ДомойАктуальноеAgenda Economică. Decizia BNM privind rata de bază, caracteristicile principale ale eVMS.md și de unde vine "sărăcia de vacanță"?

Agenda Economică. Decizia BNM privind rata de bază, caracteristicile principale ale eVMS.md și de unde vine "sărăcia de vacanță"?

Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.


Începem cu Banca Națională a Moldovei. În cadrul ședinței din 19 septembrie 2024, Comitetul executiv al BNM a adoptat prin vot unanim mai multe măsuri. Astfel, rata de bază rămâne la 3,6% anual.


Ratele de dobândă se mențin astfel: Credite overnight: 5,6% anual; Operațiuni repo: 3,85% anual; Depozite overnight: 1,6% anual. Normele rezervelor obligatorii rămân neschimbate: 29% din mijloacele atrase în lei moldovenești și valută neconvertibilă; 39% din mijloacele atrase în valută liber convertibilă.


Decizia a fost luată în contextul continuării efectelor anterioare ale politicii monetare, cu scopul de a menține inflația în limitele țintei de 5% pe termen mediu.


Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM va avea loc pe 5 noiembrie 2024.


O altă noutate a săptămânii trecute. Cetățenii Republicii Moldova pot procura, în premieră, valori mobiliare de stat, fără intermediari pe platforma evms.md, din 16 septembrie. Potrivit autorităților, această oportunitate oferă acces la o rată competitivă a dobânzii de 6% anual, fără impozitare pe profitul obținut. Este o inițiativă inovatoare, dezvoltată cu sprijinul USAID, care permite investitorilor să contribuie direct la dezvoltarea țării printr-o soluție sigură și avantajoasă. Perioada de subscriere este între 16 și 25 septembrie 2024, cu o valoare nominală de 100 de lei per obligațiune.


Potrivit Ministerului Finanțelor, pentru utilizare, sunt necesare doar o semnătură electronică și un cont bancar deschis la o instituție financiară din țară.


Printre caracteristicile principale ale platformei eVMS.md se numără: - Accesibilitate online. Platforma eVMS.md permite realizarea tranzacțiilor online de pe orice dispozitiv, 24 de ore din 24, 7 zile din 7; - Fără comisioane. La procurarea VMS prin platforma eVMS.md, nu sunt percepute comisioane; - Tranzacționare directă. Investitorii procură VMS direct de la Ministerul Finanțelor, fără intermediari, ceea ce simplifică procesul și elimină costurile suplimentare; - Destinată cetățenilor. Beneficiarii platformei eVMS.md sunt cetățenii Republicii Moldova, atât persoane fizice rezidente, cât și nerezidente, cu excepția celor sub 18 ani.


Atenție, agenți economici! Serviciul Fiscal de Stat informează că termenul limită pentru achitarea impozitului pe venit în rate pentru trimestrul III este 25 septembrie 2024. Agenții economici sunt obligați să achite impozitul pe venit, în rate, trimestrial, nu mai târziu de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie şi 25 decembrie ale anului fiscal.


Cum se calculează suma de achitat? Este 1/4 din: suma estimată pentru anul curent sau impozitul din anul precedent. Atenție: Agenții economici cu perioade fiscale diferite de anul calendaristic trebuie să achite impozitul până pe 25 ale fiecărei luni, la fiecare trei luni.


Excepții: Aceste reguli nu se aplică agenților din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii sau rezidenților parcurilor IT.


Să trecem la vacanțe. Peste 60% dintre moldoveni nu au fost în vacanțe în ultimii doi ani! Un sondaj prezentat în cadrul unei analize de către expertul Veaceslav Ioniță arată că doar 3,5% merg în vacanțe de câteva ori pe an, atât în țară, cât și peste hotare. Iată câteva date cheie: 71,3% nu au fost și nu planifică să meargă în vacanță; 18,6% au fost sau planifică să meargă peste hotare; 5,4% au fost sau planifică să meargă undeva în Moldova; 3,4% planifică vacanțe atât în țară, cât și peste hotare; 1,4% au fost și planifică să meargă de mai mult de trei ori în vacanță.


De asemenea, sondajul arată o tendință alarmantă privind salariile: 751 de mii de persoane au salarii 100% oficiale, dar 144 de mii lucrează neoficial, ceea ce indică o creștere a muncii la negru.


Economistul Veaceslav Ioniță subliniază un termen nou termen: "sărăcia de vacanță". Atunci când muncitorii nu își permit să se odihnească, capacitatea lor de a munci este afectată.


La final - informație pentru șoferi. Conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată cu încălcarea standardului nu va mai fi sancționată cu puncte de penalizare.


De asemenea, punctele nu vor fi aplicate pentru exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcţie, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare, precum și pentru exploatarea vehiculelor reutilate fără autorizaţia de rigoare.


Avertismente în loc de amenzi! Dacă șoferii nu au avut probleme similare în ultimul an și au plătit amenzile anterioare, vor primi un simplu avertisment.


După o perioadă lungă de ieftiniri, carburanții au început să se scumpească. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noile prețuri. Astfel, mâine un litru de benzină va costa 22,43 lei, ceea ce este cu 07 bani mai mult ca astăzi. Motorina se scumpește cu 01 ban și va costa 19,07 lei.

Также смотрите

Вам будет интересно
img