AcasaActualIT Investment Guide: O resursă indispensabilă pentru potențialii investitori în Moldova

IT Investment Guide: O resursă indispensabilă pentru potențialii investitori în Moldova

În cadrul Moldova Digital Summit 2024 (MDS), care a avut loc pe 6 iunie, a fost prezentat IT Investment Guide - un ghid investițional pentru sectorul IT din Moldova. Acest document a fost elaborat în comun cu Moldova Innovation Technology Park (MITP) și Emerging Europe pentru a prezenta potențialul semnificativ și realizările din industria IT a țării. Pentru a crea acest ghid, au fost luate în considerare opiniile experților internaționali, ale companiilor locale și date statistice importante care demonstrează creșterea și dezvoltarea dinamică a acestui sector.


Scopul principal al creării IT Investment Guide a fost de a analiza în profunzime potențialul real al sectorului IT din Moldova, de a evalua nivelul de încredere al companiilor locale și de a studia percepția asupra sectorului național de către comunitatea IT internațională. Acest ghid este o resursă indispensabilă pentru potențialii investitori și inițiatori de proiecte tehnologice în Moldova. Acesta oferă informații complete despre sectorul tehnologic al țării, evidențiind oportunitățile și suportul disponibil pentru mediul de afaceri.


Pentru atingerea obiectivelor au fost utilizate trei metode esențiale: 1. Cercetarea opiniei publice: peste o mie de respondenți din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia și Polonia au fost intervievați pentru a înțelege percepția internațională a sectorului IT din Moldova; 2. Studiul nivelului de încredere: peste 200 de companii IT din Moldova au fost chestionate pentru a evalua perspectivele și așteptările acestora în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea viitoare; 3. Interviuri cu experți: au fost realizate 35 de interviuri cu lideri și experți globali din industria IT pentru a obține perspective și recomandări de la specialiști internaționali.


Sectorul IT din Moldova reprezintă în prezent 5% din PIB-ul țării, depășind industria vinicolă, care a fost în mod tradițional lider. În 2022, Moldova a avut cea mai mare rată de creștere a serviciilor IT dintre țările vecine și concurenții regionali, cum ar fi Ucraina, Belarus, România și Statele Baltice. Aceste realizări i-au permis să se claseze pe locul al doilea în ceea ce privește procentul de persoane angajate în sectorul IT în rândul țărilor din Europa de Est, după Estonia.


La sfârșitul anului trecut, 4,4% din totalul populației angajate din țară lucra în industria IT, ceea ce este semnificativ mai mult decât media pentru Europa Centrală și de Est. Numărul angajaților din acest sector a ajuns la aproape 24 de mii de persoane, ceea ce indică o creștere dinamică a ocupării forței de muncă.


Programele educaționale și de formare pentru sectorul IT se dezvoltă în mod activ, universitățile și centrele de formare specializate oferind cursuri adaptate la nevoile industriei, asigurând un fond de personal înalt calificat. Numărul specialiștilor IT din Moldova s-a dublat în ultimii cinci ani.


Rata de creștere a veniturilor companiilor IT din Moldova este de aproape 40% pe an, ceea ce reprezintă una dintre cele mai mari rate din regiune. Acest lucru indică oportunități semnificative de creștere și extindere a afacerilor. Mai mult de 80% dintre companiile IT din Moldova se așteaptă la o creștere a veniturilor în următoarele 12 luni, ceea ce indică o încredere ridicată în stabilitatea și potențialul sectorului.


Moldova este un ecosistem de startup în ascensiune. Potrivit Indexului Global al Ecosistemului de Startup, Startup Blink 2023, Moldova a urcat trei poziții și se află pe locul 85 în lume. Chișinăul, capitala țării, și-a îmbunătățit considerabil poziția, urcând 157 de locuri, ajungând pe locul 497 în 2023. Între 2018 și al treilea trimestru din 2023, startup-urile moldovenești au atras investiții de peste 46 de milioane de dolari, potrivit Dealroom.


În următorii ani, se așteaptă ca Moldova să aducă pe piață primul său "unicorn" - o companie a cărei valoare estimată va depăși un miliard de dolari. Acest moment va fi o realizare semnificativă și o confirmare clară a nivelului înalt de dezvoltare a sectorului IT din țară.


Moldova cooperează activ cu țările vecine și cu organizațiile internaționale, creând condiții favorabile pentru afaceri și schimb de experiență. Parteneriatele regionale contribuie la atragerea de investiții, la îmbunătățirea infrastructurii și la creșterea sectorului IT. IT Investment Guide arată că cel mai mare interes pentru parteneriatul cu companiile moldovenești este manifestat de liderii polonezi (68%). Acest lucru indică un potențial semnificativ pentru consolidarea legăturilor internaționale și atragerea de noi investiții. Cu toate acestea, interesul pentru parteneriate cu companii moldovenești în Germania, SUA și România a fost mai scăzut (33%), ceea ce indică necesitatea de a adapta strategiile de marketing și de a crește gradul de conștientizare a oportunităților sectorului IT moldovenesc în aceste țări.


În prezent, nu există fonduri de investiții locale în Moldova, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru jucătorii din regiune și din alte țări. Ecosistemul de startup-uri se va dezvolta și va crește.


Iar cei care intră în această etapă pot contribui la modelarea ecosistemului, precum și la negocierea unor condiții favorabile. În această etapă, există doar câteva fonduri care fie au investit deja în startup-uri moldovenești, fie explorează în mod activ ecosistemul local.


Moldova oferă condiții unice pentru investitorii în domeniul IT: de la o politică fiscală favorabilă și viteze mari de internet până la disponibilitatea personalului calificat și sprijinul din partea statului. Țara este pe cale să devină un nou centru de gravitație pentru investițiile IT în Europa și este un moment bun pentru investitorii străini să ia în considerare oportunitățile pe care le oferă Moldova.


Informații detaliate cu privire la toate aceste aspecte sunt disponibile în ”IT Investment Guide for Moldova”: - un studiu realizat în comun cu Moldova Innovation Technology Park (MITP) și Emerging Europe, cu sprijinul USAID, al Suediei și al UKaid prin intermediul proiectului "Future Technologies Activity" și al Western NIS Enterprise Fund.


img