Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova, în colaborare cu Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, a organizat Conferința de analiză post-electorală cu tema „Alegerile Prezidențiale și Referendumul Republican Constituțional în Republica Moldova, 20 octombrie 2024: lecții învățate, recomandări și perspective”.
Potrivit CEC, reprezentanți ai Consiliul Audiovizualului, Asociația Presei Independente, Asociației Agențiilor de Publicitate, Ziarul de Gardă, Asociației WatchDog.MD, experți ai Consiliului Europei și International IDEA au relatat despre domeniul de responsabilitate în perioada electorală a alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional din toamna anului trecut.
Totodată, în cadrul evenimentului, au fost abordate aspectele legale și provocările cu care s-au confruntat agențiile de publicitate în promovarea concurenților electorali.
Astfel, reprezentantul Asociației Agențiilor de Publicitate, Directorul companiei de publicitate Trendsetter, Andrei Jicol, a evidențiat trei probleme majore care afectează corectitudinea procesului electoral în timpul campaniilor. Potrivit lui, aceste aspecte necesită ajustări legislative pentru a asigura condiții egale pentru toți actorii politici.
Demontarea publicității politice în Ziua Tăcerii
Una dintre problemele majore identificate a fost cerința legislației de a demonta toată panourile publicitare electorale cu două zile înainte de alegeri (vineri), ceea ce creează o situație dificilă pentru agențiile de publicitate, uneori imposibil de realizat din cauza condițiilor meteo. În mod practic, acest proces nu poate fi finalizat într-o singură zi, având în vedere numărul mare de panouri publicitare distribuite pe întreg teritoriul țării. Problema devine și mai complicată atunci când publicitatea este eliminată la diferite termene în funcție de regiune, iar în Chișinău mesajele rămân vizibile mai mult timp, oferind astfel un avantaj anumitor candidați.
”În regiunile din nord și sud, publicitatea este eliminată încă de luni, în timp ce în Chișinău rămâne vizibilă până vineri. Acest lucru oferă un avantaj candidaților care își promovează mesajele în capitală, deoarece beneficiază de câteva zile suplimentare de expunere. În România și în alte țări europene nu există o astfel de restricție, iar publicitatea electorală rămâne afișată chiar și în ziua alegerilor”, a declarat Andrei Jicol.
Soluția ar fi eliminarea acestei clauze.
Lipsa unui termen operativ pentru răspunsurile CEC la solicitările agențiilor de publicitate
O altă provocare semnificativă este absența unui termen operativ pentru răspunsurile CEC la solicitările agențiilor de publicitate privind statutul materialelor publicitare. ”Agențiile de publicitate trimit frecvent solicitări către CEC pentru a clarifica dacă o anumită machetă este considerată publicitate politică. Totuși, legea nu stabilește un termen clar de răspuns, iar în practică, răspunsurile pot întârzia chiar și până la două luni”, menționează Jicol.
Totodată, în absența unui răspuns oficial, agențiile se confruntă cu riscul de a publica materiale care ulterior pot fi clasificate drept publicitate politică, ceea ce poate duce la sancțiuni. ”Într-un astfel de caz, sancțiunile și amenzile sunt aplicate agenției de publicitate, deși aceasta nu este actor politic și nu poate determina statutul unui material publicitar”, a adăugat reprezentantul AAP.
Andrei Jicol a precizat că, în acest caz, în lege ar trebui să fie stabilit un termen clar pentru răspunsurile CEC (de exemplu, maximum 5 zile lucrătoare). De asemenea, responsabilitatea pentru conținutul machetei publicitare trebuie să fie transferată către actorul politic. Agenția de publicitate nu trebuie să decidă dacă un material este politic sau nu – această responsabilitate trebuie să revină clientului. În același timp, dacă CEC nu răspunde în termenul stabilit, agenția trebuie să aibă dreptul de a publica materialul fără riscul unor sancțiuni.
Schimbarea automată a statutului grupurilor de inițiativă
Agențiile de publicitate publică anunțuri ale grupurilor de inițiativă care colectează semnături pentru candidați. Însă, în momentul în care candidatul depune semnăturile la CEC și este înregistrat oficial, grupul de inițiativă își schimbă automat statutul, devenind participant la campania electorală.
”Agențiile nu reușesc în termen de câteva ore să demonteze zeci sau chiar sute de suprafețe, iar poliția poate chiar suspenda activitatea agenției de publicitate”, atrage atenția Andrei Jicol.
În acest sens, el a menționat că, agențiile de publicitate ar trebui să fie notificate oficial de către candidat despre schimbarea statutului unui candidat. De asemenea, este necesar să existe o perioadă de tranziție (de exemplu, 72 de ore) pentru ajustarea materialelor publicitare după înregistrarea oficială a candidatului.
Concluzii
Provocările discutate în cadrul atelierului evidențiază necesitatea unor ajustări legislative care să asigure condiții echitabile pentru toți actorii politici și să protejeze agențiile de publicitate de riscuri nejustificate.
Totodată, implementarea propunerilor prezentate în cadrul conferinței ar putea contribui semnificativ la:
Crearea unor condiții echitabile pentru toți candidații; Eliminarea sancțiunilor și riscurilor nejustificate pentru agențiile de publicitate; Definirea clară a responsabilităților privind publicitatea electorală și respectarea legislației.