Radu Marian, deputat, Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, a menționat că economia Republicii Moldova încă nu e în cea mai bună formă, dar totodată sunt câteva semne pozitive de înviorare.
Astfel, potrivit deputatului, datele statistice recente arată că economia țării a înregistrat creșteri în mai multe sectoare cheie: - Produsul Intern Brut a crescut cu aproape 2% în perioada ianuarie-martie 2024; - Producția industrială a înregistrat o creștere de aproape 3% în ianuarie-aprilie, inclusiv o majorare de 2,1% în industria prelucrătoare; - Investițiile private au înregistrat o majorare semnificativă de 12%, marcând o revenire după declanșarea războiului; - Comerțul cu amănuntul a înregistrat o creștere de 10,2% în primele patru luni ale anului, după o perioadă lungă de stagnare în anii 2022-2023; - Comerțul cu ridicata a înregistrat, pentru prima dată după declanșarea războiului, o creștere în luna aprilie (+9%), semnalizând o activizare a sectorului privat; - Producția agricolă a crescut cu 11,6% în primul trimestru, fiind impulsată de performanțele sectorului zootehnic (+11,7%). - Consumul privat a înregistrat o majorare de 1,6% în primul trimestru al anului 2024, influențat în principal de creșterea salariilor (+10%) și îmbunătățirea condițiilor de creditare.
”Rata medie a dobânzii la credite de consum s-a diminuat de la circa 16,4% în trimestrul 1 2023 până la 11,5%. Ca rezultat, valoarea creditelor de consum s-a majorat de 1,7 ori în aceeași perioadă”, a precizat Marian.
Cu toate acestea, deputatul a subliniat că este necesară o creștere sustenabilă pentru a atinge potențialul economic al țării. Stimularea investițiilor private, inclusiv prin programele guvernamentale precum „Programul 373” care a generat investiții de aproape 2 miliarde lei , și investițiile publice, cum ar fi proiectul „Satul European 2” și construcția de drumuri, sunt esențiale pentru accelerarea creșterii economice în Moldova.