Situația macroeconomică din Moldova s-a stabilizat, țara a ieșit din recesiune, dar încă nu există motoare de creștere. Acest lucru se arată în raportul Grupului economic german, care a analizat situația economică din Moldova, Ucraina, România, Georgia și Rusia.
Potrivit estimărilor grupului, rezultatul anului 2023 pentru Moldova va fi o creștere a PIB-ului cu 2% datorită producției agricole.
În 2024, economiștii prognozează o creștere de 3,9% datorită creșterii consumului privat.
Dar este posibil să se reducă prognoza pentru ambii ani.
Întărirea leului a afectat în mod negativ competitivitatea mărfurilor moldovenești pe piețele externe.
Potrivit estimărilor FMI, leul este supraevaluat cu 20%-25%, ceea ce înseamnă devalorizarea treptată a acestuia în următorii ani.
Volumul comerțului exterior a fost, în general, redus din cauza activității comerciale legate de Ucraina (reexportul de combustibil și produse agricole din Ucraina), în timp ce exporturile de servicii au crescut cu 55%.
În același timp, dinamica negativă în industria prelucrătoare și în construcții reflectă o activitate investițională slabă.
În același timp, lucrurile stau și mai rău în comerțul cu amănuntul.
În general, experții remarcă faptul că subinvestițiile reprezintă o problemă persistentă.
Pe partea pozitivă, economiștii au remarcat restabilirea stabilității prețurilor și revenirea inflației la valorile țintă ale Băncii Naționale.
Dacă comparăm nivelul PIB-ului pe cap de locuitor, cea mai proastă situație este în Ucraina - 5,2 mii de dolari, în Moldova - 6,4 mii de dolari, în Georgia - 8,2 mii de dolari, în Rusia - 13 mii de dolari, în România - 18,4 mii de dolari.
Accelerarea creșterii economice în Moldova ar fi ajutată de o atenție sporită acordată pieței muncii, deoarece nivelul de ocupare a forței de muncă și productivitatea muncii sunt în urma valorilor regionale.
Prin urmare, sunt necesare reforme structurale. Mai pe scurt - nimic nou.