Republica Moldova se află într-o zonă de siguranță în ceea ce privește creșterea prețurilor și rata inflației, potrivit unor analize recente. Inflația este la un nivel care permite investirea fără a eroda veniturile populației, menținând astfel o stabilitate economică esențială. Declarația a fost făcută de Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, în cadrul podcastului ”Sensul banilor”.
După cum a subliniat Dragu, inflația nu trebuie să fie nici prea mare, nici prea mică – este ca „sarea în bucate”: ”să fie puțin, nu mult, pentru că dacă punem multă sare facem hipertensiune. Cam așa este și cu inflația”.
De ce trebuie să știm despre inflație? Aceasta ne influențează direct viața de zi cu zi. Când inflația este ridicată, adică prețurile cresc rapid, puterea de cumpărare scade, iar fiecare produs devine mai scump. Pe de altă parte, o inflație prea scăzută poate afecta companiile, care nu mai pot vinde la fel de mult, ceea ce poate duce la stagnare economică.
În ceea ce privește prognoza inflației pentru următoarele opt trimestre, guvernatoarea BNM estimează că aceasta va rămâne într-un interval de 5%, cu o marjă de plus-minus 1,5 puncte procentuale. Deși sunt riscuri externe legate de geopolitică și conflictele internaționale, precum războiul din Ucraina sau tensiunile din Orientul Mijlociu, inflația în Moldova se află într-un interval considerat sigur.
”Desigur, depindem foarte mult de prețurile internaționale la gaze, de producția agricolă. Am văzut un impact oarecum negativ asupra prețurilor, asupra inflației anul acesta prin calmarea secetei. De asemenea, prețurile la produsele agroalimentare au crescut și ne-au afectat pe toți. Sperăm că anul 2025 să nu mai aducă șocuri și semne de întrebare în ceea ce privește producția agricolă. Sunt mulți factori pe care noi îi monitorizăm”, susține Anca Dragu.
Totodată, ea a precizat că, în următorii doi ani, inflația rămâne acolo unde noi considerăm că este un nivel de siguranță pentru economia Moldovei.