AcasaActualFermierii cer demisia Ministrului Agriculturii și creșterea subvențiilor. În caz contrar, vor avea loc din nou proteste

Fermierii cer demisia Ministrului Agriculturii și creșterea subvențiilor. În caz contrar, vor avea loc din nou proteste

Autor : anticoruptie.md

Fermierii au amenințat din nou cu proteste în masă și cu ridicarea utilajelor agricole dacă autoritățile nu le îndeplinesc cererile în termen de șapte zile. Printre acestea — demisia Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentarea, Vladimir Bolea, precum și un moratoriu la calcularea penalităților până în octombrie 2024, creșterea fondului de subvenții etc. Agrarienii au ajuns la astfel de decizii în cadrul Congresului Republican al Agricultorilor, care a avut loc la 21 octombrie la Chișinău. La eveniment a fost prezent și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, care a declarat că ministerul său caută soluții. 


Participanții la congres s-au plâns că se află în prag de faliment din cauza scăderii drastice a prețurilor la produsele agricole și a creșterii simultane a dobânzilor la credite. Rezolvarea problemei cu rambursarea împrumuturilor este cea mai mare preocupare pentru agricultori, astfel că rezoluția a inclus o cerere de demarare a procedurilor de insolvență pentru producătorii agricoli, de finanțare a plății subvențiilor la hectar după exemplul Uniunii Europene și de elaborare a unei legi privind crearea Fondului de garantare a creditelor agricole.


În plus, potrivit Rezoluției, responsabilitatea pentru situația catastrofală din unele sectoare ale agriculturii revine guvernului, în special Ministerului Agriculturii. Fermierii au cerut, de asemenea, interzicerea importurilor de cereale, porumb și floarea-soarelui din Ucraina până la 31 martie 2024 și majorarea fondului pentru susținerea producătorilor agricoli cu 3 miliarde de lei.


«Fermierii ale căror proprietăți sunt gajate la bănci ne sună în fiecare zi. Unii își pierd casele. Continuăm să solicităm instituirea stării de urgență în sectorul agricol pentru a-i elibera pe fermieri de răspunderea față de creditori, pentru a amâna termenele de plată», a subliniat directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco.


La rândul său, Vladimir Bolea a declarat că Ministerul Agriculturii lucrează la rezolvarea problemelor agricultorilor. «Trebuie să redeschidem această afacere, pentru că atât piața din bazinul Mării Negre, cât și cea din UE s-au schimbat. Aproape 40% din piețele tradiționale unde exportam cereale au fost pierdute. Avem asociații profesionale, sunt foarte multe. De fiecare dată, Ministerul Agriculturii se întâlnește cu ele și, în funcție de necesități, schimbă regulile de subvenționare», a declarat ministrul.


Citiți, de asemenea

Vei fi interesat de
img