După patru zile de tăcere, traderul moldovean East Gas Energy Trading (EGET), care a semnat un contract de furnizare a două milioane de metri cubi de gaze pe zi cu compania de stat turcă BOTAȘ, a emis o declarație.
Potrivit companiei, această tranzacție oferă posibilitatea diversificării surselor alternative de livrare a gazelor naturale către consumatorii din Republica Moldova și va contribui la asigurarea securității energetice din regiune.
În comunicatul de presă al EGET se menționează: ”Compania este deschisă pentru colaborare și își propune serviciile sale, și altor furnizori de gaze naturale de pe piața Republicii Moldova, în mod special SA ENERGOCOM și SA MOLDOVAGAZ”.
”Prioritea noastră este livrarea gazelor naturale către consumatorii din regiune, cu respectarea tuturor legilor și conformarea reglementărilor ANRE, în stricta coordonare cu autoritățile publice centrale și de resort, naționale. Totodată, dorim să accentuăm că tranzacția dintre societățile EGET și BOTAȘ nu conține niciun subtext politic, de aceea solicităm evitarea oricăror speculații nefondate și atribuirea nuanțelor politice atît acestei tranzacții cât și societății EGET, și tratarea contractului enunțat mai sus exclusiv prin prisma și interesul comercial”, se mai arată în comunicat.
Totodată, conducerea companiei solicită ”renunțarea la speculații, transmiterea de informații false, care pun sau pot pune într-o situație nedorită și neprofesionistă, autoritățile Republicii Moldova, în mod special în raport cu ambasada Republicii Turcia în Republica Moldova și alte autorități publice din Republica Turcia”.
Amintim că, la 29 septembrie, pe site-ul companiei turcești Botaș a apărut informația că, începând cu 1 octombrie, Moldova va primi 2 milioane de metri cubi de gaz pe zi din Turcia. Deocamdată nu se știe cui, cum și la ce preț va furniza gazul compania moldovenească.
Menționăm că 2 milioane de metri cubi pe zi reprezintă mai mult de 700 de milioane de metri cubi pe an, adică mai mult de jumătate din necesarul de gaz al Republicii Moldova, fără a include Transnistria. În același timp, nu se știe cum va ajunge gazul în Moldova, având în vedere că capacitatea este rezervată cu luni de zile înainte (cu alte cuvinte, conductele sunt ocupate — n.r.), iar cumpărătorul din interiorul Moldovei este necunoscut. După cum a aflat BP, Energocom nu are nimic de-a face cu acest lucru, iar Moldovagaz a declarat că «nu sunt cumpărători ai acestui gaz».
Din partea East Gas Energy, contractul cu turcii a fost semnat de Nicolae Gaborac, fost coordonator al Consiliului pentru Dezvoltarea Comerțului Exterior și Relațiilor Economice Internaționale de la Moscova. Printre fondatorii companiei se numără șeful Fly One, Mircea Maleca (cu o participație de 30%), fostul angajat al companiei Moldovagaz, Vitalii Șeptefrați (20%), compania Ecer Invest, administrată de Adriana Popescu (20%) și compania H Kapitalz, fondată de Maria Cebotari (30%). Compania a fost înființată în urmă cu trei ani și nu a câștigat niciun leu în tot acest timp.