AcasaActualO companie turcească va vinde gaze în Găgăuzia cu 160 de euro pe mia de metri cubi. Pe piață nu există un astfel de preț

O companie turcească va vinde gaze în Găgăuzia cu 160 de euro pe mia de metri cubi. Pe piață nu există un astfel de preț

Bașcanul Găgăuziei, Eugenia Guțul, a publicat contractul de furnizare a gazelor naturale în raioanele Găgăuzia, Taraclia și Orhei pentru perioada 1 decembrie 2023 — 1 decembrie 2024. Contractul a fost semnat la 31 octombrie între compania moldovenească Nordgaz Furnizare și compania turcă Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret Limited Șirketi.


Volumul de gaz contractat este de 100 de milioane de metri cubi, adică 1,1 milioane de MWh. Prețul gazului este de 160,38 euro pentru 1.000 de metri cubi sau 14,85 euro pe MW*h, prețul incluzând livrarea de gaz către Moldova. În lei, la cursul de schimb al Băncii Naționale, acesta este de 3,1 lei pe cub.


Victor Bânzari, directorul interimar al companiei de stat Energocom, a declarat că costul livrării gazelor din Turcia în Moldova este de circa 2 lei pe metru cub. Prețul se dublează în cazul în care gazul este livrat din Rusia, din cauza taxelor pentru tranzitul gazului rusesc prin Bulgaria.


Alexandr Slusari, membru al Consiliului de supraveghere al Energocom, a comentat, de asemenea, promisiunea lui Guțul.”Dacă consumatorii finali din UTA Gagauzia vor achita gaz la tariful de 10 lei, atunci apare mare întrebare referitor la proveniența acestui gaz. Scoateți din prețul final de 10 lei TVA, cheltuieli de transportare pănă la Moldova și pe teritoriul Moldovei, precum și cheltuieli de distribuire de la gazoductul de tensiune înaltă în gazoductele de tensiune medie și joasă. Sumar aceste cheltuieli sunt undeva 8,5 lei per m3. Reiese că prețul de achiziție a gazului ar fi de sub 100 dolari pentru 1000 m3. Așa preț nu există acum nicăieri în piață. Nici în Europa, nici măcar în Rusia. Nu poate nici o compania europeană să vândă gaz Găgăuziei cu 80 dolari. Nu exclud că așa preț de dumping enorm poate fi oferit de Gazprom în vederea transformării Găgăuziei în Transnistria. Pentru restul Moldovei 800 dolari, pentru Gagauzia 80, pentru Transnistria ”шара continuă!”. Este în spiritul politicii Cremlinului. Dar atunci bașcanul trebuie să spună tranșant acest lucru, fără balade despre compania europeană, și să explice cum gazul rusesc cu așa preț va ajunge în Găgăuzia”, a scris el pe Facebook.


Potrivit lui, declarația lui Guțul are un iz vădit electoral și sunt multe semne de întrebare în privința realizării acestei promisiuni. ”Dar faptul că o parte din populație a țării continuă să fie supusă unor astfel de experimente din partea grupărilor politico-criminale este o mare-mare ”недоработка actualei guvernării””, a declarat el.


Menționăm că, compania Nordgaz Furnizare a primit o licență de furnizare a gazelor în 2020. Judecând după rapoartele disponibile, compania nu are clienți. Directorul și co-fondatorul acesteia, cu o participație de 90%, este avocatul Alexandru Grosu. El este cel care apare în fotografia cu Guțul, pe care aceasta a publicat-o pe pagina sa. Grosu este, de asemenea, avocatul companiei energetice Horus, implicată anterior în scandalul reparației unităților energetice Termoelectrica. El a mai fost în atenția presei și atunci când mașina sa a fost incendiată — în 2023 și 2019.


În ceea ce privește compania turcă Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret Limited Șirketi, judecând după informațiile de pe site-ul său, aceasta se ocupă cu furnizarea de echipamente industriale, inclusiv pentru sectorul gazelor. Nu se știe cum a reușit această companie să ofere un preț atât de mic la gaze pentru anumite raioane din Moldova, fără a avea experiență pe piața gazelor.


Anterior, BP a scris că, potrivit estimărilor experților, pentru ca locuitorii Găgăuziei să poată plăti 10 lei pe metru cub pentru gaz, furnizorul ar trebui să îl cumpere la maxim 150 de euro pentru 1.000 de metri cubi la ieșirea din Turcia. „Și acesta este un preț absolut nerealist,  necomercial. În Bulgaria, adică mai aproape, gazul poate fi cumpărat la minim 450 de dolari pe 1.000 de metri cubi”, a dat exemplu un exper, care a insistat să rămână anonim.


Potrivit acestuia, pe lângă renegocierea contractelor de transport și distribuție a gazelor, este nevoie de un birou și de un back office care să emită facturi către consumatori. „Este vorba despre a vinde gaz, nu roșii, este un produs foarte complex”, a adăugat el. Potrivit calculelor expertului, gazul ar trebui să coste maximum 200 de dolari pe mia de metri cubi la granița cu Republica Moldova pentru a-l vinde consumatorilor cu 10 lei.


Citiți, de asemenea

Vei fi interesat de
img