrează Grecia(locul 20) - cu peste 34%, China(locul 15) - cu 33%, Australia(locul 6) – cu peste 26%. Potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului arată că producția globală de vin a atins peste 237 de milioane de hectolitri, în scădere cu circa 10% față de 2022, când s-a înregistrat o prodcuție de vin de peste 262 de milioane de hectolitri.


”Scăderea bruscă poate fi atribuită unei confluențe de evenimente climatice nefavorabile, inclusiv îngheț timpuriu, îngheț puternic precipitații și secetă. Acești factori au avut un impact sever asupra recoltei în principalele regiuni viticole din ambele emisfere, nordică și cea sudică”, se menționează în raportul OIV.


Totodată, OIV menționează că, consumul mondial de vin în 2023 este estimat la 221 mhl, marcând o scădere de 2,6% față de 2022. În cazul în care această estimare se confirmă, aceasta ar însemna cel mai mic volum înregistrat din 1996 încoace.


De la vin la produse alimentare. Indicele risipei alimentare în Republica Moldova în 2024 este de 93,4 din 100. Analistul Veaceslav Ioniță menționează că un moldovean va risipi în acest an estimativ 71 kg de produse alimentare. Risipa alimentară pe țară este în 2024 de circa 180 de mii de tone sau circa 3 mii de vagoane de tren marfare, aliniate pe o lungime de 40 km. Vorbind despre creșterea prețurilor la produsele alimentare, Veaceslav Ioniță a spus că în Republica Moldova, în perioada 2021 – primele trei luni din 2024, au crescut cu 64% prețurile la produsele alimentare. Cea mai mare scumpire din ultimii 25 de ani. Ceea ce valora 100 de lei în 2020, în prezent costă 164 de lei. Referitor la ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare în bugetul gospodăriilor casnice, economistul spune că moldovenii au alocat în 2021 circa 42% din bugetul gospodăriei pentru produsele alimentare. În 2023 –39,7%. Ponderea alimentelor în bugetului unei familii din România este de 24,8%. Media europeană a fost de 14,3%. Cel mai puțin cheltuie SUA – 6,5%.


Trecem la digitalizare. Un nou tip de semnătură electronică va fi accesibilă de pe telefonul mobil, ca urmare a dezvoltării serviciului EVOSign. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executiv.


Serviciul EVOSign va spori interacțiunea digitală a sectorului privat cu sectorul public, va facilita procesul de autentificare și accesare în cadrul sistemelor informaționale de stat și va reduce termenul de prestare a serviciilor publice. Instrumentul de autentificare și semnare va fi lansat sub formă de semnătură electronică avansată, va permite identificarea semnatarului și va putea fi utilizată în majoritatea raporturilor cu statul.


De asemenea, serviciul EVOSign va implementa metodele de identificare la distanță, sporind astfel accesul la servicii digitale pentru toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv pentru cei care se află în afara țării.


Conform datelor statistice pentru anul 2023, în jur de 250 de mii de persoane dispun de semnătură electronică calificată și de identitate digitală, ceea ce reprezintă sub 10% din populația adultă a Republicii Moldova.


Rămânem la inovații. Compania Orange Moldova intenționează să testeze în curând tehnologia 5G, în cooperare cu furnizorii de echipamente și experții Grupului Orange. În acest scop, Orange a solicitat o licență tehnică pentru utilizarea frecvențelor necesare. Aceasta va face posibilă testarea adevăratei experiențe 5G.


Potrivit companiei, tehnologia 5G reprezintă o soluție inovatoare și avansată pentru conectivitate mobilă la viteze foarte înalte și cu o latență redusă, contribuind la o experiență net superioară de utilizare a Internetului.


Amintim că, în 2019, Compania Orange Moldova a testat în premieră tehnologia 5G în Republica Moldova. Reprezentanții grupului menționau pe atunci că implementarea noii tehnologii se preconizează a avea loc în 2020.


Menționăm că pe 23 aprilie, compania Moldcell a anunțat lansarea tehnologiei 5G în Republica Moldova.


Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noile prețuri la carburanți. Astfel, mâine, un litru de benzină va costa 26,40 lei, ceea ce este cu 1 ban mai mult ca astăzi. Motorina se ieftinește cu 07 bani și va costa 21,48 lei.


Citiți, de asemenea

Vei fi interesat de
img