Asociația Investitorilor Străini (FIA) a prezentat cea de-a opta ediție a Cărții Albe, care conține 9 capitole ce cuprind 115 propuneri de îmbunătățire a climatului investițional, elaborate în concordanță cu Strategia Națională de Dezvoltare Moldova Europeană 2030. Formatul mai multor capitole, precum Piața Forței de Muncă, Tranziția la Economia Verde, Transformarea Digitală, a fost revizuit, iar capitolul privind Industria Telecom, majoritatea recomandărilor ale căruia au fost implementate – nu se regăsește în ediția nouă. Astfel, potrivit FIA, 87% de propuneri din ediția precedentă a Cărții Albe 2021 au fost acceptate de Guvernul RM sau sunt în curs de implementare.
Reforma Sistemului de Justiție continuă să rămână prioritate-cheie a Cărții Albe 2023. Propunerile FIA au fost sincronizate cu experții din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova, dar și cu reprezentanții societății civile. În acest capitol se menționează că perspectiva integrării europene, oferită de desemnarea Republicii Moldova ca țară candidată în iunie 2022, necesită reforme constructive, în special reforma justiției, care este piatra de temelie pentru progresul sistemic în alte sectoare. Punerea în aplicare a propunerilor Cărții Albe ar putea contribui în mod semnificativ la consolidarea statului de drept și la asigurarea unui sistem judiciar independent, transparent și eficient în Republica Moldova, iar cooperarea interinstituțională și monitorizarea externă pot juca un rol esențial în acest sens.
Capitolul Legislația Fiscală identifică propuneri specifice de îmbunătățire a legislației și a administrării fiscale pentru a alinia sistemul fiscal la condițiile actuale, în contextul crizelor multiple din ultimii ani. Propunerile se bazează pe principalele obstacole identificate în calea demarării și desfășurării unei afaceri, precum și pe dorința de a crește sustenabilitatea persoanelor fizice și juridice prin intermediul instrumentelor fiscale.
La capitolul Piața Forței de Muncă, a fost remarcat faptul că mediul de afaceri apreciază deschiderea și receptivitatea autorităților de a moderniza relațiile de muncă pentru a îmbunătăți situația de pe piața muncii. În același timp, din cauza globalizării și a migrației sporite, în special a exodului populației, piața forței de muncă din Republica Moldova rămâne a fi una vulnerabilă, în continuare fiind necesară atenția sporită a autorităților și implementarea unor măsuri stimulatorii în acest sens.
Capitolul Concurența remarcă angajamentul consecvent al comunității FIA pentru concurența loială, bazat pe crearea și menținerea unui mediu concurențial sănătos, asigurarea independenței și fortificarea capacităților Consiliului Concurenței, care pot fi implementate doar prin eforturile comune ale mediului de afaceri și ale autorităților Statului.
Capitolul actualizat Tranziția la Economie Verde se bazează pe necesitatea de a dezvolta inițiative de stimulare a investițiilor corespunzătoare, având la bază practicile de dezvoltare ale Uniunii Europene, a cărei politică vizează acum tranziția către o economie verde care generează creștere economică și contribuie la reducerea sărăciei printr-o gestionarea durabilă a capitalului natural.
La capitolul Transformarea Digitală se menționează că aprobarea recentă a Strategiei de Transformare Digitală 2023-2030, confirmă determinarea autorităților de a construi o societate modernă și digitală, deoarece lipsa unei viziuni naționale și a unui mecanism eficient de implementare a politicilor în acest domeniu constrânge inovarea în economia națională și digitalizarea interacțiunii cu autoritățile.
În capitolul Medicină și Farmaceutică se menționează că, în prezent, în ciuda eforturilor de digitalizare, simplificare și debirocratizare, s-au înregistrat puține progrese în acest domeniu. Astfel, este absolut imperios prioritizarea propunerilor care creează un efect de sinergie prin înglobarea unor măsuri specifice de reducere a birocrației, atât pentru mediul de activitate a cadrelor medicale și farmaceutice, cât și pentru cetățenii care necesită servicii de sănătate calitative.
În capitolul Subiecte Funciare se menționează că legislația funciară necesită în continuare o atenție deosebită din partea autorităților publice. Prevederile actuale ale acesteia limitează funcțional și restricționează investitorii străini de a alege domeniul funciar pentru investiții pe termen mediu și lung. De asemenea, în condițiile încălzirii globale, schimbărilor climatice și a modificărilor de mediu, agricultorii întâmpină dificultăți în procesul de irigare a terenurilor agricole.
Propunerile din capitolul Sistemul Financiar au ca scop îmbunătățirea stabilității financiare, a cărei disfuncționalitate poate duce la crize sistemice, incapacitatea instituțiilor financiare de a efectua uniform operațiuni sau, și mai grav, la căderea piețelor financiare.
Menționăm că, Cartea Albă a fost elaborată și prezentată pentru prima dată de experții FIA în anul 2005. Acest document are un caracter consultativ și descrie un plan de acțiuni concret pentru ameliorarea climatului investițional din țară.