AcasaActualFabrica ”Bucuria„ S.A. va contesta în instanță amenda de 1,8 milioane de lei aplicată de Consiliul Concurenței

Fabrica ”Bucuria„ S.A. va contesta în instanță amenda de 1,8 milioane de lei aplicată de Consiliul Concurenței

Fabrica ”Bucuria„ S.A. va contesta în instanță amenda de 1,8 milioane de lei aplicată de Consiliul Concurenței. ”Rămânem cu speranța că vom fi auziți și societatea, în general, trebuie să poată vedea că hotărârea judecătorească este justificată, bine motivată, explicată suficient de detaliat și susținută cu argumente puternice și coerente”, se arată într-un comunicat al fabricii.


”Nu este ușor să supravețuiești concurenței, atunci când nu ai susținere din partea unor organisme din Republica Moldova”, menționează întreprindearea.


Consiliul Concurenței a ”constatat încalcarea prevederilor art. 19 alin. ( 1) lit. b) din Legea concurentei de catre intreprinderea ,,Bucuria" S.A., manifestate prin copierea ilegala a ambalajului produselor de cofetarie ,,MU" și ”PARKUR” ce aparține întreprinderii ,,Невский Кондитер” О.О.О. și ”КРИСТИНА” A.O. (ambele companii din Federația Rusă)”.


În acest context, Fabrica Bucuria menționează că ambalajul ambelor produse, atât după formă, cât şi culorile imprimate pe etichetă, nu sunt identice, cu excepţia petelor caracteristice pielii pigmentate a vacilor care sunt niște elemente figurative. ”De fapt, interjecția ”MU” redă strigătul specific al vitelor cornute și în mentalul colectiv declanșează mecanismul de asociere cu acestea. Dacă e să verificăm prezența pe ambalaj atât a cuvântului ”MU”, cât și a petelor caracteristice vacilor, vom depista prezența acestora pe ambalajul bomboanei ”Кто сказал МУ?” (produs de ABK, Ukraina), bomboanei ”Му и Ну” (producător Сладонеж, Rusia), bomboanei ”MUUUU!” (producător Mieszko, Polonia), etc.. Deci nu poate fi vorba de copierea ilegală a unui ambalaj, când acesta nu este înregistrat ca proprietate intelectuală și, practic, petele caracteristice vacilor și denumirea ”MU” sunt folosite de diverși producători de produse de cofetărie”, precizează întreprinderea.


În această ordine de idei, ”Bucuria” S.A. menționează că folosește legal marcile ,,MU" și ”PARKUR”, întrucât acestea au fost înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova de către ”Bucuria Dulce” S.R.L., conform prevederilor legale. De către AGEPI, la data de 06.02.2021 a inregistrată marca verbală ПАРКУР, cu nr.34711 și la data de 22.02.2021, marca verbala MU, cu nr. 34779. Ulterior, titularul mărcilor respective a transmis toate drepturile asupra mărcilor S.A. ”Bucuria”, spun responsabilii.


Totodată, întreprinderea a atras atenția că ,,Невский Кондитер” О.О.О. și ”КРИСТИНА” A.O. au înregistrate mărcile respective doar pe teritoriul Federației Ruse, pe teritoriul Republicii Moldova, mărcile sus-numite nu au acoperire.


”Dacă e să reiterăm, toate entitățile de producere din Republica Moldova sunt supuse unei concurențe neloiale din partea producătorilor externi atât din Federeația Rusă, cât și Ukraina. Resursele energetice și materiile prime în Republica Moldova sunt de câteva ori mai scumpe comparativ cu prețul din țara concurenților, plus la toate, importul produselor de cacao, arahidelor, nucilor de pădure, albușului de ou etc., sunt supuse taxelor vamale, pe când produsele de cofetărie importate din aceste țări nu cad sub incidența taxelor vamale, deși conțin materii prime menționate mai sus”, mai spun responsabilii. .

Citiți, de asemenea

Vei fi interesat de
img