În anul trecut, moldovenii au consumat mai multe fructe și carne, dar mai puține legume. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică. Astfel, în anul 2023, consumul anual de produse alimentare pe cap de locuitor a înregistrat o evoluție pozitivă pentru mai multe categorii de alimente, comparativ cu anul precedent. Potrivit BNS, consumul de fructe, pomușoare și nuci a crescut de la 122,1 kg la 130,1 kg, marcând o creștere de 7%. De asemenea, consumul de carne a înregistrat o creștere similară, de la 60,8 kg la 65,2 kg (+7%). În cazul laptelui, consumul a crescut de la 168,4 kg la 173,8 kg, reprezentând o creștere de 3%. Pe de altă parte, anumite produse au înregistrat scăderi. Consumul de legume a scăzut de la 118,7 kg la 114,7 kg (-3%), iar consumul de cartofi a fost redus de la 75,4 kg la 72,5 kg (-4%). BNS precizează că nivelul de autoaprovizionare pe unele tipuri de produse agricole pentru 2023 a acoperit consumul intern al țării, în special: la fructe, pomușoare și nuci – de 2,3 ori, la culturi cerealiere (fără leguminoase) – de 2 ori. Totodată, la un șir de produse nivelul de autoaprovizionare nu a acoperit necesitățile interne ale țării și a constituit: la legume – 94%, carne - 79%, cartofi – 76%, lapte – 60%.
În anul trecut, moldovenii au consumat mai multe fructe și carne, dar mai puține legume. Datele BNS
Citiți, de asemenea
Vei fi interesat de