Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.
Afară e tot mai frig, iar asta înseamnă că ne apropiem cu pași rapizi de sezonul rece. În acest sens, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Aexei Buzu, dă asigurări că cetățenii Republicii Moldova și în acest an vor beneficia de compensații și de suportul Guvernului în perioada rece a anului. Potrivit lui, toți cei care vor dori să beneficieze de compensații se vor înscrie, ca și în fiecare an, pe portalul guvernamental compensații.gov.md.
Buzu a precizat că în dependență de veniturile, de membrii de familie, de alte caracteristici, sistemul va determina valoarea compensației și cetățenii care se vor înregistra vor beneficia de acest drept.
Întrebat dacă compensațiile vor fi în factură sau sub formă de plată monetară, ministrul a spus că va comunica acest lucru în scurt timp.
Totodată, Executivul a aprobat Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024 - 2025.
Printre măsurile cheie incluse în plan se numără Menținerea stocurilor de gaze naturale; Diversificarea surselor de aprovizionare; Creșterea capacității comerciale la granița România - Moldova; Asigurarea stocurilor de păcură, cărbune și combustibil alternativ; Verificarea generatoarelor electrice din instituțiile publice; Promovarea utilizării biomasei și surselor de energie regenerabilă.
În același timp, o Comisie guvernamentală va monitoriza implementarea acestor măsuri și va interveni rapid în caz de criză, colaborând cu toți actorii relevanți pentru a asigura continuitatea furnizării de energie și gaze naturale pe ambele maluri ale Nistrului.
Ministerul Finanțelor a făcut totalurile primei emisii de tranzacționare a obligațiunilor de stat pe platforma evms.md.
Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, a anunţat că până la 25 septembrie, pe platforma online, s-au înregistrat peste 800 de tranzacţii, în valoare totală de aproape 79 de milioane de lei. Cifra depăşeşte cu 60 la sută estimările iniţiale, care prognozau tranzacţii online de până la 50 de milioane de lei. Oficialul a descris platforma ca fiind o „platformă-revoluţie” pe piaţa de capital din Moldova. Potrivit lui Ion Gemene, cea mică valoare tranzacționată este de 100 de lei, iar cea mai mare tranzacţie este de 7 milioane de lei.
Mai încearcă o dată. Termenul de depunere a cererilor de participare la licitația pentru locațiunea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău a fost prelungit. Anunțul a fost făcut de administrația aerogării. Astfel, potrivit calendarului actualizat, dosarele vor fi recepționate până pe 19 octombrie, iar licitația va fi desfășurată pe 22 octombrie 2024. Licitația pentru locațiunea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău a fost reluată pe 5 septembrie.
De la transportul aerian, la cel terestru. Certificatul de asigurare „Carte Verde”, pe care trebuie să-l procure toți cetățenii Republicii Moldova atunci când merg cu automobilul într-o altă țară va fi digitalizat. Perioada de implementare a noului proces digital va dura două luni și va fi împărțit în doua etape. Prima etapă este cea de tranziție, de la 1 noiembrie 2024 până la 31 decembrie 2024. În acest interval, rămâne necesară prezentarea asigurării pe suport de hârtie. A doua etapă începe din 1 ianuarie 2025, atunci când documentul va putea fi prezentat doar în format digital. Implementarea tranziției va fi asigurată de către societățile de asigurare și intermediari, iar Banca Națională a Moldovei (BNM) va supraveghea întregul proces.
În același timp, numărul mașinilor este în creștere. În total, în 2023, în Moldova au fost înregistrate 12 992 de mașini noi. Este cu 5 567 de mașini mai mult decât în 2022.
Cele mai populare mărci după vânzările din salon: Toyota- 1287 auto; Skoda- 1158 auto; Dacia- 1095 auto; KIA - 754 auto; BMW - 461 auto. Dintre automobilele noi de lux: Porsche- 116 auto; Lexus- 110 auto.
Datele au fost prezentate de Agenția Servicii Publice.
Cu ocazia Zilei Profesorului, care a fost marcată pe data de 5 octombrie, analistul Veaceslav Ioniță a prezentat câteva date statistice. Astfel, conform datelor prezentate, învățământul angajează 91 de mii de persoane, reprezentând 14,6% din totalul salariaților, în timp ce comerțul cu ridicata conduce cu 112 mii de angajați (17,8%). Alte ramuri importante includ industria prelucrătoare (82 de mii de angajați, 13,1%), sănătatea și asistența socială (66 de mii, 10,5%) și administrația publică (48 de mii, 7,7%).
Potrivit analistului, în 2010, salariul mediu pe economie era de 2.972 lei pe lună, iar salariul mediu al angajaților din învățământ se ridica la 2.361 lei. De-a lungul anilor, salariile din educație au crescut, însă rămân semnificativ sub media națională: în 2020, salariul mediu pe economie ajunsese la 7.943 lei, în timp ce salariul din învățământ era de 7.023 lei. Prognozele pentru 2024 indică un salariu mediu de 14.300 lei, în contrast cu 11.726 lei pentru angajații din educație.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noile prețuri la carburanți. Astfel, mâine un litru de benzină va costa 22,74 lei, ceea ce este cu 04 ban mai mult ca astăzi. Motorina se ieftinește cu 08 bani și va costa 19,37 lei.