La finele lunii septembrie, East Gas Energy Trading (EGET) a semnat un contract cu compania turcească Botaș pentru furnizarea a 2 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi către Republica Moldova începând cu 1 octombrie 2023. Însă gazul așa și nu a ajuns în Moldova, comunică RISE Moldova.
Publicația a discutat cu Nicolae Gaborac, consultant al East Gas Energy Trading și auditor al Moldovagaz, despre cum a fost încheiat contractul și unde se află gazele.
Potrivit lui Gaborac, pentru a se implica în tranzacția dintre EGET și BOTAȘ și-a luat concediu din cont propriu.
„Eu dacă o să vă încep a povesti, aceasta va părea din domeniul fantasticului. Eu, de cum s-a deschis piaţa gazelor din Moldova, în decembrie 2022, am început a-mi da interesul în domeniul acesta, pentru că eu am mai avut activitate în domeniul de trading, încă din Londra, la o companie de brokeraj. […] La Londra mi-am făcut prieteni din diferite locuri. Unul dintre prietenii apropiaţi cu care până în ziua de azi ne vedem este fiul unui influent evreu din Israel. De odată vă spun că nu are nimic cu Ilan Şor”, a spus auditorul.
Potrivit lui, contractul dintre firma moldovenească și cea turcă nu vizează piața gazelor din Moldova.
„Noi am luat gaze, dar nu am adus în Moldova. Iniţial nici nu era un aşa scop. […] Noi când am semnat [acordul cu BOTAȘ], aveam deja tot volumul vândut unui client din regiunea Balcani, dar când săptămâna trecută (2-8 octombrie – n.r.) preţul a scăzut, el a anulat şi ne-a lăsat pe noi fără bani şi cu o sumedenie de gaz şi cu condiţii contractuale cu BOTAȘ. Să te judeci, durează, aşa că am căutat alţi cumpărători”, explică el.
Astfel, potrivit lui Gaborac, o parte din primul lot de gaze contractat de EGET de la BOTAȘ a fost vândut unor companii, iar restul a fost depozitat în Ucraina.
În ce privește prețul de achiziție al gazului, Gaborac spune că acesta variază în jurul cifrei de 300 de euro pentru o mie de metri cubi. „Dar preţul e pentru octombrie, pentru noiembrie preţul va fi altul”, accentuează acesta. Și asta pentru că acordul cu compania turcă „este făcut în aşa fel, că el îţi permite să renegociezi preţul în fiecare lună, în dependenţă de piaţă, şi primeşti reducere fixă pentru toată luna înainte, în ultima zi a lunii curente”, scrie RISE Moldova.
Cât despre proveniența gazului, potrivit lui Gaborac, compania BOTAȘ a declarat că undeva 20-25% din gazul care vine la ei este din Rusia, dar este pentru piaţa internă.
”Dar dacă intră în țeavă, el ce, nu se amestecă cu cel de o altă proveniență? Aceasta este mai mult o speculaţie pentru politicieni. Unica ce este tabu este gazul iranian, care nu poate fi acceptat. Noi chiar am cerut un certificat de provenienţă, dar BOTAȘ ne-a spus că nu pot oferi, pentru că nu sunt producători, ci doar traderi”, a explicat Gaborac.
Totodată, Gaborac susține că EGET are și în Moldova clienţi cărora le vinde gaze, dar afirmă că acesta nu provine „din volumul procurat de la BOTAȘ, ci din Ucraina, sau de pe piaţa liberă”.